KYK’dan burs alabilenlerin oranı yüzde 5,6

Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdürlüğü, öğrenim kredisi ve burs alan öğrencilere ilişkin verileri paylaştı. Buna göre, başvuranların sadece 50,6’sı devletten burs/kredi alabildi. KYK kredisi alan öğrencilerin sayısı ise 969 bin, burs alanların sayısı ise 447 bin olarak açıklandı. Burs alanların oranı ise yüzde 5,6'da kaldı.

Haberler 23.04.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs Onursal Adgüzel, KYK Genel Müdürlüü Kredi Dairesi Bakanl tarafndan CMER bavurusuna gelen yant kamuoyuyla paylat.

KYK KREDS ALAN ÖRENC SAYISI 1 MLYONA DAYANDI

Gelen yantta 2020/2021 öretim yl Mart 2021 tarihi itibariyle (ilk defa kredi/burs alan ile aktif geçmi yl örencileri ile birlikte) 969.237 örenciye örenim kredisi, 447.554 örenciye burs ödemesi yapld belirtildi.

Türkiyede yüksekörenime kaytl örenci saysnn 7 milyon 940 bin olduu düünüldüünde, devletten burs alanlarnn orannn yüzde 5,6da kald görüldü. Kredi alanlarn oran ise yüzde 12,2 olarak gerçekleti.

BAVURANLARIN YÜZDE 50S KRED/BURS MKANLARINDAN YARARLANABLD

Gelen yantta ayrca, bu yl bavuranlara ilikin olarak Bakanlmza 2020/2021 öretim ylnda 766.516 örenci burs/kredi almak üzere bavuruda bulunmu olup, 2020/2021 öretim ylnda 240.817 örenciye örenim kredisi, 147.791 örenciye burs tahsisi yaplmtr denildi. Buna göre bu dönem kredi/burs bavurusu yapan örencilerin yalnzca yüzde 50,6s kredi veya burs imkanlarndan yararlanabildi.

TÜRKYEDE GENçLERN HAL: MEZUN, SZ, BORçLU

Gelen yant yapt yazl açklama ile deerlendiren Adgüzelin yorumu öyle:

Özellikle ailesinden ayr bir ehirde yaayan örenciler için KYK burs ve kredisi büyük bir öneme sahip, birçok örenci hayatn ald burs ve krediler ile idame ettirmeye çalyor. Ancak rakamlara baktmzda salanan kredi/burs imkanlarnn yeterli olmadn görüyoruz. Ödenen miktarn örencilerin giderleri karlamakta yetersiz kalmas bir yana, maddi durumlar iyi olmamasna ramen birçok örenci kendilerine burs çkmadn belirtiyor.

BNLERCE MEZUN CRALIK

Öte yandan iin baka bir boyutu da KYK borçlar. Örenciler daha üniversiteye balamadan kara kara KYK borçlarn nasl geri ödeyeceini düünüyor. 19 yllk AKP iktidarnda milyonlarca gencin hali ortada: Gençler mezun, gençler isiz, gençler borçlu. Binlerce örenci KYK borcunu ödeyemedii için icralk durumda. Resmi rakam bilemiyoruz çünkü paylalmyor. ktidar gençlere i imkan yaratmad gibi, bir de gençleri okumak için mecburen aldklar krediye uygulad faizle her geçen gün daha da borçlandryor. Örenciler keyfinden mi kredi alyor? Keyfinden mi ödemiyor borçlarn? Örenci mecbur olduu, burs imkanlar yetersiz olduu, ailesinin maddi durumu yeterli olmad için kredi alyor. Büyük ihtimal bugün kredi alan 1 milyona yakn örencinin büyük bir çounluu i bulamad için borcunu ödeyemeyecek. Ama gençlerimiz hiç umutsuzlua kaplmasn. CHP iktidarnda devletten kredi alan örencilerden i bulamad sürece geri ödeme talep edilmeyecek, faiz de iletilmeyecek.

Ana Sayfaya Git