Kaygı hafızayı alabora ediyor

Öğrencilerin hayatında bir dönüm noktası olan sınavlar yaklaşıyor. Sınav öncesi yaşanan psikolojik sürecin önemine değinen Prof. Dr. Vefik Arıca, “Sınav öncesi ortaya çıkan aşırı kaygı, kötü beslenme, stres ve uyku bozuklukları hafızayı olumsuz yönde etkileyerek sınav başarısını düşürüyor” dedi.

Haberler 12.05.2022 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Vefik Arca, snava giren örenciler için baary artrma ve hafzay güçlendirme önerilerini paylat. Prof. Dr. Vefik Arca, Özellikle snav stresiyle birlikte daha belirgin olan konsantrasyon bozukluu veya bir baka deyile odaklanma güçlüü, günümüzde okul çandaki çocuklarn karlat negatif etkiler içerisinde önemli bir yere sahip diye konutu.

BAARININ ÖNÜNDEK EN BÜYÜK ENGEL ODAKLANMA

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Vefik Arca, baarnn önündeki en büyük engelin odaklanma olduunu ifade ederek, odaklanmann önemine deindi. Prof. Dr. Arca, Konsantrasyon veya odaklanma, kiinin u anda üzerinde çalt veya örendii her eye yönelttii zihinsel çabay ifade ediyor. Bu tanm bazen dikkat süresi ile kartrlyor ancak dikkat süresi bu zihinsel çabay deil bir eye konsantre olabileceiniz süreyi ifade ediyor. ster deneyimli bir lisans üstü eitim alan örenci olun, ister ilkokula yeni balayan biri; verimli çalmak için nasl odaklanlacan bulmak hemen hemen herkesin karlat bir zorluktur dedi.

SINAV BAARISINI ETKLEYEN FAKTÖRLER NELERDR?

Snav baarsn etkileyen faktörlere ilikin açklamalarda bulunan Prof. Dr. Arca sözlerine u ekilde devam etti:

Zaman yönetimindeki eksiklik, sosyal medya, çalma ortamndaki d uyarclar veya bunlarn hepsi hem dikkat süresini hem de odaklanma durumunu yani konsantrasyonu deitirebilen d etkenlerdendir. Uzaktan eitimin yüz yüze eitim srasndaki iletiim sayesinde örencide oluan motivasyonu salayamamasn da sayabiliriz. Ek olarak, snavlara yüklenen yanl anlamlar çalma motivasyonu ve odaklanma üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu durum, çocuklarmz üzerinde stres oluturabilecei gibi daha önce karlalmam sorunlar da beraberinde getirebiliyor. Odaklanma sorunu yaayan okul çandaki örenciler ve genel olarak insanlar, yenilik, sklk, zamansal sra ve olaylarn süresi gibi zamanla ilgili nitelikleri yarglayabiliyor. Ders dinlerken, altrma ve pekitirme testleri çözerken veya snav srasnda odaklanma sorunu yaanmas, yukarda yer alan d etkenlere bal olabilecei gibi bazen salk problemlerine de bal olabilir.

ODAKLANMAYI ARTIRMAK çN NELER YAPILABLR?

Prof. Dr. Arca, odaklanmay artrmak için u önerilerde bulundu:

Gün içerisinde birden fazla görevi (örnein konu çalma, test çözme veya pekitirme egzersizi) yerine getirmeyi amaçlayan bir örencinin ilk yapmas gereken öncelik sralamas oluturmaktr. Bu sralama sayesinde ders younluunun yarataca stres azaltlabilir ve böylece odaklanma artrlabilir. Sorumluluklarn bir plan dahilinde yapma alkanl, örencilerin, düzenli ve verimli ders çalma amacna yüksek konsantrasyon ile ulamasn salayarak zaman yönetimi açsndan örenci davranlarna rehberlik eder. Günümüzde artk küçük yalardan itibaren hemen her örencinin bir akll telefonu var ve yaplan çalmalar insanlarn günde geçirdii zamann ciddi denebilecek kadarn bu akll telefonlarla geçirdiini gösteriyor. Akll telefonlarla geçirilen bu zamann farkl aktivitelere ayrldnda çok daha verimli geçeceini sanrm hepimiz biliyoruz. Zeka gelitirici aktivite ve oyunlarn, çocuklarda eitim söz konusu olduunda, önemli bir yere sahip olduu çocuk geliimi uzmanlar tarafndan skça dile getirilmektedir. Sudoku, yap-boz, bulmaca, satranç veya hafza oyunlarnn yan sra boyama aktiviteleri gibi bilisel egzersizlerin beyin geliimine oldukça faydas olduu ve bu bilisel eitim müdahalelerini takiben bilisel yetenekte kazanmlar olduu yaplan çalmalar neticesinde bilinmektedir.

SINAVLARA HAZIRLANAN çOCUKLAR NASIL BESLENMEL?

Prof. Dr. Arca, odaklanmann beslenme ile ilikisine vurgulayarak, snava hazrlanan örencilere u tavsiyelerde bulundu:

Acktmzda herhangi bir eye odaklanmann ne kadar zor olduunu sanrm hepimiz biliyoruz. Dengeli beslenme sadece fiziksel salmz deil zihinsel salmz da etkiliyor. Yetersiz beslenmenin olumsuz etkileri yetikinler üzerinde dahi gözle görülür sorunlara sebebiyet verirken, maalesef çocuklar için daha da önemli bir sorun haline dönüebilmektedir. Bata salkl ve dengeli beslenme olmak üzere baz yiyeceklerin konsantrasyon, bir dier deyile odaklanma, yeteneini arttrd bilinmektedir. Özellikle snav dönemlerinde, çocuunuzun ders çalrken odaklanmakta zorluk çektiini düünüyorsanz beslenme rutininde yapacanz baz deiiklikler ve gerektiinde bir uzmandan alacanz yardmlar bu problemi ortadan kaldrmanzda size yardmc olabilir.

FOSFATDLSERN, BEYN GELM VE ODAKLANMAYI DESTEKLYOR

Günümüzde, yetersiz beslenme sorununa bir çözüm olarak takviye edici gdalar ön plana çkyor diyen Prof. Dr. Arca, Dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu tans konulan çocuklarda veya snav stresi ile odaklanma sorunu yaayan gençlerde, bir uzman kontrolü ve takibi ile takviye olarak fosfolipidler kullanlabilmektedir. nsan vücudundaki tüm hücrelerde ve özellikle de beyin hücrelerinde bolca bulunan Fosfatidilserin (Phosphatidylserine) ismi verilen bir fosfolipid bulunmaktadr. Beyin hücre zarnn yap ta olarak da anlan Fosfatidilserin, hücrelerin enerji metabolizmasn gelitirirken ayn zamanda ruh halinde de kritik bir role sahiptir. Yaplan çalmalar, Fosfatidilserin içeren Omega-3 ya asitlerinin düzenli ve uzun süreli kullanmnn okul çandaki çocuklarda bilisel geliim üzerine yararl etkileri olabileceini göstermektedir. Yumurta sars, balk, sr karacieri ile soya ve ayçiçei lesitini gibi besinlerin belirli oranlarda ve süt ürünleri ile sebzelerin ise eser miktarlarda Fosfatidilserin içerdiini belirten aratrmaclar, yetersiz beslenme gibi durumlarda ise Fosfatidilserinin dardan takviye olarak alnmasnn beyin geliimi ve odaklanma üzerinde olumlu etkileri olabileceini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git