Konuşması gecikebilir

Tablet, cep telefonu gibi teknolojik cihazların 3 yaşından önce kullanılması çocuklarda konuşmanın gecikmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. M. Meziyet Arı, “Birçok araştırma bulgusu 30'uncu aydan önce ekranda geçirilen zaman arttıkça çocukların gelişiminin yavaşladığını göstermektedir” dedi.

Haberler 12.03.2020 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. M. Meziyet Ar, gelien teknoloji ve kullanmnn çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili açklamalarda bulundu. Merak ve aratrmann bebekliin ilk günlerinden itibaren en temel ihtiyaçlar arasnda olduunu belirten Ar, çevresini yeni ve ilginç görüntüler yakalamak için ldayan gözlerle tarayan bebek bu özelliini çevresini kefetmek ve becerilerinde ustalamak için kullanr. Yeni yürümeye balayan bir çocuu gözlemlediimiz zaman onun her nesneye dokunmak ve kurcalamak istediini görürüz. çocuk somut olarak dokunduu her nesnenin özelliklerini kefeder. Sert, yumuak, ince, kaln, ar, hafif ve benzeri nesne özelliklerini onlara dokunarak örenir. Bu yataki bir çocuun eline tablet verilirse, çocuk dokunamaz, üç boyutlu hissedemez ve doal örenme yollarndan uzaklar. Dolaysyla zihinsel geliimin temelini oluturan temel kavramlar (büyük - küçük, ar - hafif, sert - yumuak, yakn - uzak vb.) kazanmas gecikir dedi.

KONUMA GECKEBLR

Zihinsel geliimin dier önemli bir boyutunun da dil geliimi olduunu ifade eden Ar, Tablet, cep telefonu gibi teknolojik cihazlarn 3 yandan önce kullanlmas konumann gecikmesine yol açabilir. Ayrca çocuklarn yetikinlerle ve dier çocuklarla etkileimlerini snrlayarak sosyal duygusal geliimlerini de olumsuz etkiler. Tablet, telefon ve benzeri cihazlarla geçirilen uzun zaman dilimleri çocuu pasifletirir ve hareketli olmasn kstlayarak fiziksel geliimini olumsuz etkiler. Obezite ve dier salk sorunlarna zemin hazrlar. Birçok aratrma bulgusu 30uncu aydan önce ekranda geçirilen zaman arttkça çocuklarn geliiminin yavaladn göstermektedir diye konutu.

Teknolojinin verimli kullanlmasnn eitime önemli katklar olduunu dile getiren Ar, Günümüzde sorun bilgisayar, tablet, televizyon ve telefon gibi teknolojinin en etkin araçlarnn kontrolsüz kullanlmasdr. Bu kontrolsüzlük çocuk ve gençlerimizi teknoloji bamllna götürebilmektedir eklinde konutu.

0 3 YA ETM SSTEMMZDE YOK

Türkiyede çocuk geliimi ve erken çocukluk eitimi çalmalarnn son 25 30 yldr youn bir ekilde üzerinde durulduuna vurgu yapan Prof. Dr. M. Meziyet Ar unlar söyledi:Erken çocukluk eitimi alannda oldukça mesafe kaydetmemize ramen hedeflerimize ulatmz söylenemez. Bu alanda yetimi eitimcilerimizden yeterli oranda yararlanamadmz düünüyorum. çocuklarmzn tümünün okul öncesi eitimden yararlanmas hedefinden halen uzaktayz. Bebeklik ve yürümeye balam çocuklarmz (0 3 ya) eitim sistemimizde yer almamaktadr. Bu alanda yetimekte olan gençlerimizin iyi deerlendirilmesinin gereine inanyorum

YAZI YAZMAYI SEVMYORLAR

Teknolojinin gençler üzerinde de olumlu ve olumsuz etkiler yarattndan bahseden Ar, Gençlerimiz yaz yazmay sevmeyen gençler haline geldi. Bunun yannda bilgiye çok hzla ulama anslar dodu. Bu durum özgüvenlerinin gelimesine katk salamasna karn i olanaklarnn gittikçe azalmas gelecee yönelik beklentilerini olumsuz etkilemektedir dedi.

Ana Sayfaya Git