Kitap sevdası ev değiştirtti

Diyarbakır'da edebiyat öğretmeni Mehmet Ali Abakay okuma sevdası ile biriktirdiği kitapların sayısı 45 bine ulaşınca daha büyük eve taşınmak zorunda kaldı.

Haberler 09.04.2017 - 12:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abakayn (52) ilkokulda hikaye ve romanla balayan okuma merak zamanla Diyarbakrn tarih, kültür ve medeniyetini örenmeye duyduu ilgiye dönütü.

Kimi zaman çöpte bulduu kitaplar toplayan kimi zaman da kese kad gibi kullanlan kitap sayfalarnn nereden temin edildiinin izini dedektif gibi süren Abakay, sahaflardan satn ald kitaplarn yan sra resmi kurum ve kurulularn yaynlarn da evinde muhafaza ediyor.

Kitap says yaklak 45 bine ulanca 4 odal ev yetersiz kald için 5 odal eve tanan, günde 8 saatini kitaplara ayran bibliyoman Abakay, kitap biriktirmeye devam ediyor.

- Kitaplar çocuklarm gibi sevmeye baladm

Abakay, kitap meraknn çocukluk yllarnda sigara sarlan katlar, üzerindeki Arapça yazlardan dolay yere atlmamas için toplamakla baladn belirterek, ilkokulda harçlklarn biriktirerek ald Kemalettin Tucu romanlaryla kitaplk oluturduunu, daha sonra da hiç bir kitabn atmama karar aldn söyledi.

lkokulda harçlklar ile üniversite yllarnda da burs ve örenci kredisi ile kitap aldn ifade eden Abakay, kitap okumaktan duyduu mutluluu dile getirdi.

Abakay, Diyarbakrn tarihini, kültürünü anlatan kitaplara büyük ilgi duyduunu anlatarak, 15-16 yalarnda yazmaya baladm. Gazetelerde yazlarm çkt. Birkaç ödül de aldm. dedi.

Kitaplar, kalabalklarda yalnzlk çeken insanlarn snd bir liman. 45 bin civarnda kitabm var. Kitaplar çocuklarm gibi sevmeye baladm. diyen Abakay, öyle devam etti:

Diyarbakrda yaynlanan gazetelerin 58inin ya koleksiyonu ya da münferit ekilde arivi var. Diyarbakrda yaynlanan 258 dergiden bazlar tek say bazlar koleksiyon olarak var. Diyarbakr ile ilgili 60 bin civarnda fotoraf da çektim. Deiik bültenler ile para koleksiyonum ve bin 500 civarnda plam var. El yazmalarna da merak duyuyorum. Bir miktar el yazmaya da sahibim. Osmanl döneminde yaynlanan önemli kitaplar stanbul ve Ankaradaki sahaflar dolaarak temin ediyorum.

- Basm tükenmi kitab yok olmaktan kurtardm

Yerde gördüü kat parçalarnn izini sürerek, bu sayede birçok kymetli kitaba ulatn aktaran Abakay, bu serüvende ilginç eyler de yaadn kaydetti.

Kuruyemi satan bir yerde Diyarbakr ile ilgili mükemmel bir kitap çereze külah olmutu. Kitab alabilir miyim? dediimde alabileceim söylendi. Fiyatn sorunca, Para vermene gerek yok, biz de çok var. dediler. Oradaki kitaplar satn aldm. 25 civarnda Cumhuriyetin ilk yllarnda yaynlanan basm tükenmi kitab yok olmaktan kurtardm. Bir de teekkür ettiler. Ama sevincimi da vuramadm. Da vurduum an kitaplarn deerli olduunu anlayacakt.

Kütüphanesine ekledii kitaplarn says arttkça yer sorunu yaamaya baladn, bundan dolay önce 4 odal daha sonra 5 odal eve tanmak zorunda kaldn ifade eden Abakay, günde 6 saatini uykuya, 5 saatini ie, 8 saatini de kitaplara ayrdn belirtti.

Abakay, kitap merak nedeniyle evliliinin ilk yllarnda ei ile baz tatszlklar yaadklarn anlatarak, 30 yllk evlilikten sonra ister istemez o skntlar atlattk. çünkü meyvesini manevi olarak aldk. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git