Kudüs şairi unutulmadı

İslam aleminin ruhuna hitap eden "Mescid-i Aksa" şiiriyle Türk edebiyatında "Kudüs Şairi" olarak bilinen, Memur-Sen'in kurucu genel başkanı, eğitimci, şair ve yazar Mehmet Akif İnan, vefatının 21. yılında anılıyor.

Haberler 07.01.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hafzalara Kudüs airi olarak kaznan usta kalem, gümrük memuru Hac Müslim nann olu olarak 12 Temmuz 1940ta anlurfada dodu.

Eitim hayatna bu kentte balayan nan, lise son snf okumak için 1958de daylarnn bulunduu ve hayatnn dönüm noktas olan Kahramanmaraa gitti. Örencilik hayatn faal bir ekilde geçiren nan, ayn yl bir grup arkadayla ilk deneyimi olan Derya gazetesini çkard.

Edebiyata merakl nan, liseyi bitirdii yl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Corafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat bölümünü kazand ancak 2 yl sonra okulu brakt.

YED GÜZEL ADAMDAN BR

Mehmet Akif nan, 1960ta Kahramanmarata air, yazar, fikir adam Necip Fazl Ksakürek ile tant.

nan, burada fikir ve edebi çalmalaryla Türk edebiyatna damga vuran, aralarnda Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifolunun da bulunduu, Yedi Güzel Adam olarak milyonlarn beenisini kazanan air ve yazarlardan biri olarak öne çkt.

Yarda brakt fakültesine geri dönen nan, örenim hayatn edebiyat, dergi, iir ve yazarlkla megul olarak sürdürdü. Bu sürede 1962-1964te Hilal Müessese Müdürlüü yapan nan, 1965te evlendi. 1967de nann tek çocuu akire Banu dünyaya geldi.

ESERLERLE DOLU YILLAR

Fikir adam nan, 1964-1969 yllarnda Türk Oca Genel Bakanl da yaptktan sonra 1969da Nuri Pakdil ile Edebiyat Dergisini kurdu. Ardndan 1969-1972 yllarnda Türk Tat verenleri Sendikasnda uzman görevinde bulunan nan, ilk kitab Edebiyat ve Medeniyet Üzerine adl eserini 1972de çkard. lk iir kitabn ise 1974te Hicret adyla çkaran usta kalem, 1976-1990da ise kurucusu olduu Mavera Dergisinde çeitli görevlerde bulundu.

Ankarada Gazi Eitim Enstitüsünde 1977-1980 yllarnda edebiyat öretmenlii yapan nan, bu dönemde eitim enstitüleri için yazar Oktay çalar ile beraber Yeni Türk Edebiyat adl ders kitabn hazrlad. Daha sonra Ankara Fen Lisesi öretmenliine tayin olan nan, vefatna kadar bu lisede öretmenlik yapt.

Usta kalem, 1985te Din ve Uygarlk adl denemeler kitabn çkard, ardndan 1991de Tenha Sözleri yaynlad.

ÖLÜMSÜZ ESER MESCD- AKSA R

Milli ve manevi deerlerine bal Mehmet Akif nann ölümsüz eseri ise 1979da yazd Mescid-i Aksa iiri oldu. lk defa gazeteci yazar Akif Emre tarafndan Aknclar Dergisinde yaynlanan iir, ksa sürede ülke çapnda büyük beeni kazand.

srailin Kudüse yönelik saldrlarn 42 yl önce msralarnda anlatan Mehmet Akif nann yazdklarnn eskimemesi ve halen güncelliini korumas ise ölümsüz bir esere imza attnn en büyük kant olma özelliini tayor.

slamn ilk kblesi olmas dolaysyla dünya Müslümanlarnn göz bebei olan Kudüse yönelik srailin saldrlarndan duyduu derin üzüntü, duayen kalem nann dizelerine yansd. Bütün Müslümanlarn ruhuna hitap eden bu iiriyle nan, adeta tüm slam corafyasnn da ortak dili olma baarsn gösterip halk arasnda Kudüs airi olarak gönüllere taht kurdu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da zaman zaman Mehmet Akif nann Mescid-i Aksa iirini çeitli programlarnda okumaya devam ediyor.

KUDÜS AKININ R

nann o muhteem iirinin bir ksm ise öyle:

Mescid-i Aksay gördüm düümde

Bir çocuk gibiydi ve alyordu

Götür Müslümana selam diyordu.

Dayanamyorum bu ayrla

Kucaklasn beni slam diyordu.

MEMURLARI SENDKAYLA BULUTURDU

nan, sendikaclktaki uzmanlk deneyimini, 1992de kurduu ve genel bakanln yapt Eitimciler Birlii Sendikasna (Eitim-Sen) tad. Ksa sürede etrafnda yüzlerce memuru bir araya getiren nan, bugün Türkiyenin en büyük konfederasyonu Memur-Seni kurarak bana geçti ve vefatna kadar bu görevi yürüttü.

Gönül insan nana, sendikann Ankarada 1999da yapt bir mitingin ardndan souk algnl sonras oluan zatürre tehisi konuldu.

Bir süre hastanede yatan ve akcier kanserine yakaland ortaya çkan nan, 1999un haziran aynda tedaviden ümidin kesilmesi üzerine, sürekli Peygamber Diyar diye nitelendirdii memleketi anlurfaya döndü. nan, ramazana denk gelen 6 Ocak 2000de hayata gözlerini yumdu.

Eitimci, air ve yazar Mehmet Akif nan, her yl bata kurucusu olduu Memur-Senin organizasyonlar ve farkl kentlerdeki etkinliklerle anlyor.

Ana Sayfaya Git