Kürtçe dil kursu açın

Kürtçenin devlet kurumlarından dışlandığını açıklayan Kürt Dil Platformu, Kürtçe’nin tüm siyasi çekişmelerden bağımsız olarak bir kültür ve yaşam dili olarak kabul görmesini istedi.

Haberler 09.01.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt Dil Platformu (PZK) Kürtçenin seçmeli ders olmas ve Türk Dil Kurumundan (TDK) Kürtçeye ilikin taleplerine üzerine Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde basn toplants düzenledi. Basn metnini Kürtçe erefxan Ciziri, Türkçe rfan Söner okudu.

KÜRTLERN DL VE KMLK HAKLARI ANAYASAL OLARAK KABUL EDLMED

Türk Dil Kurumunun (TDK) kuruluundan bu yana sadece Türkiye Türkleri için deil, Dünyada yaayan Türkler için çalmalar yaptn ifade eden rfan Söner, devlet yöneticileri tarafndan her seferinde Cumhuriyetin kurucu unsurlar olarak ifade edilen Kürtler için yeterli çalma yapmadn söyledi. imdiye kadar sadece bir Türkçe - Kürtçe sözlük yaymlandn belirten Söner, TRT-Kurdnin yayna balamasn, Kürtçe seçmeli dil derslerinin uygulanmasn, üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin açlmasn olumlu admlar olarak deerlendiriyoruz. Ancak bunun karlnda Kürtlerin dil ve kimlik haklar henüz yasal ve anayasal olarak kabul edilmemitir. Bu, eitlik, adalet ve demokrasi kavramlaryla badamayan bir tutumdur dedi.

TDK, KÜRT DLNN çALIILMASINI VE BU DL LE YAPILMI ESERLER YAYIMLAMALI

Kürtler Türkiye Cumhuriyetinin bütün kurumlarnda kendini, kendi diliyle yaptklar kültürel faaliyetleriyle görmek istediini ifade eden Söner, unlar söyledi: Platform olarak; Kürtçenin devlet kurumlarndan dlandn, Kürtçe üzerine bilimsel eserlerin resmi kurumlarca yaplmadn, yaplmak istenenlerin yasaklandn de üzülerek takip etmekteyiz. Tüm siyasi çekimelerden bamsz olarak Kürtçenin bir kültür ve yaam dili olarak kabul görmesi amacyla; Türk Dil Kurumunda Kürt dilinin çallmasn ve bu dil ile yaplm eserlerin yaymlanmasn istiyoruz.

TDK KÜRTçE UBE AçMALI

Kurumunuz bünyesinde yürütülecek olan Kürtçe çalmalarnn yaanan gündemden bamsz ve süreklilik arz eden bir yapda olmas dorultusunda aada belirtilen isteklerimizi dikkate almanz istiyoruz:

-Kurumunuzun Diyarbakrda bir Kürtçe ubesinin açlmas ya da Ankaradaki merkezde Kürtçe ubesinin/kürsüsünün açlmas

-Kürtçe uzmanlarnn istihdam edilmesini

-Kapsaml Kürtçe sözlük çalmasnn yaplmas

-Etimolojik Kürtçe sözlük çalmasnn yaplmas

-Kürtçe Tarama sözlük çalmasnn yaplmasn

-Kürtçe Deyimler ve Atasözleri sözlüü çalmasnn yaplmas

-Dijital Kürtçe sözlüün yaymlanmas

-Uluslararas Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesi

-Üç ayda bir Kürtçe Dil Bilgisi dergisinin çkarlmas

-Kürtçe gramer alannda yaplan eserlerin yaymlanmas

Ana Sayfaya Git