Kürtçe tezlere engel kalktı

Dicle Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği değişikliğiyle fakültelerde 4 yıllık eğitim verilen dillerde lisans üstü tez yazılmasının önünü açarak lisans üstünde Kürtçe tez yazılmasının önündeki engeli kaldırmış oldu.

Haberler 11.08.2021 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Son yllarda üniversite aleyhine gündem olan ve TBMMde ve Diyarbakr kamuoyunda defalarca tartma konusu olan Kürtçe ve Zazaca tez yazlamamas sorunu bu yönetmelik ile çözüme kavuturulmu oldu. Yönetmelikteki dier koullar da saland takdirde Türkçenin dnda dier dillerde de artk tez yazlabilecek.

Yaplan düzenlemeyle ilgili süreci aktaran Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ylmaz Demirhan, yüksek lisans ve doktora tezlerini yapan örencilerin danmanlar eliinde bavurularn yapmalar durumunda istedikleri dilde tezlerini yazabileceklerini söyledi.

Demirhan, Bilindii üzere üniversitemizde 2000 ylndan sonra Kürtçe yüksek lisans ve doktora bölümleri açlm, örencilerimiz mezun oluyor fakat tez aamasna geldiklerinde tezlerini mevzuattaki bir maddeden dolay Türkçe yazmak durumundaydlar. Rektörümüz Pof. Dr. Mehmet Karakoç göreve baladktan sonra verdii talimatlar ve örencilerimizin tezlerini Kürtçe yazmak yönünde talepleri dorultusunda çalma balatld. Baka konular da içeren yönetmelik deiikliiyle Kürtçe tez yazma engelini kaldrabilecek madde düzenlemesi yapld. Bundan sonra Kürt dili alannda yüksek lisans yapan örencilerimiz isterlerse tezlerini artk Kürtçe yazabilecekler. dedi.

Kürtçenin merkezi bir snav olmadndan engel olarak görünüyordu

Daha önceki mevzuatta da dorudan Kürtçe veya dier dillerden tez yazmak yasaktr ibaresinin olmadna dikkati çeken Demirhan, Bir tezin baka dilde yazlabilmesi ve savunabilmesi için deerlendirecek ve niteliine karar verebilecek olan jüri üyelerinin o dilde bir yetkinlie sahip olmas gerekiyordu. Yani merkezi snavlarda 100 üzerinden 80 almas gerekiyordu. Bu kural dier diller için de geçerliydi. Fakat Kürtçenin merkezi bir snav olmadndan dolayl engel olarak görünüyordu. ifadelerini kulland.

Kürtçe tez yazm akademik bir meseleyken toplumun farkl kesimleri tarafndan siyasallatrldnn altn çizen Demirhan, Zaman zaman siyasi malzeme olsa da nihayetinde akademik bir meseleydi. Yaplan düzenlemeyle mevzuat çerçevesinde kim hangi dilde tezini yazmak isterse hazrlayabilir. Kiinin talebi ve danmann bavurusuyla alnan karar dorultusunda örenci tezini istedii dilde yazabilir. Yani akademik olarak o dilde öretilmi eserlerin evrensel bilgiye hizmet etmesi yönünde katks olacaktr. eklinde konutu.

Küçük bir dokunula söz konusu sorun sonlandrlm oldu

Söz konusu düzenlemeyle beraber Türkçenin dier lehçelerinin de bu kapsamda deerlendirilebileceine vurgu yapan Demirhan, Bu düzenleme Türkçenin dier lehçeleri olan Azerice veya Krgzca bölümlerin açlmas durumunda da geçerlidir. Belki büyük bir düzenleme olmasa da küçük bir dokunula söz konusu sorun sonlandrlm oldu. diye belirtti.

lk ylki öretim döneminde düzenlemeden faydalanabilecek örenci saysna da deinen Demirhan, Her dönem Kürt dili alanndan yüksek lisans alanndan yaklak 10 ve doktora yapan 10 örencimizle beraber ortalama 20-25, geçmi yllardan birikmi örencilerle birlikte 30-40 kiinin faydalanabileceini düünüyoruz. Tabi bunlarn hepsi tezlerini Kürtçe yazmak istemeyebilir de. Yani örenci istedii dilde tez yazmakla beraber uzun zamandr siyasete konu olmaktan da çkarlm oldu. Bu yönüyle önemli bir adm olarak deerlendiriyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git