Kuzeni için öğrendiği işaret dili mesleği oldu

Siirt'te yaşayan Zübeyir Özdemir, işitme engelli kuzenine yardım etmek amacıyla öğrendiği işaret diliyle engellilerin tercümanı oldu.

Haberler 14.05.2017 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte yaayan Zübeyir Özdemirin, iitme ve konuma engelli kuzenine yardmc olmak amacyla örendii iaret dili, meslei haline geldi.

Siirt Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcl Bölümü mezunu olan Özdemir, amcasnn iitme engelli olu Lokman Özdemiri anlayabilmek için iaret dilini örenmeye karar verdi.

Ankarada 4 ay önce ald eitimle Türk aret Dili 2. Seviye Eiticilik ve Tercümanlk sertifikas alan Özdemir, iaret dilinin kentte yaygnlamas için Siirt Halk Eitimi Merkezi bünyesinde iaret dili eitimi vermeye balad.

Özdemir, AA muhabirine yapt açklamada, iaret diliyle aslnda henüz küçükken iitme engelli kuzeni Lokman Özdemir sayesinde tantn, o günden bu yana da kendisini sürekli gelitirdiini söyledi.

Aile içinde yeterince anlalmayan Lokmann iaret dilini örenmesi için Diyarbakra gönderildiini anlatan Özdemir, öyle devam etti:

Orada ald eitimleri gelip bana anlatyordu. Ben de onunla beraber derslere çalyordum. Okula gittii zaman unuttuklarm okul dönüünde tekrar anlatyordu. Böylece bu dile yöneldim. Kuzenimi daha iyi anlayabilmek ve onu çevreme anlatabilmek için zamanla bu ie dört elle sarldm. Kuzenimi anlamaya çaltkça bu dile daha çok ilgi duydum.

aret dilini örendiini belgelemek istediini, bunun için Ankaraya giderek katld eitimlerin ardndan Türk aret Dili 2. Seviye Eiticilik ve Tercümanlk sertifikas aldn belirten Özdemir, kentte bu dili bilen insan saysnn artmasna katkda bulunmak için Siirt Halk Eitimi Merkezi bünyesinde iaret dili eitimi verdiini ifade etti.

Bakanln kuzeni Lokmann yapt Siirt itme Engelliler Derneinde de gönüllü olarak iitme ve konuma engellilere yardmc olduunu söyleyen Özdemir, unlar kaydetti:

Hem dernein yönetimi hem de arkadalarn dardaki iletiimleri konusunda elimden geldiince yardmc oluyorum. itme engelli bireyler kendilerini ifade edemedikleri zaman yanlarnda onlar anlatabilecek birilerini götürmek zorunda kalyorlar. Sürekli ailelerinden biri de yanlarnda olamad için gerekli durumlarda bana haber veriyorlar. Bir kuruma veya baka bir yere gittikleri zaman ben de onlarla gidip kendilerine yardmc oluyorum.

- Daha önce bize yardmc olacak birini bulamyorduk

Zübeyir Özdemirin kuzeni Lokman Özdemir de iaret diliyle yapt açklamada, bu dili örenmek için ilkokul ve liseyi Diyarbakrda okuduunu, örendiklerini de kuzenine öretmeye çaltn belirtti.

Zübeyir Özdemirin iaret dilini en iyi ekilde örendiini ve ald sertifikayla bunu ispatladn aktaran Özdemir, Daha önce bir yere gittiimizde bize yardmc olabilecek ve bizi anlatabilecek birini bulamyorduk. Bizi yalnz brakmad için kendisine teekkür ediyorum.

itme ve konuma engelli Muhammet Kurt da iaret diliyle, Zübeyir Özdemirin kendisi gibi engelli arkadalaryla dier insanlar arasnda bir iletiim köprüsü olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git