Kürtçe için şartlar değişmedi

Orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 3 Ocak'ta başladı. Seçmeli dersler ve özellikle Kürtçe eğitim için belirlenen şartlar önceki yıllarda yoğun tartışma konusu olmuştu.

Haberler 06.01.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci balad. Örencilerin tercih ettikleri dersleri 3 Ocak - 21 Ocak 2022 tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

KÜRTçE çN ARTLAR AYNI

Yaayan Dil ve Lehçeler ad altnda Kürtçenin Kurmanc ve Zazak lehçelerinde seçmeli dersler için de bvavurular yaplabilecek. Ancak geçmi yllarda olduu gibi bu yl da seçmeli dersler için artlar deimedi.

Bakanlktan konu ile ilgili yaplan açklamada, ortaokullarda seçmeli ders uygulamas konusunda esneklik salanacak ve her okul yönetimi kendi imknlar dorultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten (aada belirtilen dersler/modüller de dikkate alnarak) bir grup oluturacak ve örenciler kendi okullarnda oluturulan gruptan derslerini seçeceklerdir denildi.

Buna göre okullarda en az 10 örencinin ayn dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabilecek.

Yine, en önemli konulardan biri de okullarda seçmeli dersler için atanacak öretmenlerle ilgili. Geçmi yllarda Kürtçe öretmenlerin atanmas da tartma yaratan konularn banda geliyordu.

Bakanln açklamasnda, Okullarda ilgili alanda yeterli sayda öretmenin bulunmad derslerin seçilmesi hlinde öncelikle dier okullardan maa/ek ders karl görevlendirmeler yoluyla öretmen temin edilecek, bunun da mümkün olmad hllerde ücretli öretmen görevlendirilmek suretiyle bu dersler açlp okutulabilecektir ifadelerine yer verildi.

Yaayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. snflar) dersi kapsamnda, Kurmanc ve Zazaknin dnda okutulan dier dersler ise unlar; Adece (Kiril Alfabesine göre), Adece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Bonakça ve Arnavutça.

KÜRTçE NEDEN TERCH EDLMED

Eylül 2012de yaymlanan yönetmenlikle, yabanc dil kontenjannda yaayan dil ve lehçe ad altnda Kürtçe seçmeli dersi Milli Eitim Bakanlnn (MEB) müfredatna girdi.

Müfredat, 12 yllk mecburi Türkçe eitiminin 5, 6, 7 ve 8inci snflarnda, örencilerin bir snf ya da yeterli grup oluturacak sayya ulamas halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmanc, Kirmançk) ders alnabilecei yönündeydi.

Ayn yl 28 ilde Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) dersini 18 bin 847 örenci seçti. Ancak geride kalan zaman içerisinde deiik gerekçelerle özel Kürtçe kurslar engellendii gibi okullarda da Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.

MEBin Kürtçe seçmeli ders haritasna göre, birçok illerde 10 rakamna ulalamad için Kürtçe seçmeli ders olarak okullarda yerini alamad. Fakat seçmeli Kürtçe dersini talep eden örencilerin ailelerine göre, kimi okul müdürleri yeterli derslik olmad için örencilere Kürtçeyi seçtirmedi, kimilerine göre de Kürtçe öretmeni olmad için Kürtçeyi seçenler baka derslere kaydrld.

ÖRETMEN AçII BAKA BR SORUN

2011 ylnda Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü açld. Daha sonra Bingöl Üniversitesi, Mu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi ve Diyarbakr Üniversitesinde de ayn bölüm açlarak derslere baland.

Bu üniversitelerde Kürtçe öretmeni yetitirmek için baz bölümlerden mezun olanlarn, Kürtçe öretmenlii yapabilmesi için tezsiz master ad altnda youn bir program gerçekletirildi ve bütün bu üniversitelerden 2 binden fazla insan eitim alarak öretmen olmaya hak kazand.

Ancak öretmen eksikliinden bu be üniversitede 2020de sadece 14 örenci Kürtçe için bavuruda bulundu.

Ana Sayfaya Git