Koca çınarlar buluşuyorlar

Bismil'de hayata geçirilen proje sayesinde anaokullarına giden nene ve dedeler, burada çocuklara masal anlatıyor

Haberler 15.03.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde hayata geçirilen proje kapsamnda belirlenen günlerde okula gelen dede ve nineler ana snf örencilerine masal anlatyor.

Bismil lçe Milli Eitim Müdürlüü okul öncesi eitim sürecindeki örencilerin sosyo-kültürel düzeylerinin artrlmas ve kuaklar aras kültür geçiine olanak salanmas amacyla Dedeler torunlarna masal anlatyor projesi hayata geçirildi.

DEDE VE NNELER ETM KULVARINDA

Proje kapsamnda, dede ve ninelerden oluan bir grup, haftann belli günlerinde torunlaryla beraber okul yolunu tutuyor. Dede ve nineler, okulda bir araya geldikleri minik örencilere hem masal anlatyor hem de Türk örf ve adetlerini öretiyor. Masallarn çocuklar üzerinde önemli izler braktn belirten Bismil lçe Milli Eitim Müdürü Aydn Ak, Gerçekten zihin açc, düündürücü, ufuk kazandran, hayal geniletici gibi konularda masallarn çocuklar üzerinde çok büyük etkisi var. Gelien teknoloji ile birlikte televizyon, bilgisayar ve telefon gibi aletler nedeniyle çocuklarmz masallardan uzaklat. Bu nedenle projemizle çocuklarmz masallarla buluturuyoruz diyerek projeden duyduu memnuniyeti dile getirdi.

KOCA çINARLAR MASAL ANLATIYOR

Projenin uyguland okullardan Yukar Harm lkokulu ve mam Hatip Ortaokulu müdürü Serhat Yekta, yllar önce çocuklarn dede ve ninelerinin anlatt masallarla büyüdüünü ancak günümüzde birçok çocuun bu masallardan mahrum kaldn söyledi. Müdür Yekta, Masallar faydasn çocuklar üzerinde ksa sürede gösterdi. çocuklarn ayn ortam paylaarak öz güvenleri artt dedi.

Projeye katlan ninelerden Ganime çelik, çocuklar çok sevdiini ve çocuklara masal anlatmaktan çok mutlu olduunu ifade etti. Bir torununun bulunduunu kaydeden çelik, çocuklara masal anlatnca çok mutlu oluyorlar, seviniyorlar. Onlarla birlikte ben de mutlu oluyorum. Masaln yannda elimizden geldii kadaryla onlara hogörüyü ve geleneklerimizi alamaya çalyoruz, bizim görevimiz bu. imdi onlar neyi örenirlerse onu unutmazlar biz de iyi eyler örensin istiyoruz diye konutu.

ESK MKANLAR LE MDK MKANLAR çOK FARKLI

Masal anlatan dedelerden Fesih Gürbüz de çocuklarla bir araya geldiine memnun olduunu dile getirdi. Gürbüz, çocuklarn topluma hayrl bir insan olmas için büyüklerine saygy, küçüklerine sevgiyi öretmek için çaltklarn anlatarak, unlar kaydetti:

Torunum bana çok bal, ben de ona çok balym. Eski imkanlar ile imdiki imkanlar çok farkl. imdiki çocuklar u anda neyi örenirse onu unutmuyorlar. Bu nedenle biz de kültürümüzü, tecrübelerimizi en güzel ekilde onlara aktarmaya çalyoruz.

Ana Sayfaya Git