Kokulu kırtasiye kimyasal içeriyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte kokulu kırtasiye ürünlerine karşı velileri uyardı. Bu tür ürünlerin solunum yollarında alerjik şikayetler oluşturduğunu söyleyen Işık, "Çocuklar burun akıntısı, burunda yanma, nefes darlığı gibi solunum problemleri yaşıyorlar. Hele ki çocuk, genetik olarak alerjiye yatkın ise ileride astım gelişmesine neden oluyor" dedi.

Haberler 14.10.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni eitim-öretim döneminin balamasyla birlikte veliler, krtasiye malzemeleri sat yapan dükkanlarn yolunu tuttu. Ancak uzmanlar, çocuklarn ilgisini çeken kokulu malzemeler konusunda uyaryor. Bu tür ürünlerin solunum yoluyla alndnda ba dönmesi, bulant, koordinasyon bozukluu, öksürük ve nefes darlna neden olduunu ayn zamanda kalp, dolam ve beyin aktivitesi üzerinde de etkisi olduunu bildiren uzmanlar, krtasiye malzemeleri alnrken mutlaka etiketler üzerindeki bilgilerin de dikkatlice okunmas gerektiini söyledi. Kokularn solunum yollarn etkilediini söyleyen Medicana nternational zmir Hastanesinde görevli Göüs Hastalklar Uzman Dr. Merda Erdemir Ik, Solunum yollarnda alerjik ikayetler meydana geliyor. Burun aknts, burunda yanma, nefes darl gibi solunum problemleri yayorlar. Hele ki çocuk genetik olarak alerjiye yatkn ise ileride astm gelimesine neden oluyor dedi.

KOKULU KIRTASYE ÜRÜNLER KULLANILMAMALI

çocuklarn gün boyu koklama ihtiyac hissettiini belirten Uzm. Dr. Ik, Bu da ileride baka maddelere bamllk oluturmas açsndan riskli bir durum. Süslü püslü, kokulu olmas çok holarna gidiyor ama gerçekten içeriindeki kimyasallar nedeniyle çok zararl ürünler. Ebeveynlerimize kokulu krtasiye malzemelerini kullanmamalarn öneriyorum. Veliler içeriklerine bakp, bitkisel veya içerii organik ürünleri kullanabilirler. Bu ürünler boyalaryla da deride alerjik ikayetlere sebep oluyor. Bu yataki çocuklar ellerindekileri azlarna götürmeye alklar dolaysyla boyalarn içindeki kimyasallar onlar olumsuz etkiliyor. Kokular yüzünden çocuklarda bamllk oluabiliyor diye konutu.

Krtasiye malzemeleri satn alan velilerden Ümran Kural, Renkli ve kokulu krtasiye malzemeleri kzmn houna gidiyor, almak istiyor. Veliler olarak bizler içinde ne olduunu bilmiyoruz ve korkuyoruz ama onlar çok seviyor. Ben de daha önceden kzma kokulu silgi aldm ama korkuyoruz içindeki maddelerden dolay. Bence renklendiriciler zararldr koku olarak da solunmas zararl olabilir dedi.

ççEK GB KOKUYOR

Okul alveriinde defter, kalem ve silgi satn aldn söyleyen Dilruba Kural (10), Güzel kokanlardan çok fazla almadm. Defterin görüntüsünü beenirsem onlardan alyorum. Bence zararl olabilirler diye konutu. Sezin Ylmaz (7), Benim kokulu kitabm var ve böürtlen kokuyor. Bence zararl olabilir ama çok seviyorum derken Feyza Cankurt (7), Benim kokulu silgim var. çiçek gibi kokuyor. Mis gibi kokmasna baylyorum. Hep onunla siliyorum dedi.

Ana Sayfaya Git