Kendini güvensiz ve yetersiz hissedebilir…

Ebeveyn olmak gerçekten çok zor bir iş. Çocuğun fizyolojik ihtiyaçlarının karşılamaya çalışırken onu duygusal açıdan doyurabilmek, sorularına doğru yanıtları, doğru şekilde verebilmek ve en önemlisi sağlıklı bir iletişim kurabilmek...

Haberler 30.03.2017 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Hilal Akta, ebeveynlerin çocua doru olduunu düündükleri davranlar alamaya çalrken, farkna varmadan yanl ifadeler kullanabildiini ve söylüyor. Bu ifadeler ebeveynler fark etmeden çocuun kiilii üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Salkl bir ebeveyn ilikisinde dikkat edilmesi gereken noktalarn banda çocuklarla konumak geliyor. Büyüme ve örenme sürecindeki çocuklar iletiimi ellerindeki en önemli kaynak olarak kullanyor. Soruyor, dinliyor, anlatyor. Hayat en yaknlarndan örenmeye çalrken duyduklarn ve örendiklerini kendince yorumlayabiliyor. Uzman Psikolog Hilal Akta, bu nedenle çocua söylenilen her kelimenin bir anlam yaratabileceini ve düünmeden kurulan cümlelerin olumsuz psikolojik sonuçlar domasna sebep olabildiini söylüyor. Psikolog Hilal Akta, bu durumda çocuun kendini güvensiz, yetersiz hissetmesine, ebeveyn çocuk arasndaki iletiimin bozulmasna ve çocuun yetikinlere olan güven duygusunu zedelenmesine neden olabileceini anlatyor. Farknda olmadan yaplan bu hatalarn ilerleyen zamanlarda çocukta tepki olarak ortaya çktn belirten Psikolog Hilal Akta, syankar ya da içe kapank, iletiime girmekte zorluk çeken bir kiilik ortaya çkar. çocuk, ar öfke, saldrganlk ve depresif ruh hali olarak da tepkisini darya yanstabilir diyor.

çocuklara kullanlmamas gereken ifadeler

Salkl bir kii olarak yetimeleri için, ebeveynlerin çocuklarn d görünüü ve özellikleri ile aka bile olsa dalga geçmemeleri, lakap takmaktan, onlar tehdit ederek konumaktan, stres yaratabilecek cümleler kullanmaktan kaçnmas gerektiini söyleyen Psikolog Hilal Akta, çocuklarda asla kullanlmamas gereken ifadeleri sralad.

Tembel, natç, Sakar, mark:

Büyüme evresinde çocuklara olumsuz sfatlar kullanmamak gerekiyor. Bu ekilde yetitirilen çocuklarn davranlar da ayn yöne doru eilim gösterebiliyor. çünkü ebeveynler farknda olmasa da bu sfatlar zamanla çocuun kabul alanna giriyor ve çocukta bu özelliklerin gelimesine neden olabiliyor.

Baban eve gelsin bütün yaptklarn anlatacam:

Disiplin çocuklar için gerekli. Ancak, çocuu anne ya da baba ile tehdit etmek, psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklara disiplini öretirken iletiime engel olacak cümleleri kullanmamak gerekiyor.

Beni üzmeye devam edersen hasta olurum:

Günlük yaam srasnda çocuklara bu tarz cümleler kullanmaktan kaçnmak gerekiyor. çünkü, hasta olmak doal bir durum olmakla birlikte, olas bir hastalk durumunda annem benim yüzümden hasta oldu düüncesi çocukta suçluluk duygusuna sebep olabiliyor. Sonuçta ancak psikoterapi ile çalp düzeltilen bir sorun ortaya çkyor.

Seni brakp giderim:

Ebeveynlerin, çocuu olumsuz bir davranndan caydrmak için yokluklaryla da tehdit etmemeleri olumsuz sonuçlar yaratabiliyor. Bu ekilde konumak çocukta anksiyete bozukluuna sebep oluyor. Ayrlk kaygs yaayan çocuk, ebeveyne baml hale geliyor, kendi yatanda uyumak istemiyor, okula gitmemek için deiik fiziksel yaknmalara bavurduu gözleniyor.

Büyüklerine asla kar çkma

Kültürel ve geleneksel olarak her ne kadar büyüklerimize saygl olmamz gerektii bizlere alanan bir davran modeli olsa da, çocuun da haklarnn olduunu hatrlamakta fayda var. çocuu ebeveynden ayr, kendi kiilik özellikleri, kendi düünceleri, kendi dünyaya bak aç olan bir kiilik olarak kabul etmek ve bu yönde desteklemek, yetitirmek gerekiyor. Buna karlk sayg karlkl olmaldr düüncesini alamak daha doru bir davran oluyor.

çok megulüm, seninle ilgilenemem:

Bu cümle çocuklarda sevilmediini ve kendisine deer verilmediini hissettirebiliyor. Onun yerine, Ben de seninle ilgilenmek istiyorum fakat u anda biraz iim var, biter bitmez hemen yanna gelip seninle ilgileneceim demek daha doru bir ifade biçimi.

Neden onun gibi deilsin:

çocuu arkadalaryla ya da kardeleriyle hiçbir ekilde kyaslamamak gerekiyor. Baka birine benzemesini istemek, çocuun kendini yetersiz hissetmesine ve özgüven kaybna yol açyor.

Sen bunu yapamazsn:

çocuun özgüvenini kracak bu tarz cümleler, hrslarnn kurban olan bir yetikin olmalarna neden olabilir. Bu yaklamn tam tersi, Benim çocuum her eyi baarabilir de yanl bir ifade. çocuk da bir kiinin her eyi yapabilmesinin mümkün olmadn bilmeli. çocua çaba göstermeyi, sabr ve azmi öretmek daha doru olacaktr.

Sen çok iyi bir çocuksun:

yi niyetle söylenen bu ifade, çocua gereinden fazla sorumluluk yükleyebiliyor. Hiç kimsenin kusursuz olmad, herkesin yanl yapma hakkna sahip olduunun unutulmamas gerekiyor. Bu durumda, olumsuz bir davrantan sonra çocukla konuup doru davrann ne olduunun anlatlmas daha yararl olacaktr.

Dur sana yardm edeyim:

Bir çocuun her eyi doru yapmas elbette beklenemez. Kendi bana bir ey yaparken hata yapmasna izin vermek ve ona yardm etmemek gerekiyor. Her defasnda çocuun yardmna komak, onun da her defasnda bakalarna ihtiyaç duymasna ve kendi becerilerini gelitirmemesine yol açabiliyor.

Ana Sayfaya Git