Kırtasiye masrafları cep yakacak

Okulların açılmasına sayılı günler kala kırtasiye malzemelerine yaklaşık yüzde 40 oranında zam geldiğini belirten sektör temsilcileri, döviz kurundaki artışın neden olduğu zam nedeniyle kırtasiye masraflarının neredeyse ikiye katlandığını söyledi.

Haberler 24.08.2019 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Döviz kurunda yaanan artlar, krtasiye ürünlerini de etkiledi. 9 Eylülde balayacak olan 2019-2020 eitim öretim yl öncesi krtasiye ürünlerinin tamamna yüzde 30 ile yüzde 40 arasnda zam geldi. Yurtdndan ithal edilen ve hammaddesi kt olan defter ve kitap gibi ürünlerin yan sra Adan Zye tüm krtasiye ürünleri yüzde 50ye varan oranlarda zamland.

2019-2020 eitim öretim ylnn açlmasna sayl günler kala Gaziantepteki krtasiyeciler hazrlklara balad. Geçen yla oranla bu yl krtasiye fiyatlarnda yüzde 50ye varan fiyat art gerçekleti. Anaokul ve ilkokul birinci snfa balayacak bir örencinin temel krtasiye masraflar 300 ve 500 TL arasnda iken, ortaokul beinci snf örencinin maliyeti ise 500 TLyi ayor.

Krtasiyeciler stoklarn tükenmesiyle fiyatlarn daha da artabilecei uyarsnda bulunuyor. Özellikle de döviz kurundaki art ve ekonomideki olumsuz gelimeler tüm sektörleri olumsuz etkilerken, okullarn açlmasna az bir zaman kala velilerin okul masraf da katlanm durumda.

Bir örenci için yaplmas gereken krtasiye masraf geçen sene ortalama 200-250 TL iken, bu sene ise bu rakam yaklak 500 TLyi buluyor. Özellikle de kt fiyatlarndaki art, krtasiye malzemelerinin fiyatlarn geçen yla göre ikiye katlad.

Gaziantep Kitap ve Krtasiyeciler Dernei Bakan Eref Sava, konuyla ilgili yapt açklamada, krtasiye ürünlerinde yüzde 30 orannda balayan zam oranlarnn yüzde 40 bulduunu ve bu yl krtasiye ürünlerinin fiyatlarnn cep yakacan söyledi.

Okullarn açlmasna ksa bir sürenin kaldn hatrlatan Sava, nallah 9 Eylülde okullar açlyor. Bir hafta önce de ilkokul birinci snf, ortaokul beinci snf ve lise birinci snfa balayacak örencilerimiz, okula uyum salama kapsamnda dier örencilere göre bir hafta erken okula balayacaklar. Biz de bu vesileyle hazrlk içerisindeyiz. Krtasiye ürünlerini diziyoruz, raflarmz hazrlyoruz. Eksikliklerimizi tespit ediyoruz. nallah yeni eitim öretim ylnn, ülkemiz ve memleketimiz için hayrl geçmesini temenni ediyorum. dedi.

Geçen yla göre yurtdndan ithal edilen ve hammaddesi kt olan defter ve kitap gibi ürünlerin yan sra Adan Zye tüm krtasiye ürünlerinin yüzde 40a varan bir oranda zamlandn ifade eden Sava, Kitap ve krtasiye fiyatlarnda çok büyük artlar oldu. Geçen yla göre yüzde 25, yüzde 30 hatta baz ürünlerde yüzde 40lara varan fiyat art oldu. Bu yl fiyatlar maalesef velilerimizi, örencilerimizi ve bütçemizi sarsacak. Ama maalesef yapacak bir ey yoktur. Uygun fiyatl uygun eyalar alma niyetiyle velilerimiz yava yava kitap krtasiye dükknlarna uramaya baladlar. Ancak satlarda herhangi bir hareketlilik yok ama u anda sadece fiyat soruyorlar. nallah fiyatlarn uygun olmasn arzuluyoruz ama yapabileceimiz bir ey yok maalesef. ifadelerini kulland.

thal ürünlere dayal krtasiye ürünlerinde büyük bir artn olduunu belirten Sava, Bunlarn çouna fon kondu. Fon konduu için ayrca vergilendirmeye tabi tutuldu. Bu ürünlerin gümrük vergileri artt. Böyle olunca ithal olan ürünlerin hepsi nereden baksanz yüzde 30 ve 40 civarnda artt. Ham madde fiyatlar da artt. Kt fiyatlarnda da büyük bir art yaand. Geçen yl 10 TL olan kt bu yl 17-18 TL oldu. Nereden baksanz yüzde 40 art demektir. Kitap fiyatlarnda ayn ekilde bir art yaand. Yardmc kaynak kitaplar da maalesef el yakyor. Ama vatanda çocuunun kendi rzkn keserek bunlar almak mecburiyetindedir. çünkü bu malzemeler çocuu ekillendiriyor. Eitim öretim araçlar eitimin iyi geçmesine yol açyor, çocuun okul malzemelerini alarak daha iyi bir öretim geçirmesini salyor. Bu nedenle devletimiz baz iyiletirmeler yapmaldr. Baz krtasiye ürünlerini geçmite olduu gibi biraz fiyatlarn düünürse örenciler de bir satclar için de iyi olur. eklinde konutu.

Bir örenci için yaplmas gereken krtasiye masrafnn geçen sene ortalama 200 ve 250 TL, bu sene ise bu rakamn yaklak 500 TLyi bulduunu belirten Sava, unlar söyledi:

Okula yeni balayan çocuklarda eer çanta ve giysi dhil edildiinde bir çocuun 200-250 TL masraf olur. Bunun yannda ald malzemeye da bal. Baz veliler uygun fiyatl ürünleri seçiyor. Bu rakam da 150 TLyi bulur. Baz velilerde daha iyisini alr ve bu rakamda 300 TLyi buluyor. Fiyat artlarnn genel sebebi de ürünün kalitesi ve markas ile ilgilidir. Bu durumlar mutlaka piyasay etkiliyor. lkokul birinci snfa balayan bir çocuun masraf ortalama olarak bu rakamlar buluyor.

Anaokuluna balayan çocuklarn masrafnn daha yüksek olduunu belirten Sava, Anaokuluna giden bir çocuun masraf 400 ve 500 TLyi buluyor. 250 TLlik krtasiye ihtiyac yeterlidir. Ama baz okullarn anaokulu masraflar alabildiince çok yüksek. Milli Eitim Bakanl, bu konuyla ilgili baz iyiletirmeler yapabilir ve baz önlemler alabilir. Biz satc olmamza ramen vicdanmz buna el vermiyor. çünkü bu ürünleri alan insanlar, maddi imkn olmayan insanlar. Maddi imknlar iyi olanlar için çok sorun yok. Ama öyle insanlar geliyor ki, biliyoruz ki perian, çok yoksul. Bu adam da ayn malzemeyi alyor. Zengin ve varlkl olan insanlar da bu malzemeyi alyor. Bunlar arasnda en azndan ortalama bir fiyat tespit edilirse, ortalama eyalar alnrsa veya markal ürünlerden kaçnlsa daha iyi olur. Okullarn u markay alacaksn diye dayatmalarnn önüne geçilirse bu fiyatlar daha uygun hale gelir. Bu rekabet ortamn dourduu için bu tüketicinin lehine bir harekettir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git