Kodlame Tekniği Kullanın

Milyonlarca öğrencinin eğitim hayatında bir dönüm noktası olacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na bir hafta kaldı. Adayların sınav sırasında nelere dikkat etmesi ve nasıl bir test çözme stratejisi uygulamaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Murat Acet, test çözme strateji olarak turlama ve kodlamayı önerdi.

Haberler 26.06.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Murat Acet Turlama teknii, normal ve kolay sorularn çözülerek testlerin tamamlanmas zor ve çok zor sorularn ikinci tura braklmasna dayanr. Teknik iyi uygulanrsa snav süresinin yüzde 75e yakn ksm doru biçimde kullanlarak üst performansla tamamlanabilir. Ancak bu performansn cevap kdna da doru kodlanmas hayati önem tamaktadr dedi.

Snava hazrlk süreci kadar snav anndaki strateji ve taktiklerin de snav baarsn dorudan etkileyeceini belirten Altnba Üniversitesi Rehberlik Kordinatörü Murat Acet Bütün bir yl bu snava hazrlanan adaylar imdi istedikleri üniversite ve bölümlere yerleebilmek için ter dökecekler. Peki bu hayati snavda adaylar neler yapmal, nelere dikkat etmeli, snav srasnda en çok yaplan yanllar neler, daha yüksek bir puan almak için nasl bir test çözüm stratejisi izlemeliler? gibi adaylarn akllarndaki sorulara yantlar verdi.

SINAVA HANG TESTTEN BALANMALI?

Elinizden gelenin en iyisini yapabileceiniz düüncesiyle snava girin ve balayn diyen Acet, YKS adaylarna önerilerini öyle sralad.

Örenciden örenciye farkllaan ve deien bu durumu deneme snavlar ile kefedip kendinize bir yol haritas çizebilirsiniz. Ancak snava baarl olduunuz ayn zamanda size puan getirisi fazla olan testten balamanz sizi hem morallendirecek hem de zaman doru kullanmanz açsndan büyük avantaj salayacaktr. Örnein TYTde yüksek puan almak isteyen ayn zamanda AYTde Eit Arlk puanyla yerlemek isteyen bir örencinin Matematik ya da Türkçe testleriyle balamas hem soru says hem de puan getiri açsndan oldukça makul görünmektedir. Sonrasnda Sosyal testiyle devam ederek zaman durumuna göre Fen testiyle snavn sonlandrmas doru bir strateji olacaktr.

SORULARI Y OKUYUN VE ANLAYIN; ÖNYARGILI OLMAYIN

Sorular doru okuyun ve iyi anlayn, soru kökünde ne istediine dikkat edin, olumlu-olumsuz, ulalr- ulalmaz, getirilir- getirilemez ifadelerini dikkate aln ve sizi çözüme götürecek ipuçlar ve vurgularn altn çizin. Sorular daha iyi anlamak adna çok fazla okuyarak zihninizi kartrmayn ve hepsinden önemlisi sakn ola sorular kendi mantnz ve anlaynz çerçevesinde yorumlamayn. Böylesi bir tavr bana göre çok saçma bizi çözümden ve doru seçenekten uzaklatracaktr. Birçok örenci genel bir alglamayla uzun sorularn karmak ve zor olduunu düünerek ya bu sorular çözmez ya da uzun zamanlar harcarlar. Ancak unu unutmayn ki her sorunun kendine has bir yaps ve çözüm yolu vardr, dikkatli bir okuma ve alglama ile birçok sorunun çözüm aamalar oluturulabilir ya da biraz sonra deineceimiz üzere turlama teknii yöntemiyle ikinci tura braklarak snavn bütününe zarar vermesi engellenebilir. Bu konuyla ilgili son uyarmz ayn testlerde yer alan zorluk derecesi birbirinden farkl sorularn puan getirisinin ayn olmas.

TURLAMA VE KODLAMA TEKN KULLANIN

YKSden istenilen sonuçlar elde etmek için iyi bir taktik belirlememiz gerekiyor. Turlama teknii, normal ve kolay sorularn çözülerek testlerin tamamlanmas ve zor ve çok zor sorularn ikinci tura braklmasna dayanr. Teknik iyi uygulanrsa snavn yüzde 75e yakn ksm zaman doru biçimde kullanlarak üst performansla tamamlanabilir. Ancak bu performansn cevap kdna da doru kodlanmas hayati önem tamaktadr. Bu konuda öncelikle bilgi düzeyiniz ve sorunu zorluk derecesi ne olursa olsun tüm seçenekleri okumadan ve cevaptan emin olmadan iaretleme yapmayn. Cevap kadna iaretleme konusunda gruplama mantn kullanabilirsiniz. Her cevabn tek tek optie iaretlenmesinde dikkatimiz dalabilir ve zaman kayb yaayabiliriz. Bunun yerine belirli sayda ya da sayfa bitimlerinde cevaplar optie iaretlemek hem size ksa molalar salayacak hem de yaanmas olas zaman kayplarnn önüne geçecektir.

KÜçÜK AMA çOK YARARLI PUçLARI

Emin olup snava baladnzda, özellikle doru çözdüünüz sorularla yol aldkça rahatladnz ve zihninizin daha açk ve snava odaklanmanzn arttn fark edeceksiniz. Ancak ne olursa olsun snav süresince bazen ritminizin dütüünü, dikkatinizin dalarak zorlandnz anlar olacaktr. Bir futbol müsabakas gibi düünürsek 90 dakika boyunca ayn eforla ve performansta olmamz mümkün olmayacaktr. Böylesi durumlarda küçük ama yararl u ipuçlarndan faydalanabilirsiniz:

SINAV ANINDA DORU NEFES ALIN

Snavn zeka ve kiiliinizi deil belirli zamanlarda edindiiniz yetenek, bilgi ve çalma alkanlklarnz ölçtüünü hiç aklnzdan çkarmayn. Amacnza ulamak için yarn devam ettiini ve hiçbir ey için geç kalmadnz bilin. Snav annda yorulan ve gerilen bedeninizi rahatlatmak için küçük-ksa molalar verin; özellikle testler arasndaki geçilerde gözlerinizi dinlendirmek, duruunuzu düzeltmek, kol-bacak kaslarnzn rahatlamas için küçük egzersizler yapmak iyi gelecektir. Stres anndaki telalanma ve gerginlii gidermenin en etkili yollarndan biri de doru nefes almaktr. Burnunuzdan alarak aznzdan vererek tekrar edeceiniz nefes egzersizleri bedensel ritminizi yeniden bulmanz salayacaktr.

Ana Sayfaya Git