Kürtçe tez yankı buldu

Dicle Üniversitesinin farklı dil ve lehçelerde tez yazılmasına olanak sağlayan düzenlemesi olumlu karşılandı.

Haberler 12.08.2021 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Dicle Üniversitesinde (DÜ) farkl dil ve lehçelerde tez yazlmasna olanak tanyan düzenleme, akademisyen ve sivil toplum kurulular tarafndan olumlu karland.

DÜ tarafndan hazrlanan Dicle Üniversitesi Lisansüstü Eitim-Öretim ve Snav Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik önceki gün Resmi Gazetede yaymland. Yönetmeliin 7. maddesinde yer alan Tezin yazm dili, takip ettii programn öretim dilidir. Ancak farkl dil ve lehçede ders verilen programlarda tez, ilgili dil veya lehçede yazlabilir. Bu durumda, tez danmannn Yükseköretim Kurumlarnda Yabanc Dil Öretimi ve Yabanc Dille Öretim Yaplmasnda Uyulacak Esaslara likin Yönetmelik kapsamnda aranan artlar salam olmas (merkezi snav yaplmayan dil ve lehçeler için bu art aranmaz) gerekir. Tezin yazld dilde savunulmas zorunludur. ifadeleriyle farkl dil ve lehçelerde tez yazlmasnn önü açld.

- Bu sevindirici bir gelime

nsan Haklar ve Mazlumlar çin Dayanma Dernei (MAZLUMDER) Diyarbakr ube Bakan Mahmut Aytekin, 2015teki düzenleme ile Kürtçe tezin önünde bir engelin kalmadn fakat daha sonra yönetmelikte yaplan deiiklikle dolayl olarak bir engelin olutuunu aktard.

Yeni seçilen rektörle bu konu hakknda görütüklerini anlatan Aytekin, Rektör bey de çok çaba sarf etti, konunun takipçisi oldu. Dün itibariyle Resmi Gazetede yaymlanan Dicle Üniversitesinin yönetmelii ile u anda Kürtçe tez yazmnn önünde herhangi bir engel yok. Bu sevindirici bir gelime. MAZLUMDER olarak bu süreçte bütün emek sarf edenlere teekkür ediyoruz. Bu ihlalin ortadan kaldrlmasndan dolay da mutluyuz. ifadelerini kulland.

- Akademik çalmalarn ayn dil ve lehçelerde devam ettirilmesi en doru olan

Eitim Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Ramazan Tekdemir ise üniversitenin Kürtçe tez yazmnn önünü açan bu kararnn çok önemli olduunu söyledi. Farkl dil ve lehçelerde ders veren programlarda tez ve benzeri akademik çalmalarn ayn dil ve lehçelerde devam ettirilmesi en doru olan. diyen Tekdemir, öyle devam etti:

Hatta hangi dil ve lehçelerde akademik çalma ve kariyer planlamas talebi varsa üniversitelerin bu anlamda envanter oluturma, hizmete arac olma kapasitelerini ve bu türden makul talep çeitleriyle zenginletirmeleri gerekir. Dicle Üniversitesini Kürtçe çalmalara olumlu katk sunacak bu yaklamndan ve kararndan dolay tebrik ediyorum.

Ana Sayfaya Git