Katkı payları ve öğrenim ücretleri belirlendi

Yükseköğreti̇m kurumlarında 2017-2018 eği̇ti̇m-öğreti̇m yılında cari̇ hi̇zmet mali̇yetleri̇ne öğrenci̇ katkısı olarak alınacak katkı payları ve öğreni̇m ücretleri̇ni̇n belirlenmesine dai̇r Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 22.10.2017 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn (MEB) ilgili sayl yazs üzerine, 2017-2018 eitim-öretim ylnda yükseköretim kurumlarnn cari hizmet maliyetlerine birinci öretim ile açk öretimde devlet ve örenci tarafndan yaplacak katk pay ile ikinci öretim ve uzaktan öretim örencilerinin örenim ücreti tutarlar açkland.

Karara göre, Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl Tekilat ve Görevleri Hakknda Kanun gereince, Uluslararas Örenciler Deerlendirme Kurulunca belirlenen esaslara göre, yurt dndan yüksekörenim görmek amacyla Türkiyeye gelen örencilerin örenim ücreti tutar 230 lira olarak belirlendi.

Bu tutar, Maliye Bakanlnca, Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl bütçesine ödenek olarak konulacak ve Bakanlkça yl içerisinde ilgili yükseköretim kurumuna defaten aktarlacak.

- Bir önceki yla göre deimedi

Örenci ve devlet katks miktarlar da bir önceki yla göre deimedi.

Yükseköretim programlarna kayt yaptrma ya da yenileme srasnda Özürlülük Ölçütü, Snflandrmas ve Özürlülere Verilecek Salk Kurulu Raporlar Hakknda Yönetmelik uyarnca engelli olduuna dair raporu ilgili yükseköretim kurumuna sunan örencilerin ödemesi gereken örenim ücreti tutarlarndan, program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn engellilik oran kadar indirim yaplacak.

Birinci öretim ve açk öretim programlarna devam eden veya yeni kayt yaptran örencilerden program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn örenci katk pay alnmayacak.

Engelli olduu halde, 2017-2018 eitim-öretim ylna ilikin kayt yaptrma veya kayt yenileme srasnda engelli olduuna dair raporu ibraz edemeyen örencilere, ilgili belgeyi ibraz ettii tarihte, bu eitim-öretim ylna ait ödemi olduklar örenim ücretlerinden engellilik oran kadar yaplacak indirim tutar veya örenci katk pay tutar red ve iadeler kaleminden iade edilecek.

- Suriye vatandalarnn ücretleri

Örenci katk paylar ve örenim ücretleri, ilgili dönem balarnda kayt olma veya kayt yenileme srasnda ödenecek.

Süresi içinde katk pay veya örenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri, ilgili yükseköretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayt yaptramayacak ve örencilik haklarndan yararlanamayacak.

Kararda ayrca yurt dndan kabul edilecek örencilerden alnacak örenim ücreti tutarlar da belirlendi.

Buna göre, Suriye vatandalarndan Yükseköretim Kurulu (YÖK) tarafndan belirlenen esaslara göre yurt dndan örenci kabul kontenjanlar kapsamnda, ayrca belirlenecek kontenjan dahilinde, yükseköretim kurumlarna yerletirilen kiiler, örenim ücreti bakmndan bu kararn ilgisine göre birinci öretim ve açk öretim için katk pay, ikinci öretim için örenim ücreti esaslarna tabi olacak.

Ayrca birinci öretim ve açk öretim programlarnda, program sürelerinde örenimlerine devam eden ve yeni kayt yaptracak örencilerin ödemeleri gereken örenim ücretleri, bu örenciler adna Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl bütçesinden karlanacak.

Ana Sayfaya Git