Kürtçe öğreniyorlar

Medeniyet Dilleri Atölyesinde açılan kursta, aralarında memurlar ile mahkemelerde bilirkişi ve tercüman olarak görev alacak kişilerin bulunduğu kursiyerler ücretsiz Kürtçe öğreniyor.

Haberler 02.12.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR -Diyarbakrda Medeniyet Dilleri Atölyesinde açlan kursta, aralarnda memurlar ile mahkemelerde bilirkii ve tercüman olarak görev alacak kiilerin bulunduu kursiyerler, ücretsiz Kürtçe öreniyor.

Atölyede Kürtçenin yansra, Arapça, Farsça, Osmanlca, Zazaca ve Süryanice dersi de görüyorlar. Kursiyerlerin kimi nianlsnn ailesiyle diyalog kurmak kimi mahkemelerde tercüman olmak bazs da kamuda vatandalara daha iyi hizmet sunmak için Kürtçe öreniyor.

Alannda uzman eitmenlerin verdii, yüz yüze ve çevrim içi gerçekletirilen eitimlere, 18 ya üstü kursiyerler kabul ediliyor. Kürtçe kursu için bavuran 75 kii yüz yüze, 65 kii de çevrim içi eitim alyor. çevrim içi eitimler katlm belgeli, yüz yüze eitimler ise katlm belgeli ve sertifikal olacak.

- Diyarbakr dndan da talep geliyor

Belediye Kültür ve Sosyal ler Daire Bakan Ali çelik, atölyede 6 dilde eitimler verildiini söyledi. Diyarbakr dnda da taleplerin gelmesinin kendilerini sevindirdiini anlatan çelik, bundan dolay eitimlerin çevrim içi de verildiini belirtti.

Geçen eitim sezonunda tüm kurslara 1000 bavuru olduunu, 650 kiinin eitimlerine devam ederek sertifikalarn aldn anmsatan çelik, bu sezon da 500 kursiyerin bulunduunu, 250sine yüz yüze, dierlerine de çevrim içi hizmet sunulduunu aktard.

çelik, Diyarbakr, Kürtçenin çok yaygn konuulduu bir ehir. Dier dillerle beraber Kürtçe kursuna oldukça rabet oldu. Kursiyerler arasnda vatandalarla iletiimini daha salkl klmak maksadyla Kürtçe örenmeye gelen memurlar da var. diye konutu.

- Haftada 2 gün veriliyor

Eitmen Asya Kutluk da Kürtçe kursunu 2 yldr haftada iki gün olacak ekilde verdiklerini söyledi.

Kurslara daha çok memurlarn bavurduunu anlatan Kutluk, zmirden gelen bir kursiyerimiz arkadalar ve vatandalarla Kürtçe konumak için kursa geliyor. Okul öncesi öretmeni olan bir kursiyerimiz de veli ve örenciyle iletiim salamak için Kürtçe öreniyor. diye konutu.

Kutluk, kursiyerlere alfabeyi ve günlük hayatta karlaabilecekleri kelimeleri örettiklerini aktard.

Kursiyerlerden Gülsüm Ta ise Dicle Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü okumak için zmirden geldiini kaydetti.

Yöre insanyla iyi bir diyalog kurmak ve insanlara yardmc olmak için Kürtçe örenmek istediini ifade eden Ta, öyle konutu:

Mardinli olan nianlmn ailesiyle diyalog kurmak için kursa katldm. Büyükehir Belediyesinin bize sunduu bu imkandan dolay çok mutluyum. Sadece Kürtçe deil, birçok dilde eitim alabiliyoruz. Öretmenlerimiz bize çok yardmc oluyor.

Emekli öretmen Mehmet Yavuz Kahraman da Kürtçe örenmek ve kendisini gelitirmek için kursa katldn belirtti.

Kahraman, Hayatn her alannda ve mahkemelerde kendini savunamayan kiilere tercümanlk yapmak için kursa geliyorum. ifadelerini kulland.

Kamu kurumunda personel sorumlusu olarak çalan Hidayet Öncü ise bölgede yaayan vatandalara yardmc olmak için kursa geldiini belirtti.

Mahkemelerde Kürtçe bilirkii olarak görev aldklarn kaydeden Öncü, Örenilen dili hayatmzda kullanmak ayr bir anlam kazanyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git