Kur'an kursu öğrencilerinin "tarihe yolculuk" sevinci

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Kur'an kursu öğrencileri, müze gezisi ile tarihe yönelik de bilgi sahibi oluyor.

Haberler 02.08.2018 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Müze Müdürlüü ile Sur lçe Müftülüünce hayata geçirilen Geçmiimizi yi Bilelim, Geleceimizi Güzelce na Edelim projesi kapsamnda müzeyle buluturulan binlerce Kuran kursu örencisi, dini eitimin yan sra müze gezisi ile adeta geçmie yolculua çkarlyor.

Proje kapsamnda haftann 3 günü 2erli gruplar halinde müzeye götürülen örenciler, görevli arkeologlar tarafndan tehir salonlarndaki eserler hakknda bilgilendiriliyor.

Örenciler tarihe ve tarihi eserlere ilikin bilgi sahibi olurken, unutulmaya yüz tutan üçta, dokuzta ve Orta Asyada oynanan strateji ve zeka oyunu mangala ile de gönüllerince eleniyor, oluturulan sembolik darphanede sikke basyor.

Örencilerin müze gezisinde ulam hizmetleri de Diyarbakr Büyükehir Belediyesince salanyor.

- Tarihine sahip çkanlar geleceine de sahip çkacaklardr

Sur lçe Müftüsü smail Fakirullah, uygulanan proje ile Sur ilçesinde merkez ve krsal mahallelerdeki Kuran kursu örencilerini müzeyle buluturduklarn söyledi.

Örencilere geçmiteki yaam artlarnn müzede görevli rehberlerce anlatldn ifade eden Fakirullah, örencilerin geleceklerine k tutabilmesi için tarihi iyi bilmeleri gerektiini vurgulad.

u ana kadar bine yakn örencinin müze gezisine katldn aktaran smail Fakirullah, unlar kaydetti:

Merkez ve krsal mahallelerimizde yaz Kuran kurslarmza kaytl 5 bin örencimizin nasip olursa hepsini müzeye getireceiz. Kuran ve deerler eitimi ile temel dini bilgileri alyorlar. Bununla birlikte tarihi de öreniyorlar. Örencilerimiz arasnda henüz Diyarbakr merkeze admn atamayanlar var. Diyarbakr tandlar ve bu kadar güzel olduunu ilk defa gördüler. çocuklarmza bunlar öretiyoruz ki; hem tarihimize, hem Diyarbakra sahip çksnlar. nallah gelecek adna çok güzel eyler söyleyebilirim. Tarihine sahip çkanlar, geleceine de sahip çkacaklardr.

- Gençlerimizi iyi eitirsek, emin admlarla geleceimizi ina edeceiz

Yaln bir eitimle yetimi örenci topluluu istemiyoruz. Görüp yaayan ve bunu hayatna tatbik eden bir nesil istiyoruz. diyen Fakirullah, bu topraklarn medeniyetin beii olduunu vurgulad.

smail Fakirullah, bu topraklarda medeniyetini bilmeyen bir gençliin, örenci topluluunun olmasnn düünülemeyeceine iaret ederek, nallah gelecek bizim bu gençler sayesinde neet bulacak, sevgi, güzellikler, bilim, hikmet ve deerler içerisinde bütün dünyay saracaktr. dedi.

çocuklara, anne ve babaya hürmeti, Allahn varln ve Peygamberin kim olduunu, iyi bir Müslüman nasl olunabileceini imdiden küçük dokunularla örettiklerini ifade eden Fakirullah, Biliyoruz ki; slam ahlak bu yata öretilir. slam ahlakyla mücehhez olan bir insann yanl bir i içerisinde olmas düünülemez. Gençlerimizi iyi eitirsek, inallah emin admlarla geleceimizi ina edeceiz. Kaybedilecek hiçbir gencimiz yok bizim, hiçbir gencimiz de olmayacak. Hedefimiz öyle. Dokunulmadk hiçbir genç kalmayacak. Kaps çalnmadk hiçbir kap kalmayacak. eklinde konutu.

smail Fakirullah, terörün geçmite kaldn, bundan sonra Surun, Diyarbakrn ve ülkenin güzel eylerle anlacan belirtti.

- Müzeler yaamlar deitirir

Diyarbakr Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt da bu proje ile 5 bin örenciyi müzeyle buluturacaklarn aktard.

çocuklarn geçmiini bilmesi gerektiini ifade eden Yurt, bu nedenle müzeyi gezip görmeleri gerektiini vurgulad.

Müzeler yaamlar deitirir. diyen Vehbi Yurt, Bu nedenle her çocuun okul dnda sosyal-kültürel bir aktiviteye katlabilmesi için özellikle müzeleri gezmeleri lazm. Amacmz, çocuklarn geçmiini görerek ders alp, gelecee daha emin ve bilinçli bir ekilde yönelmesini salamaktr. diye konutu.

Bu tür projelerle daha önce de çok sayda kiiyi müzeyle buluturduklarn ve bunlarn yüzde 90nn müzeye ilk defa geldiini gördüklerini anlatan Yurt, bu projelerin devam edeceini dile getirdi.

- Müzeye ilk defa geldim, çok beendim

Geziye katlan Kuran kursu örencisi Ayfer Hafize Maral, Kuran- Kerim eitimi almaktan duyduu mutluluu belirtti.

Bu imkan kendilerine salayan yetkililere teekkür eden Maral, lk defa müzeye geliyorum, çok mutluyum. çerideki tarihi eserlerin hepsini gördüm. Oyun alannda çok güzel oyunlar oynadm. ifadelerini kulland.

Rehberlerin müzedeki eserlerle ilgili bilgi kendilerine bilgi verdiini anlatan Ayfer Hafize Maral, öyle konutu:

Körtik Tepeden günümüze kadar gelen tarihi eyalar ve kemikten yaplan aletleri anlattlar. Müze gezisinin geleceime k tutacandan eminim. Özellikle tarih snavlarnda daha da faydas olacak. Geçmiini bilmeyen bir insan, geleceini de bilemez. Bu da bana çok katkda bulundu.

Kendilerine bu imkan salayan yetkilere teekkür ederek, müze gezisiyle geçmite insanlarn ne kadar zorluk içinde yaadn örendiklerini aktaran Emine Ecem Güzelsoy da Müzeye ilk defa geldim, çok beendim. Tekrar gelmek isterim. dedi.

Ana Sayfaya Git