Kaygıları düşürün!

Pandemi şartlarıyla kaygıları artan üniversite adaylarına mental hazırlık önerileri Bu yıl salgının kısıtlayıcı şartları altında sınava hazırlanan adaylarda pandemi nedeniyle sınav kaygısının daha da yoğun yaşanabileceğine dikkat çeken Öğr. Gör. Barış Tuncer, sınav kaygısının aşılabilmesi için adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 15.06.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AKILCI OLMAYAN NANçLARINIZI TERK EDN

Snav kaygs ile ba edebilmek için adaylara öncelikli olarak snavla ilgili düüncelerini gözden geçirme ve aklc olmayan inançlarn aklc inançlarla deitirme tavsiyesinde bulunan çocuk Koruma ve Bakm Hizmetleri Program Bakan Bar Tuncer, u ifadeleri kulland:

Kiilik deerinizle snav baarnz arasnda dorudan iliki kurmayn. Hiçbir snav sizin kiilik deerinizi belirleyemez. Snav baarszlnn ebeveynlerinizin size olan sevgisini azaltacan düünmeyin. Zorunluluk bildiren, Yapmak zorundaym. Baarmak mecburiyetindeyim vb. cümleler kurmaktan kaçnn. Snav süreci ile ilgili olumlu hayaller kurun. Snav esnasnda rahat olduunuzu, snav sorularn doru cevaplayarak snav baaryla tamamladnz düünün.

Düzgün nefes alma ve geveme egzersizlerinin önemine de deinen Tuncer, Bu teknikleri örenerek deneme snavlarnda uygulamaya balayn. Ne kadar çalrsam çalaym bir faydas olmuyor eklinde düünerek snav bir tehdit olarak görmeyin. Bu olumsuz duygular (korku, kayg, öfke, depresyon) artrarak stres seviyesini yükseltir ifadelerini kulland.

SINAVI BR MEYDAN OKUMA OLARAK DEERLENDRN

Kayg ve stres duygularnn olumsuz etkilerine dikkat çeken Tuncer, Snav bir tehdit olarak deerlendirirseniz, ders çalmak için vaktiniz olmayacan, baarsz olacanz düünmeye balarsnz, korku ve kayg gibi olumsuz duygular artar, stres seviyeniz yükselir. Bunun sonucunda ikyet etme, ders çalmaktan kaçnma gibi davranlar gösterirsiniz. Bunun yerine Bu süreci iyi deerlendirip çalrsam snavdan iyi bir sonuç alrm eklinde düünerek snav bir meydan okuma olarak deerlendirin. Snav bir meydan okuma olarak deerlendirirseniz, problem yaratan durumla ilgilenir ve örnein eksiklerinizi tamamlamak için bir ders çalma program hazrlamak gibi bir davran gelitirirsiniz diye konutu.

OLUMLU FADELERE ODAKLANIN

Snavn stresli bir hale gelmesini önlemek için adaylara olumsuz kendilik ifadelerini olumlu ile deitirmeleri çarsnda bulunan Bar Tuncer, Sayfann bir tarafna olumsuz kendilik ifadelerinizi yazn, dier tarafna ise onlarn yerine kullanabileceiniz olumlu ifadeleri yazn. Olumsuz bir kendilik ifadesi düünmeye baladnzda kendinizi durdurun ve yerine olumlu bir ifade kullann dedi

Adaylara, Snavla ilgili bütün olumsuz düünce ve duygularnzn her birini bir kda yazn. Daha sonra bunlar yüksek sesle okuyarak yrtn ve çöp kutusuna atn sözleriyle seslenen Bar Tuncer, Snava hazrlk sürecinde neler yaptnz görmek için bir duvara yaslann ve snav için yaptnz her eyi yaz kursa yazldm, dersleri düzenli takip ettim, bu dersleri bitirdim, her dersten u sayda soru bankas bitirdim, bu kadar deneme snav çözdüm gibi. Sonra da dönüp arkanza bakn ne kadar mesafe kat ettiinizi göreceksiniz dedi.

Ana Sayfaya Git