"Kitap okuma alışkanlığı okul öncesi dönemde kazandırılır"

"Özellikle okul öncesi dönemde rutinlerinizin olması lazım. Akşam yatarken ya da günün belirli saatlerinde muhakkak, çocuklarınıza masal ve hikaye okumalısınız. Dikkat edin anlatmalısınız demedim. Çocuk, siz ona masal ve hikaye okurken, 'bu dinlediğim masal kahramanları, şu iki kapaklı kartonun içinde. Ben de ilk fırsatta okumayı öğreneyim.' diye şevk duyar, motive olur. Kitap okuma alışkanlığı okul öncesi dönemde kazandırılır"

Haberler 07.10.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ev Okulu Dernei Yönetim Kurulu Bakan Uzman Psikolojik Danman Mehmet Hilmi Eren, Özellikle okul öncesi dönemde rutinlerinizin olmas lazm. Akam yatarken ya da günün belirli saatlerinde muhakkak, bir gün anne bir gün baba çocuklarnza masal ve hikaye okumalsnz. Dikkat edin anlatmalsnz demedim. çocuk, siz ona masal ve hikaye okurken, bu dinlediim masal kahramanlar, u iki kapakl kartonun içinde. Ben de ilk frsatta okumay öreneyim. diye evk duyar, motive olur. Kitap okuma alkanl okul öncesi dönemde kazandrlr. dedi.

Eitim süreçlerinin ev ve aile ortamnda desteklenmesi, ailelerin örenme sürecine katlmas ve ev-okul uyumunun salanmas amacyla, Ev Okulu Dernei tarafndan Yldz Teknik Üniversitesi Davutpaa Kongre Merkezinde Evde Eitim Zirvesi düzenlendi.

Eren, zirvede yapt konumada, ilkokul, ortaokul, lise bütün kademelerde eitimci olarak görev aldn dile getirerek, Ama ben e-yitime karym. Dikkat ederseniz eitim demedim. Ben e-yitime karym. Teknolojinin, elektronik aletlerin hayatmzdan yitirdii eyler var ya onlara kar bir eitimciyim. dedi.

imdi her eyi teknolojiyle halledebileceini düünen bir nesil olduunu vurgulayan Eren, ödevlerin elektronik ortamda yaplmasnn yannda arkadalklarn da sanal ortamda olduunu söyledi.

Eren, bebeklerin hayata tertemiz baladn ifade ederek, Fakat, o bebei önce anneler, babalar, daha sonra da ksmen öretmenler el birlii ile kendimize benzetiriz. Bebee ilk yalan annesi söyler. Emzirme döneminden sonra anne eline ka alr, Aç yavrum azn, bu son. O kak son deildir. Beden dili bebeklikten oluuyor ve anne-babann buna katks var. diye konutu.

Bebeklikte dikkat ve zeka geliimi konusunda yaplacaklar olduunu anlatan Eren, öyle devam etti:

Zekada kaltm ve çevresel faktörler etkili. Kaltm, anne ve babadan geçen genetik kodlar. Bunun etkisi son aratrmalara göre yüzde 55 civarnda. çevresel faktörler yüzde 45. Daha anne karnndayken, bebekle bolca sohbet etmek, konumak gerekiyor. Sizin sesinizi bolca duymas lazm. Kelimeler, sözcükler havada dolamal. Bebek kalkt yürümeye balad, unu versene, onu uzatsana tarz cümleler yerine, Mutfaktaki granit tezgahn üstündeki krmz kapakl plastik iedeki suyu getirir misin? tarz, vasflar, sfatlar, nitelemeleri olan cümleler kullanmanz tavsiye ediyoruz. Özellikle okul öncesi dönemde rutinlerinizin olmas lazm. Akam yatarken ya da günün belirli saatlerinde muhakkak, bir gün anne bir gün baba çocuklarnza masal ve hikaye okumalsnz. Dikkat edin anlatmalsnz demedim. çocuk, siz ona masal ve hikaye okurken, bu dinlediim masal kahramanlar, u iki kapakl kartonun içinde. Ben de ilk frsatta okumay öreneyim. diye evk duyar, motive olur. Kitap okuma alkanl okul öncesi dönemde kazandrlr.

Eren, sözcük daarcyla zekann doru orantl olduunu ifade ederek, Dil geliimi konusunda özellikle okul öncesi dönem, ilk 7 ya çok kritiktir. dedi.

- Evde yasakl kelimeler

Eren, baz kelimelerin evlerde kullanmn yasakladklarn vurgulayarak, öyle devam etti:

Eve geldiniz, odaya girdiniz, çocuk gözlerini tavana dikmi kanepede uzanyor, bir aya da kanepenin kenarnda, Ne duruyorsun, ödevini yapmadn. Bo bo oturma. deyip lütfen çocuu hemen oradan kaldrmayn. Onun öyle anlara da ihtiyac var. u cümleleri yasaklyoruz, hayal kurma, gerçekçi ol, ayaklarn yere bassn, eski köye yeni adet getirme, bulutlarn üstünde uçma, icat çkarma. Birçok uzman çocuklarnzn sorularn cevapsz brakmayn. der. Biz diyoruz ki Lütfen çocuklarn sorularn cevaplamayn, onlarn bulmasna yardmc olun. çocuk size bir ey sorduktan sonra hemen cevap vermektense, sence nasl? Sen olsaydn ne yapardn? Bir düün bakalm. yönergesini sk verin.

Ana Sayfaya Git