Kendi sınıfında sınava girmek!

Önceki gün yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) hakkında değerlendirmede bulunan Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, “Sorular genel olarak bu becerileri ölçmeye yönelikti. Ayrıca, sınava kendi okulunda girmek, öğrencileri olumlu etkiledi” şeklinde konuştu.

Haberler 08.06.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortaokul Rehberlik Bölüm Bakan Gülen Aksu, Eitim dokümanlarmz ve deneme snavlarmzn snavla örtütüünü gördük. Dikkatli ve zaman yönetimi olan örencilerin baar düzeylerinin daha yüksek olacan düünüyoruz dedi.

TERCHLER, ÖRENCY TANIYAN UZMANLAR LE YAPILMALI

Gülen Aksu, snav sonras psikoloji ile ilgili velilere önerilerde bulundu. Baz örencilerin snav sonras snavla ilgili konumak istemeyebileceini, böyle bir durumda srarc olunmamas gerektiini ifade etti. Bunun normal ve geçici bir süreç olduunu belirten Aksu, Sadece snavn sonucu deil snava hazrlk sürecinde verdikleri emein de önemini hissettirmek gereklidir. 30 Haziranda snav sonuçlar açklanacak. Tercihlerin, mutlaka örenciyi tanyan uzmanlarla yaplmas daha doru olur diye konutu.

TÜRKçE YORUMU: OKUDUUNU ANLAMA BU YIL DA ÖN PLANDA

Ortaokul Koordinatörü Türkçe Bölüm Bakan Dr. çidem Mollaibrahimolu, 2021 LGS Türkçe sorular, Mill Eitim Bakanlnn Türkçe Öretim Programna ve Snavla Örenci Alacak Ortaöretim Kurumlarna likin Merkez Snav konu, kazanm ve açklamalarna uygun oluturulmutur açklamasnda bulundu.

Mollaibrahimolu sözlerine u ekilde devam etti:

LGS Türkçe sorularnn beklenen uzunlukta ve yoruma dayal olduu, düzenli yaymlanan MEB çalma fasikülleri ve aylk örnek sorularla benzerlik gösterdii görülmektedir. Okuma becerisini ölçen sorularn arlkta olduu snavda ölçülen kazanmlar unlardr: grafik, tablo ve çizelgeyle sunulan bilgileri yorumlama; balamdan yararlanarak bilmedii kelime ve kelime gruplarnn anlamn tahmin etme; deyim, atasözü ve özdeyilerin metne katksn belirleme; geçi ve balant ifadelerinin metnin anlamna olan katksn deerlendirme; metnin konusunu, ana fikrini/ ana duygusunu, yardmc fikirlerini belirleme; metnin içeriini yorumlama; okuduklar ile ilgili çkarmlarda bulunma; metinde önemli noktalarn vurgulan biçimlerini ve metindeki ilem basamaklarn kavrama.

BELRLEYC BRAN MATEMATK OLDU

Matematik Bölüm Bakan Berivan Düler, 2021 LGS matematik sorularn incelediimizde sorularn Mill Eitim Bakanl 8. snf müfredatna bal kalnarak hazrland ancak son iki konu olan Dönüüm Geometrisi ve Geometrik Cisimlerden hiç soru sorulmad görülmektedir. Beklendii gibi matematik sorularnn tamam öncelikle kazanm bilgisi, sonrasnda üst düzey düünme, doru yorumlama ve dikkat becerisi gerektiren sorulardan olumaktadr dedi.

Düler sözlerine öyle devam etti:

Snav dikkatli okunduu taktirde hzl yorumlanabilen, günlük yaamla ilikilendirilmi sorulardan olumutur. Farkl konulara ait kazanmlarn bir arada kullanld balamsal sorulardan olumutur. Sorular görsel anlamda zengindir ve problem çözme yeteneini ölçmektedir. Snavda tüm sorular okuduunu anlamaya, yorum yapmaya, bilgiyi kullanarak çözüm üretmeye dayaldr. Bu yönüyle seçici ve ayrt edici bir snav olmutur.

FEN BLMLER YORUMU: GEçEN YILA GÖRE DAHA AYIRT EDCYD

Fen Bilimleri Bölüm Bakan Fatih Tüfekçi ise Fen bilimleri snav sorular Mill Eitim Bakanlnn açklamasnda yer ald gibi birinci ve ikinci dönem konularndan olumutur. lk dönemin tüm ünitelerinden soru sorulmu, ikinci dönemden sadece Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinden soru sorulmamtr. Sorularn ünitelere göre dalm Mevsimler ve klim 2 soru, DNA ve Genetik Kod 5 soru, Basnç 2 soru, Madde ve Endüstri 5 soru, Basit Makineler 2 soru, Enerji Dönüümleri ve çevre Bilimi 4 soru eklindedir. Sorular MEB müfredatna ve kazanmlarna uygundur. Snav sorularnn bilgi hkimiyeti ve yorum becerisini ölçmeye yönelik olduu görülmektedir. Sorularn ksa olduunu ama önceki yla göre ayrt edici sorularn daha fazla olduunu söyleyebiliriz diye konutu.

T.C. NKILAP TARH VE ATATÜRKçÜLÜK: GÖRSEL çERKLERE YER VERLD

Sosyal Bilgiler Bölüm Bakan çidem Karaka, 2021 LGS sorular Mill Eitim Bakanl tarafndan yaymlanan öretim programna uygun ve zorluk seviyesi bakmndan orta düzeyde hazrlanmtr. Snav sorularnn, MEB tarafndan yl içinde yaymlanan örnek sorular ve çalma fasikülü sorularna benzer olduu görülmektedir. T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorular genel itibaryla harita okuma becerisi kazanm, okuduunu anlayan, örendii bilgileri yorumlayabilen, bilgiden hareketle sonuca ulaabilen ve kazanmlar aras iliki kurarak bilgileri transfer edebilen, dersimiz ile ilgili kavramlara hkim olan tüm örencilerin yapabilecei ekilde hazrlanmtr. Önceki yllarda yaplan LGS sorular ile karlatrldnda görsel içeriklere (harita okuma, diyagram, tablo) yer verildii görülmektedir. Ünite kazanmlarna hkim, düzenli konu tekrar yaparak soru çözen örencilerimiz snav sürecini baaryla tamamlamtr dedi.

NGLZCE YORUMU: NGLZCE SORULARI KOLAYDI

ngilizce Bölüm Bakan Tuba Mumcu, Sorularn yaymlanan örnek sorulara göre daha ksa ve anlalr fakat dikkat gerektiren sorular olduu görülmütür. Örencilerin okuduklarndan anlam çkarmalar, verilen görsele bakarak çkarm yapmalar ve iliki kurabilme becerilerini kullanabilmelerini gerektiren soru çeitleri snavda karmza çkmtr. Ayn zamanda kelime bilgisinin de bu balamda ön plana çkt görülmütür. Okuma anlama becerisi yüksek, temel kazanmlar edinmi örenciler örendikleri bilgiyi doru ekilde kullanarak bu sorular rahatlkla çözebilmilerdir. Genel anlamda hedef kazanmlarn ngilizce dil bilgisi yapsna uygun ekilde ölçüldüü görülmütür. ngilizce testinde çeldiricisi yüksek soru bulunmamaktadr açklamasn yapt.

DN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BLGS YORUMU: GEçEN YILA GÖRE DAHA KOLAYDI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Bakan Abdullah Albayrak öyle konutu:

Örencilerimiz snavda geçen seneye göre daha kolay sorularla karlatlar. Snavda hemen her üniteden sorunun yer ald ve ders içi kazanmlarn dengeli bir ekilde sorulara datld görülmektedir. Sorularn zorluk derecesinin, MEB tarafndan yl boyunca yaymlanm örnek sorulara daha düük olduu görülmektedir. Sorular bilgi içerikli olmakla birlikte düünsel becerilere dayaldr. Sorularda verilen ayet, hadis ve örnek olaylar ile konular arasndaki iliki ön plandadr. htiyaç sahibi ailelere datlan erzak kolisi yardmnn sosyal medyada paylalmasnn yanllnn vurguland soru, bunun somut örneidir. Buna benzer sorularla örencilerin dersin amacna uygun çkarmlar yapmas hedeflenmitir.

Ana Sayfaya Git