Kulaberoğlu: Baskı azalacak, eğitimin niteliği artacak

TEOG sınavının kalkmasının ardından yeni sistemin ne olacağına dair bekleyiş sürüyor. TEOG'un kaldırılmasını 'akademik ve pedagojik açıdan doğru bir yaklaşım' olarak yorumlayan Eğitimci Nevzat Kulaberoğlu, sürece dair değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 24.09.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snavn örenciler, veliler ve öretmenler üzerinde bask yarattn söyleyen Kulaberolu, Öretmenlerimiz, okullarmz snava hazrlk kaygsyla istedikleri gibi bir akademik eitim veremiyorlard. çoktan seçmeli snav sisteminin kalkmasyla bu basknn azalacana, eitimin niteliinin artacana inanyorum. Bu sürecin hzl ilerlemesi ve snavn bu sene kaldrlmas elbette örenci ve velilerde kaygya sebep oldu. Ancak bu noktada örencilerimiz, snavn ekli ne olursa olsun bir ölçme ve deerlendirmeye tabi tutulacaklarn bilmeli ve buna göre çalmaya devam etmelidir. Velilerimiz de olaya bu açdan yaklaarak sadece snava hazrlk nedeniyle deil örenme ve kendini gelitirme amacyla da çocuklarn desteklemelidir diye konutu.

ÖRENCNN KENDSN DAHA Y FADE EDEBLECE BR SSTEM GELMEL

Bir eitimci olarak yeni sistemin nasl olmas gerektiine dair önerilerde bulunan Kulaberolu, Örencilerin kendilerini daha çok ifade edebildikleri, örenci geliim dosyalarnn incelendii ve örencinin sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda da deerlendirilebildii bir yaklamn benimsenmesi gerektiini düünüyorum dedi.

FEN, SOSYAL BLMLER VE ÖZEL LSELER KENDLERNE ÖZGÜ SINAVLAR YAPABLR

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel liseler ve yabanc liselerin kendilerine özgü veya merkezi bir sistemle örenci alabileceini dile getiren Kulaberolu, Bu snavlara dahil olma noktasnda yaanacak skntlara gelince, diyelim ki örenci Karsta, Arda veya Hakkaride yayor ve stanbuldaki bir fen lisesinin snavna girmek istiyor. Bu noktada ya okullar o baarl örencilere ulamal ki bu frsat eitlii açsndan önemli, ya da merkezi yerlerde okul snavn yaplmal ifadelerinde bulundu.

Bu liseler dnda kalan okullar için snav basks olmamasnn daha doru olacan söyleyen Kulaberolu, Böylece örenciler kendilerine yakn okullara gider ve bu yaklam benimsendii takdirde her ildeki, ilçedeki okulun niteliinin yükselmesi salanr. Bu da okullar arasndaki farkn kapanmasn ve eitimde frsat eitliini beraberinde getirir dedi.

BU SENE SINAVA GRECEK ÖRENCLERN DURUMU NE OLACAK?

Bu yl snava girecek örenciler hakknda da fikirlerini belirten Kulaberolu, Ortaöretim puanna dayal bir yerletirme söz konusu olacaksa bile bu çok yanl bir adm olmaz. Örenci beinci snftan itibaren TEOG için çalyorsa notlarmuhtemelen yüksektir. ayet hormonlu not almadysa bunu zaten hak etmitir. Bu puanla bir okula yerlemesi de olasdr. Bu puana ek olarak örencinin okulda sanatsal, sportif, sosyal alanlarda neler yaptna baklarak ek bir puan da salanabilir ki bence yaplmas gereken budur diye konutu.

Ana Sayfaya Git