Kırtasiye ve kantinlerde açılış hareketliliği

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde alışveriş başladı. Kırtasiyeci ve kantinciler yeni dönemde fiyat artışlarının makul olduğunu belirtirken, alışveriş yapan veliler ise pahalılıktan şikayet etti.

Haberler 23.08.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl okullarda 6 Eylülden itibaren yüz yüze eitime balama karar ald. Yeni eitim-öretim yl öncesinde kantin ve krtasiye sektöründe hareketlenme balad. Okullarda yüz yüze eitimin balamasyla yaklak 25 milyar liralk bir harcamann yaplmas bekleniyor. Sektör temsilcileri ise okul kantinlerinde yüzde 15 -16 orannda, krtasiye ürünlerinde ise yüzde 15lik zam söz konusu olacan öngörüyor.

ÜRETC ÖZELLK SÜT VE ET ÜRÜNLERNE YÜZDE 100 ZAM YAPIYOR

ki yldr okullar kapal olduu için kantin fiyatlarnda bir art olmadn söyleyen stanbul Kantinciler Odas Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, Okullar açlaca için üretici fiyatlar yüzde 50 hatta yüzde 100 attrd. Biz bu art sat fiyatlarmza yanstmayacaz. çünkü velilerin ve örencilerinde alm gücü zayf. Biz bu art kantin fiyatlarna yanstrsak hem veliler hem örenciler hem de biz sknt yaarz. Biz stanbul Kantinciler Odas olarak bu süreçte enflasyon orannda zam yapmay düünüyoruz. Yeni eitim öretim döneminde uygulayacamz fiyat art maksimum enflasyon orannda olacak. Bu oran da maksimum yüzde 15 ya da yüzde 16 orannda olacaktr. Ancak üretici özellik süt ve et ürünlerine yüzde 100 zam yapyor. Ancak biz Mill Eitim Bakanlnn kantin kiralar ilgili yaynlam olduu bir formülasyon yaynlamt. Biz bu formülasyonla kira ödemelerinin devam etmesini istiyoruz. çünkü kiralar zaten oldukça yüksek dedi.

YEN ETM ÖRETM DÖNEMNDE BR TOST NE FAZLA 6 LRA OLACAK

Sapankaya, Kantinler kapal olsa da kantinci vergi, Ba-Kur, muhasebeci ücretlerini ödemek zorunda. Ayn zamanda kantincinin günlük sat saati 60 dakika. Velilerimiz gerçekten rahat olsun. Üreticilerin yapm olduu fiyat artlarn ürünlerimize yanstmayacaz. u an kantinde tost 5 lira. Yeni eitim öretim döneminde en fazla 6 lira olacaktr. u an Türkiyede 6 liraya tost yiyebileceiniz hiçbir yer yok diye konutu. Sapankaya öyle devam etti:

Kantinci esnafnn yeni eitim öretim dönemine hazr. Kantinciler geçen yl pandemide 2 gün çalt. Biz çaltmz dönemde kantinlerde pandemi önlemleri dorultusunda sat yaptk. u anda tüm kantinci esnaf, kantin çalanlar aland.

PANDEM DÖNEMNDE çOK SIKINTILARIMIZ OLDU

Türkiye Krtasiyeciler Dernei Genel Sekreteri rem Özkal ise, 6 Eylülden itibaren yüz yüze eitime balama haberi hepimizin yüreine su serpti. Krtasiyeciler olarak biz bir buçuk yldan beri neredeyse kapalydk. Pandemi döneminde çok skntlarmz oldu. Ancak u an itibariyle hazrlklarmz tamamladk. Salkl ve güvenilir ürünler raflarda yerini ald dedi.

KIRTASYE ÜRÜNLERNDE YÜZDE 10LUK BR ARTI OLDU

Pandemi döneminde krtasiye sektörünün yüzde 15 küçüldüünü söyleyen Özkal, 2 yl önce 18 bin perakendeci krtasiyeci varken u an yaklak 15 perakendeci krtasiyeci var. Bu da bize yüzde 15lik bir gerilemenin olduunu gösteriyor. Ayn zamanda çocuklar online eitimde en fazla 1-2 defter kulland. Ancak defter kullanmann standard 7-8dir. u an krtasiye maazalarnda bulunan ürünlerin tamam yenilenmi deil, sadece eksiklerimizi tamamladk. Bir de enflasyon orannn çok altnda yüzde 10 orannda bir art söz konusu oldu. Ülkemiz pandemiden geçerken biz fiyatlarmzda yüksek bir zam uygulamadk. çünkü bu dönem birlik olmamz gereken bir dönem diye konutu.

BU YIL BR OKUL çANTASI 360 LRAYA DOLACAK

Özkal, sözlerini u ekilde tamamlad: Geçen sene ortalama bir çanta 300 liraya dolarken, bu yl bir okul çantas 360 liraya dolacak. Ayn zamanda sektörümüzde KDV indirimi talebi var. Yüzde 18 olan KDV yüzde 8e, yüzde 8 olanlar ise yüze 1e düürülmeli. Marketlerde krtasiye ürünlerinin kampanyalarla satlmas krtasiyecileri zora sokuyor. Krtasiyeciler yüksek oranda zam yapmad halkmzda çocuklarnn ihtiyaçlarn pandemi döneminde i yapamayan krtasiyecilerden almas daha doru olur.

3 KALEME 120 LRA PARA VERDK

Okul alverii yapmaya gelen veli Belgin Gümüta, Okullarn açlmasn bekliyoruz. imdiden sadece kalem alverii yapabildik. 3 kaleme 120 lira para verdik. Alveriimiz daha bitmedi. çanta, defter, ayakkab alacaz. Alverie yeni baladk dedi.

Ana Sayfaya Git