Kötü karneden ebeveynler de ders çıkarmalı

Okulların tatile girmesine sayılı günler kaldı. Zayıf karneden sadece çocuğun değil, anne ve babanın da sorumlu olduğunu belirten uzmanlar, “Anne ve baba, bu başarısızlıktaki paylarını sorgulamalı” uyarısında bulundu. Çocuğun farklı alanlardaki başarılarının mutlaka vurgulanması ve takdir edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocuğun kardeşiyle ya da arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 05.06.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karnelerin alnmasna sayl günler kald. 8 Haziran 2018 Cuma günü son ders zili çalacak ve örenciler uzun bir eitim sezonunu geride brakacak. Karnenin okulun verdii eitim, ailenin yönlendirmesi ve destei, çocuun potansiyelinin ve çalma performansnn bir sonucu olduunu belirten uzmanlar, deerlendirmenin de tüm yönleriyle yaplmas gerektiini vurgulad. Psikolog Esma Uygun, ortada bir baarszlk varsa bunun sadece çocua ait bir baarszlk olmadn belirterek anne babalarn baz sorular kendine sormas gerektiinin altn çizdi.

Anne- baba baarszlktaki paylarn sorgulamal

Ebeveynlere Eitim öretim dönemi boyunca çocuunuzun okul durumunu yakndan gözlemlediniz mi? Destee ve yardma ihtiyaç duyduu her noktada yannda olup yol gösterdiniz mi? çözüm yollar arayp yardmc oldunuz mu? sorusunu yönelten Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, unlar söyledi:

Bunlar yapmam, çocuunuz ile hem duygusal hem akademik olarak yeterince ilgilenmemiseniz ve sene sonunda ortada bir baar eksiklii varsa bunda kukusuz sizin de paynz bulunmaktadr. Bu durumda çözüm yollarn aratrp kendinizi de sorgulamal ve çözüm yollarn birlikte konuarak üretmelisiniz. Ders notlar yeterince baarl olmasa da eer davran puanlar iyiyse onu takdir edin

Baarsz karnede çocua yaklam nasl olmal?

Uygun, tavsiyelerini öyle sralad: Asla çocuklarla alay edici, incitici, aalayc bir ekilde konumayn. Sözel ve fiziksel iddetten kaçnn! Aksi takdirde çocuunuzu ruhsal açdan örselemekle birlikte telafisi güç yaralar açm olursunuz. Olumsuz bir tavr içinde olduunuz takdirde çocuunuzun özgüven eksikliine ve kiilik geliiminde baz sorunlara neden olmanz kaçnlmazdr.Karne notlar ne olursa olsun onun yannda olup ona sizin için deerli olduunu söyleyin ve bunu hissettirin.

Pahal hediyelerden kaçnn

Karnenin bal bana bir ödül-ceza sistemi olduunu belirten Esma Uygun, ceza ve ödülde de bir dengenin olmas gerektiine dikkat çekti. Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, Ceza vermek genellikle ie yarayan bir yöntem olmayacaktr. Düük notlarn olduu dersler ile ilgili olarak tatilde neler yaplabilecei konusunda gerçekçi planlamalar yapmak gerekir. Pahal hediyeler vermekten kaçnn. Sosyal ilikilerini artrabilecei etkinlikler planlamak en iyi ödül olacaktr tavsiyesinde bulundu.

Kardeleri kyaslamayn

ki ya da daha fazla çocuklu ailelerde anne-baba tutumlarnn da önemli olduunu ifade eden Uygun, önerilerini öyle sralad: Asla kyaslama yapmayn. Her çocuun farkl yetenekleri ve farkl alanlarda güçlükleri olduunu bilin. Bu nedenle; bu çocuunuzun akademik olarak güçlü ve zayf olan yanlarn bir uzman yardmyla deerlendirin. Beklentileriniz çocuunuzun potansiyeline uygun olmal.Kardeiyle ya da çevredeki dier çocuklarla kyaslama yapmak yarar salamayacaktr. Aksine çocukta öfke ve kskançlk duygularn ortaya çkaracakt. Dier alanlardaki baarlarn vurgulayn. Ders dnda resim, müzik, spor gibi alanlarda da destekleyin ve bu alanlardaki baarlarna vurgu yapn. Her çocuun becerileri farkllk gösterecektir.

Hatal inançlar gelitirebilirler

Akademik baarya odakl ailelerin çocuklarNotlarm yüksek olursa baarlym ve ailem için deerliyim, sevilirim gibi hatal inançlar gelitirirler. Bu durum çocuunuzun ruh saln ve kiilik yapsn oldukça olumsuz bir ekilde etkileyecektir. Onlar koulsuz sevdiiniz ve benimsediiniz mesajn her frsatta vermelisiniz.

Düük not baka sorunlarn habercisi olabilir

Uygun, düük notlarn sadece ders çalmann karl olmadn, baka sorunlarn da habercisi olabileceine dikkat çekerek Örenme güçlüü ve dikkat eksiklii olan çocuklar ders çalyor olsa bile düük performans sergileyebilirler. çocuk; dersi anlamakta güçlük çektii veya dinlemeyi sürdüremedii için snavlarda düük performans gösteriyor olabilir. Bu durumda bireysel eitim destei gerekli olabilmektedir. Bir uzman yardmyla çocuun deerlendirilmesi gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git