Kültür istatistikleri tek çatı altında toplanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında, kültür istatistikleri uluslararası standartlara uygun geliştirilecek ve tek veri tabanında toplanacak.

Haberler 06.11.2019 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnca, 2020 Yl Cumhurbakanl Yllk Program kapsamnda, kültür istatistikleri uluslararas standartlara uygun gelitirilecek ve tek veri tabannda toplanacak.

Resmi Gazetede dün yaymlanarak yürürlüe giren 2020 Yl Cumhurbakanl Yllk Program ile Kültür ve Turizm Bakanl da yeni uygulamalar balatacak.

Buna göre, sosyal amaçlara özgülenmi vakf eserlerinin, vakfiye esaslar dorultusunda yeniden ilevlendirilmesi salanacak. Vakflar Genel Müdürlüünce vakf eserlerinin vakfiye esaslarna uygun kullanmnn salanmasna yönelik denetimler artrlacak.

UNESCO korumas altndaki alanlar bata olmak üzere arkeoloji, edebiyat, tarih, tabiat konulu tematik kültür rotalar belirlenecek ve bunlarn tantm salanacak.

Arkeoloji, edebiyat, tarih, tabiat konulu bir tematik kültür rotas belirlenecek ve tantlacak.

Kültürün temel unsurlar, tarihin önemli ahsiyetleri, olaylar, masal kahramanlar ve kültürel zenginlik unsurlarna yönelik 3 tiyatro oyunu, 10 film ve belgesel, 3 çizgi film yaplacak.

- Bigal Kalesi restorasyonu tamamlanacak

çanakkale ehitlikleri ve sava alanlar ihya edilerek, Tarihi Alan, açk hava müzesine dönütürülecek. Bigal Kalesi restorasyonu tamamlanacak. Seddülbahir Kalesi restorasyonu yüzde 50 tamamlanacak.

Kültür yaplarnn ehir yaamnda üçüncü mekan olarak benimsenmesi için ulalabilir, yaygn ve cazip yaplar tasarlanacak. Bu kapsamda, kültür yaplarnda büyük ve merkezi yaplardan makul büyüklük ve muhtelif yerlere dalm esnek yaplara geçi salanacak.

Kültür merkezi tasarm ve yapmna yönelik yerleim yeri büyüklüü, nüfus projeksiyonu, mevcut kültürel yap envanteri gibi kriterler göz önüne alnarak, konuya ilikin standart belirleme çalmas yaplacak.

- Yurt dndaki vatandalara yönelik çalmalar

Yurt dndaki vatandalarn sorunlarnn çözümüne yönelik faaliyetler ve hizmetler artrlacak, Türkiye ile balarn güçlendirmeye yönelik programlar oluturulacak. Türkçe Saati Destek Program ve Okul Öncesi çift Dilli Eitim Destek Program kapsamnda yurt dnda yaayan vatandalarn kurduu STKlara Türkçe örenimine ilikin destek verilecek.

Evliya çelebi Kültür Gezileri Destek Program kapsamnda yurt dnda yaayan gençlerin Türkiye ile aidiyetlerini artrmak ve Türkiyede yaplmas öngörülen gezileri gerçekletirmek amacyla STKlara proje destei salanacak. Yurt dndaki çocuklarn ana dillerini örenmeleri, kültürel deerleri tanmalar ve Türkiye ile aidiyetlerini artrmak amacyla Yunus Emre Kültür merkezlerine proje destei verilecek.

- Yeni kütüphaneler geliyor

Program kapsamnda, özel müzelerin yaygnlatrlmas için tevik, destek ve idari düzenleme konularnda mevzuat çalmas yaplacak. Bakanla bal müzelerin nitelikleri gelitirilecek, tematik çeitlilik salanacak.

Okuma kültürünün oluturulmas ve yaygnlatrlmas amacyla kütüphanecilik hizmetleri gelitirilecek, kütüphaneler bu alandaki yeni teknolojiler ve yönetim yaklamlarndan da istifade edilerek, mekansal ve ilevsel olarak yeniden yaplandrlacak.

Bu kapsamda, 30 kütüphanenin mekansal ve ilevsel olarak yeniden yaplandrlmas salanacak. 200 Z-kütüphane ve 25 semt kütüphanesi kurulacak, 5 gezici kütüphane hizmete alnacak.

Yaygn kültürel eitim faaliyetleri kapsamnda, Türk süsleme sanatlar ve geleneksel el sanatlar kurslar açlacak. Yerel yönetimler ve STKlar i birliinde düzenlenen geleneksel el sanatlar festivallerinin devam ettirilmesi salanacak.

Türk-slam tarihinin farkl dönemlerini kültürel, sanatsal ve toplumsal açdan aratran arkeolojik kaz çalmalar ve bilimsel aratrmalara öncelik verilecek.

- Türkiye Türkçesi Az Atlas Projesine balanacak

Türkçenin zenginliinin kayt altna alnmas için etimolojik sözlük tamamlanacak. Tietze-Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügatinin geniletilmi basks yaplacak ve dijital ortamda eriime açlacak. Türkiye Türkçesi Az Atlas Projesine balanacak.

Yurt dnda Türk dili ile kültürünün öretimi ve tantm faaliyetleri gelitirilecek. Tercihim Türkçe Projesinin uyguland ülkelerin ve okullarn says artrlacak.

Uzaktan Türkçe öretimini salamak amacyla Türkçe Öretim Portal gelitirilecek. Türk kültürünün yerinde tannmasna imkan tanmak amacyla tarih, edebiyat, müzik, sinema, arkeoloji, mutfak gibi farkl alanlarda örencilere yönelik yaz okullar düzenlenecek.

Yabanclara Türkçe öretimi yapacak insan kaynan gelitirmek için Yabanclara Türkçe Öretimi Sertifika Program düzenlenecek, okuma ve dil bilgisi kitaplar, sözlük gibi destekleyici materyaller, eiticilere yönelik eitim materyalleri gelitirilecek.

Her türlü basn, yayn ve medya ortamnda, Türkçenin güzel kullanlmas özendirilecek, mesajn dille ileten tüm sanat eserlerinde kelime zenginlii tevik edilecek.

Edebiyat Eserlerini Destek Projesi kapsamnda verilecek desteklerin kelime zenginliini gözetmesi salanacak.

Türk Dil Kurumunun Türkçenin güzel ve zengin kullanld sanat eserlerine yönelik ödül ve tevik mekanizmalar gelitirmesi salanacak.

Yazma eserlerin muhtevalar Türkiye Yazma Eserler Kurumu Bakanl öncülüünde ilgili kamu kurumlar, akademi ve akademik nitelii haiz yaynevleri i birliiyle aratrlacak ve yayn yaplacak.

- Kültür istatistikleri tek çatda toplanacak

Kültür istatistikleri, uluslararas standartlara uygun gelitirilecek ve tek veri tabannda toplanacak.

Kültür statistikleri Gelitirme Projesi kapsamnda yaplacak gereksinim analizi dorultusunda yazlm gelitirilecek. Kültüre Katlm Aratrmasnn hazrlk çalmalar yaplacak.

Kültürel ürünlerin üretim, gösterim ve datmnda tekellemeyi önleyici tedbirler alnacak. Bu kapsamda, Rekabet Kurumu ile i birliine gidilerek sponsorluk, tevik, vergiyle ilgili iyiletirme yapmak amacyla çalmalar yürütülecek.

Özel tiyatrolara verilen destekler artrlacak. Halihazrda oyun bazl verilen desteklere ek olarak kültür merkezlerinin özel tiyatrolarca kullanm kolaylatrlacak.

Anadolu Renkleri, Senfonik Saz Eserleri gibi nitelikli projelerin, bütçe olanaklar çerçevesinde yl boyunca yurt dnda sahnelenmesi salanacak.

- Atlas Pasajnda Ulusal Sinema Müzesi

Ulusal Sinema Müzesi kurulmas için Atlas Pasajnda yaplan restorasyon ve tefriat çalmalar tamamlanacak.

Sinema yapm, datm ve gösterim faaliyetlerinde tekellemenin önüne geçmeye yönelik düzenlemeler yaplacak. Bu kapsamda sponsorluk, tevik, vergiyle ilgili yasal düzenlemelere yönelik çalmalar yürütülecek.

Yurt dnda kültürel diplomasi alannda faaliyet gösteren kurululara verilen destekler artrlacak ve bu kurulularn idari kapasiteleri gelitirilecek, 5 yeni Yunus Emre Kültür Merkezi açlacak.

- Türk edebiyatna çevrim içi ortam

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YETKM) araclyla her yl dünyann farkl ülkelerinde en az bin kültürel faaliyet icra edilecek.

Yaynclk sektöründeki yenilikçi i modelleri ve teknoloji temelli Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için çalmalara balanacak.

Türk edebiyat ve yaynclnn yurt dnda tantmna yönelik faaliyetlerin ve bu faaliyetlerde kullanlan bilgilendirici içeriklerin çevrim içi ortamlarda yer almas salanacak.

www.readturkey.gov.tr adresiyle Türk Edebiyat ve Yaynclk Tantm Portalnn hazrlanmas ve uluslararas tantmna yönelik faaliyetlerin dijitalletirilmesi projesi yaplacak.

Ana Sayfaya Git