Kırsalda yetenek avı!

Diyarbakır'da akademisyenler kırsalda resim yeteneği olan çocukları keşfediyor

Haberler 24.05.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda krsal mahallelerde yaayan örencilerin resme olan yetenekleri kefedilerek, bu alanda ilerlemeleri salanacak.

Dicle Üniversitesi (DÜ) ile Sur lçe Milli Eitim Müdürlüü i birliinde Sanat ve Tasarm Fakültesi tarafndan Gelecein Sanatçlarn Kefediyoruz projesi hayata geçirildi.

Akademisyenler Sur ilçesinde krsal mahallelerdeki 12 ortaokulu tek tek gezerek, hayallerini resmedecek örencilerin sanat yeteneklerini tespit edecek.

Yaplacak deerlendirmeler sonucu resme yetenei kefedilen örenciler belirlenerek bu alanda ilerlemeleri için gerekli yönlendirmeler yaplacak.

ÖRENCLER HAYALLERN RESMETT

Yetenek tespitinde ilk durak Surdaki Kozan Ortaokulu oldu.

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ile Sanat ve Tasarm Fakültesi Dekan Prof. Dr. rfan Yldzn da katld programda okulda eitim öretim gören 96 örenci hayallerini resmetti.

7 akademisyenden oluan jürinin yapt deerlendirme sonucu 17 örencinin yapt resimler baarl bulundu.

Bu örencilere yeteneklerinin gelitirilmesi için kurs verilmesinin faydal olaca kararna varld.

Akademisyenlerin projenin uygulanaca dier 11 okulda yetenek avcl sürecek.

Projenin yaygnlatrlarak, ilerleyen yllarda Surun yan sra, merkez Balar, Yeniehir, Kayapnar ilçelerinde krsaldaki ortaokullarda da uygulanp, gelecein ressamlarnn kefedilmesi hedefleniyor.

TEMEL AMAç çLERNDEK GZL KALMI SANAT YETENEKLERN KEFETMEK

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, AA muhabirine, uygulanan proje ile örencilerin resme olan ilgisini ve yeteneini tespit edeceklerini söyledi.

Yetenekli örenciler belirlenerek öretmenler tarafndan yönlendirilmelerinin salanacan ifade eden Karakoç, örencilerin lise döneminin de takip edilerek sanat ve tasarm ile ilgili bölümlere yönlendirilmelerinin salanacan belirtti.

Karakoç, krsaldaki çocuklarn, gereken ilgi gösterildii takdirde içlerindeki sanat yeteneinin ortaya çkacan kaydederek, öyle konutu:

Bu tip projelerin en büyük avantajlarndan biri kendilerine deer verildiini hissederek o yönde çalmalar yapmalar. Diyarbakrda Ali Emiri, Hamit Aytaç, Ziya Gökalp, Süleyman Nazif ve Ahmet Arif gibi birçok sanatç çkmtr. Bu örencilerimiz içerisinden de neden çkmasn? Temel amaç, örencilerimizin içlerinde gizli kalm sanat yeteneklerini kefederek ileriki hayatlarnda uygun okullara yönlendirilmelerini salamak.

NCE CEVHERLERN KEFEDLECENE NANIYORUZ

Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarm Fakültesi Dekan Prof. Dr. rfan Yldz ise Sur ilçesindeki 12 krsal ortaokulda görsel sanatlar öretmeni bulunmad için resim derslerine dier branlardaki öretmenlerin girdiini anlatt.

Okullara yönelik çalma yürüttüklerini dile getiren Yldz, amaçlarnn krsalda eitim gören yetenekli örencileri kefetmek olduunu aktard.

Yldz, Köy okullarna gidip örencilere resim yaptryoruz. Yaptklar resimlerin deerlendirmelerini yaptktan sonra yetenekli olan örencileri seçip gerekli yönlendirmeyi yapacaz. Halk Eitim Merkezi Müdürlüü ile görüüp çocuklara yönelik kurslar açtrp onlar güzel sanatlar lisesine yetitirmeyi amaçlyoruz. çalma kapsamnda nice cevherlerin kefedileceine inanyoruz. diye konutu.

HEM çOK YETENEKL HEM DE çOK STEKLLER

Bu yl Sur ilçesindeki krsal okullarda çalmalarn yürüttüklerini aktaran Yldz, ileriki yllarda görsel sanatlar öretmeni bulunmayan merkez ilçelerdeki tüm krsal ortaokullarda bu çalmay yürüteceklerini belirtti.

Yldz, örencilere krtasiye malzemesi desteinde de bulunduklarn anlatarak, Hocalarmzla yapacamz deerlendirmeler sonucu yetenekli örencilerin listeleri okullarna bildirilecek. Böylece çalmann ikinci admna geçilecek. Örencilerde unu gördük hem çok yetenekli hem de çok istekliler. çalmaya katlan tüm örenciler bir eyler ortaya koyma gayretindeydiler. Hem isteklerini hem de gelecekteki beklentilerini resme aktardklarn gördük. ifadelerini kullandk.

çocuklarn duygularn resme aktardklarnda psikolojik olarak da rahatladn kaydeden Yldz, öyle devam etti:

Bu çalma ayn zamanda geleceimizin teminat olan gençlerin gelecek hayallerini gerçekletirmelerinde ilk adm olacak. Start verdik, inallah devam edecek. çalmamz sürekli olacak. Temennimiz kefettiimiz örencilerin ileride örencilerimiz ve görsel sanatlar öretmeni olmalar. Gittikleri köy okullarnda bu boluu doldurup kendileri de benzer çalmalar yaparlar. Bunu yaparsak en büyük hayalimizi gerçekletirmi oluruz.

RESM ÖRETMEN OLMAK STYORUM

8. snf örencisi Sultan Azbay da böyle bir projenin hayata geçirildiini duyduunda çok heyecanlandn söyledi.

Ayaklarna gelen bu frsat deerlendirmek istediini belirten Azbay, Resim öretmeni olmak istiyorum. nallah çizdiim resim beenilir. dedi.

5. snf örencisi Mehmet Topuz ise böyle bir projenin okullarnda uygulanmasndan duyduu mutluluu dile getirdi.

Büyüyünce pilot olmak istediini ancak resim yapmaktan da vazgeçmek istemediini anlatan Topuz, lk kez okulumuzda resim yarmas yapld. Güzel resim çizdim, hayallerimi kada yansttm. nallah resmimi beenirler ve böylelikle gelecekte ressam olabilirim. diye konutu.

KÖYÜMÜZDE DÜZENLENEN LK RESM YARIMASIYDI

7. snf örencisi Ecir Özaydn da yarmann kendileri için büyük bir frsat olduunu belirtti.

Özaydn, Böyle bir frsat kaçrmamak için ben de katlmak istedim. Hayallerimi kada döktüm. Köyümüzde düzenlenen ilk resim yarmasyd. Amacm doktor olmak ama bu resimden de uzaklaacam anlamna gelmiyor. Hem resim yapmak hem de doktor olmak ikisi de benim hayalim. kisini de gerçekletirmek istiyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git