Kız öğrenci seferberliği

DİYARBAKIR'ın Hani ile merkez Sur İlçelerinde geçen yıl girdikleri TEOG sınavında yüksek puan almalarına rağmen liseye kayıt yaptırmayan 2 kız öğrenci, Vali Hüseyin Aksoy'un talimatı ile yeniden okula kazandırıldı.

Haberler 14.12.2016 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEOG snavnda geçen yl 460 puan almasna ramen kayt yaptramayan Melek çetinkayaya yeniden okula gitmesine izin verdii için ev iinde zorlanan annesi Nesriye çetinkayaya, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf tarafndan beyaz eyalar verildi.

Hani lçesine bal Sergen Köyünde geçen yl TEOG snavnda 460 puan alan orta okul son snf örencisi Melek çetinkayaya, annesinin ev ilerinde yardm etmesi için liseye kayt yaptrmasna izin verilmedi. Ayn ekilde merkez Sur lçesine bal Sati Köyünde de 489 puan alan Semanur Bakmaz da kazandklar okula kayp yaptrmad.

Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, Vali Hüseyin Aksoyun talimat ile kz örencilerin okula kazandrlmas için kurduu ekiple yapt incelemelerde, bu iki kz örencinin okula kayt yaptrmadn tespit edince çalma balatt. Hani Kaymakam aban Arda Yazc ile görüen Aslan, lçe Milli Eitim Müdürü Zeki Kaya ve ekibiyle birlikte Sergen Köyüne gitti. Burada Melek çetinkayann annesi Nesriye çetinkaya ile görüen Aslan, kzn okula gönderme konusunda ikna edildi.

EV LERN YAPMAKTA ZORLANIYORDUM

kna edilen Nesriye çetinkaya daha sonra lçe Kaymakam Yazcy makamnda ziyaret ederek bir süre görütü. Türkçe bilmeyen anne çetinkaya ile Kürtçe konuan Kaymakam Yazc, Melekin eitim hayat boyunca karlaaca her sknty giderme konusunda yardmc olacaklarn söyledi. Anne çetinkaya da, evde tek bana ev ilerini yapmakta zorluk çektii için kznn okula gitmesine izin vermediini belirterek, 6 yl önce eim kalp krizinden hayatn kaybetti. 3 erkek, 2 kz olmak üzere 5 çocuum var. Büyük kzm ve bir olum evli. Evde ben Melek ve 2 erkek kardei yayoruz. Evde yemekleri tüpte yapyorduk. çamarlarmz leende ykyorduk, bulaklarmz da elde ykyorduk. Evimizi de normal süpürge ile temizlemek zorundaydk. Bu yüzden ben bütün bunlara yetiemiyordum. Ekonomik durumumuz da iyi deildi. Bu yüzden Meleki okula gönderemezdim. Ev ilerinde bana yardmc olacak baka biri yoktu. Bir de Meleki okula gönderecek durumum yoktu. Saolsun Kaymakam aban Arda Yazc ve Milli Eitim Müdürü Hasan bey ile Zeki bey evimize gelip bana yardmc olacaklarn söyleyerek beni ikna ettiler. Ayrca üniversite mezunu olumun KPSS snavna hazrlanmas için dersaneye göndereceklerini söylediler. Allah raz olsun onlardan. Ben de kzm Melekin okula gitmesine raz oldum. Ayrca Kaymakam bey, 1 bulak makinesi, 1 çamar makinesi, 1 de elektrikli süpürge alma sözü verdi bunun için de teekkür ederim dedi.

KAYMAKAM: BU KIZIMIZ HAZNEDR

Hani Kaymakam aban Arda Yazc da, Melek çetinkayann okula gitmedii tespit edilerek Vali Hüseyin Aksoya bilgi verildiini ve Vali Aksoyun talimatlar dorultusunda aileye yardm yapldn belirterek, Melek kzmz, hiç hazrlk çalmas yapmadan, dersaneye gitmeden geçtiimiz yl TEOG snavnda 460 puan alm. Ancak annesi Nesriye hanm, bu kzmz, ev ilerinde kendisine yardmc olsun diye okula kayt yaptrmam. Bu kzmz bir hazinedir. Yaplan çalmalarda bu kzmzn okula gitmedii tespit edilence sayn valimizin talimat ile giriimler balatlm ve anne Nesriye çetinkaya ikna edilmitir. Valimizin talimatlar dorultusunda aileye 1 çamar makinesi, 1 bulak makinesi ve 1 de elektrik süpürgesi alnarak hediye edilmitir. lçemiz merkezinde ve bal köylerde, okula giden ve gitmeyen kz çocuklarmzn okula kazandrlmas konusunda üzerimize düen ne varsa yapmaya hazrz. Devletin efkatli ellerini en ücra köyde yaayan vatandamza kadar ulatracaz dedi.

Annenin ikna edilmesinin ardndan TEOG snavnda 460 puan alan Melek çetinkaya, l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslann talimatyla, 85inci Yl Anadolu Lisesine kayd yaptrld.

Daha sonra Sur lçesi Sat Köyünde ikamet eden ve TEOGda 489 puan alan Semanur Bakmaz ve ailesini, Sur lçe Milli Eitim Müdürü Eyüp Uçak ile birlikte ziyaret eden l Müdürü Aslan ve ekibi, okula gitmek istemeyen Semanur Bakmaz ile görütü. Ailesinin okumasn istediini fakat kendisi okula gitmek istemeyen Semanur Bakmaz da, uzun bir görümenin ardndan ikna edilerek Sur lçesi Aydn Arslan Fen Lisesine devam etmesi konusunda ikna edildi. Di hekimi olmak isteyen Bakmaz, psikologlar eliinde Dicle Üniversitesi Di Hekimliine götürülerek okumak istedii bölümü gezdirdi. Sosyal yaam ve gelecekle ilgili kararn yine kendisinin verilmesi istenen Semanur Bakmaz da görümelerden sonra okula gitmeyi kabul etti.

Ana Sayfaya Git