Kartondan bilgisayar!

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Şehit Mehmet Aygün Ortaokulunda görevli öğretmen Orkun Şahin, bilişim sınıfı bulunmayan okulda öğrencilere bilgisayar eğitimi vermek için "Teknolojisiz Tasarım Projesi"ni hayata geçirdi.

Haberler 08.01.2020 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Eil ilçesindeki ehit Mehmet Aygün Ortaokulu örencileri, dokunmay hayal ettikleri bilgisayar karton ve kattan tasarlad.

Orkun ahin, biliim teknolojileri öretmeni olarak görev yapt okulda biliim snf bulunmad için örencilerine eitim vermek için farkl bir yol izledi.

Örencilerini bilgisayarla tantrmak isteyen ahin, Teknolojisiz Tasarm Projesini hayata geçirdi.

Proje ile tahtaya bilgisayarn parçalarn çizen ahin, örencilerden karton ve kat kullanarak bu resim dorultusunda evde bilgisiyar ekran, klavye ve fare yapmasn istedi.

Örenciler evlerinde yaptklar bilgisayar aksesuarlarn snfa getirdi. Öretmenlerinin yazcdan çkarp datt harflerle de klavyeyi oluturan örenciler, parçalarn birletirilmesiyle tamamlanan maket bilgisayarlar üzerinde eitim almaya balad.

Örencilerin tek hayali, maket üzerinden tantklar ve örendikleri bilgisayarn gerçeine dokunmak.

- Bu dersi biraz da olsa hissetmelerini ve sevmelerini istedim

Öretmen Orkun ahin, AA muhabirine yapt açklamada, dezavantajl bir bölgede görev yaptn, okullarnda biliim snf olmad için örencilere bilgisayar bir projeyle tantmak istediini söyledi.

Amacnn örencilerin teknolojiyle ba kurarak, dokunarak, yaayarak örenmelerine olanak salamak olduunu ifade eden ahin, unlar söyledi:

Hazrladm proje ile tahtaya bilgisayarn parçalarn çizdim. çocuklardan bu parçalar evlerinde kendi imkanlaryla, anlayabildikleri ve yapabildikleri kadarn hazrlayp getirmelerini istedim. Kimi fare kimi klavye kimi de ekran yapp getirdi. Bu projede amaç çocuklarn bir nebze de olsa bilgisayar görmeleri. Biliim snfmz yok ama önlerinde bir bilgisayar varm gibi, ekran karsna geçip bu dersi biraz da olsa hissetmelerini ve sevmelerini istedim.

ahin, temennilerinin gerçek anlamda bir biliim snfna kavumak olduunu, bu sayede örenmenin çok daha verimli ve kalc olacan aktard.

- çocuklarn teknolojiyle köprü kurmas için proje verimli oldu

Proje ile örencilerin mutlu olduunu ve bilgisayar tandn dile getiren ahin, gelien teknolojiyi onlara tantmak istediklerini aktard.

ahin, çocuklarn teknolojiyle köprü kurmas için bu proje verimli oldu. Bilgisayarlar gerçek deil, maket ama en azndan bilgisayar bana oturmay, klavyenin, farenin veya klavyenin nasl bir ey olduunu, bilgisayar banda nasl dik bir ekilde oturmalar gerektiini, fareyi nasl kavramalar gerektiini somut olarak örenmi oldular. diye konutu.

çocuklarn en büyük hayalinin gerçek bir bilgisayara dokunmak ve dersi bilgisayar üzerinden örenmek olduunu aktaran ahin, çocuklarn projeden dahi büyük heyecan duyduunu ifade etti.

ahin, projeden olumlu dönüler aldn aktararak, (Aada bo bir snf var, oray temizleyip biliim snf yapabiliriz), Keke bilgisayarmz olsa eklinde çocuklarda bir farkndalk olutu. Teknolojiye bir merak uyandrdk aslnda. ifadelerini kulland.

- Bilgisayarn nasl bir ey olduu kafamda canland

Örencilerden Sevda Aslan, öretmenlerinin bilgisayar yakndan tanmalar için uygulad projeyi beendiklerini söyledi.

Evde kartondan bilgisayar yaptklarn anlatan Aslan, Daha önce hiç bilgisayar kullanmamtm. Bilgisayarn nasl bir ey olduu kafamda canland. Hocamz hangi tuun ne ie yaradn anlatt. Bilgisayar sadece televizyonda görmütüm. Daha önce hiç dokunmamtm. dedi.

Suna Malçok da kartondan bilgisayar tasarlamann heyecan verici olduunu anlatarak, Daha önce hiç bilgisayara dokunmadm. Evde bunu yaparken, dokunmu gibi hissettim, güzel bir duygu oldu içimde. diye konutu.

Muhammed Malçok ise öretmenlerinin uygulad proje ile bilgisayarn maketini yaptklarn belirterek, Bilgisayar gördüm ama hiç dokunmadm. çok güzel bir duyguydu. Bilgisayar olmadan öretmenimiz bize bilgisayar öretiyor. Ona teekkür ediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git