KYK yeni dönem yurt başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, yeni dönem yurt başvuruları başladı.

Haberler 20.08.2019 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüü yeni dönem yurt bavurularnn baladn açklad.

stanbulda Atatürk Kz Örenci Yurdunda incelemelerde bulunan Kasapolu, Gençlik ve Spor Bakanl Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüü yeni dönem yurt bavurularn bugün itibaryla balattklarn duyurdu.

Bakan Kasapolu, basn mensuplarna yapt açklamada, yeni bir akademik yln baladn vurgulayarak, Öncellikle üniversiteye admn atan genç arkadalarmz tebrik ediyor ve baar diliyorum. Üniversite hepimiz için önemli bir dönemdir. Gençlerimizin hayrl bir balangç yapmalarn temenni ediyorum. Her zaman gençlerimizin hizmetinde ve yannda olan bir bakanlk olarak yurtlarmzda saladmz imkanlarla bu akademik ylda da onlarla beraber olacaz. dedi.

Türkiyenin her yannda Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüüne bal yurtlar bulunduunu aktaran Kasapolu, unlar kaydetti:

çok güzel yurtlarmz var. Yurtlarmzn, temizlii ve güvenliiyle gençlerimizin rahatn öncelediimiz, okul sonras vakitlerini keyifli ve verimli geçirdikleri bir mekan olmasn önemsiyoruz. Son 17 ylda yurtlarmzn geldii aama bir devrim niteliinde. Bu anlamda Sayn Cumhurbakanmza ükran borçluyuz. Kendilerinin liderliinde 2002 ylnda 180 bin olan yurt kapasitesi bugün 700 bine yaklam durumda. Standartlaryla da pek çok oteli geçen bir konforu gençlerimize sunuyoruz. Bugün yurtlarmzla ilgili bavurular balatyoruz. Titiz bir çalmayla yurtlarmzda kalmaya hak kazanan arkadalarmz da ksa bir süre içerisinde belli olacak ve ilan edilecek. Kayt yaptrmayanlar olduu takdirde yedek listeler devreye geçecek. Böylece yurtlarmz tam kapasiteyle hizmete sunacaz.

Bakan Kasapolu, yurtlar ikinci bir okul yapmay amaçladklarn dile getirerek, Bu çerçevede tüm birimlerimiz youn bir ekilde çalyor. Bu arada bavuru noktasnda da bürokrasiyi azattk. Bavurular e-devlet üzerinden yaplacak. Devlette evraklar kaytl olan gençlerimizden yeni bir evrak istemiyoruz. Bu hem süreci hzlandryor hem de bürokrasiyi azaltyor. Bundan sonra gençlerimizle olduu gibi aileleriyle de yakn temas içerisinde olacaz. ifadelerini kulland.

Bavurular 26 Austosta sona erecek

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüünün bugün balayan yurt bavuru süreci 26 Austos Pazartesi günü sona erecek.

Örenciler yurt bavurularn e-devlet üzerinden dolduracaklar bir form ile kolay bir ekilde gerçekletirebilecek. Bavuru srasnda örencilerden sosyal ve ekonomik durumlarna ait beyanlar alnacak. Bavuru süreci tamamlandktan sonra 12 farkl kamu kurum ve kuruluu, beyanlar deerlendirecek.

Yurt hakk kazananlarn dnda kalan örenciler, puanlarna göre yedek srasna alnacak. Bu örencilerin, kayt yaptrmayanlarn yerlerine ve boalan yerlere yerletirilmeleri yl boyunca devam edecek.

Geçen öretim ylnda toplam 427 bin 152 bavurunun yaklak yüzde 90 olan 381 bin 852 örenci yurtlara yerletirildi. Türkiyede 81 ilde ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde toplam 671 bin 508 kapasite ile hizmet veren 763 yurtta, yeni dönemde kullanlacak 244 bin 743 bo yatak bulunuyor.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüünün 2002 ylnda 182 bin 258 olan yatak kapasitesi, bugün itibaryla toplam 671 bin 508e çkt. Yl içinde 27 bin 570 yatak kapasitesi daha eklenecek, öretim dönemi sonuna kadar da 8 bin 200 yatak kapasitesi daha ilave edilecek. Standartlara uymayan veya üniversitelerin kapatlan bölümleri sebebiyle yeterli talep olmayan yurt ve bloklar kapatlacak. Kapatlan yerlerle ilgili üniversiteye kayt durumlarna göre yeniden yurt açlmas salanacak.

Örenciler, yurtlarna ilk geldiklerinde ücretsiz internet ifrelerini alacak ve bir uyum programna tabi tutulacak. Bu programla hem bulunduu ehri sosyal, kültürel ve tarihsel açdan tanyacak hem de barnaca yurdun kurallar ve sahip olduu haklar konusunda bilgilendirilecek.

Orman Genel Müdürlüü ile yaplan ortak çalma ile belirlenen alanlarda her yeni örenci bir fidan dikecek. Örenciler, Gençlik ve Spor Bakanlna bal tüm spor tesislerinden faydalanarak, bütün branlarda spor yapabilecek.

Örencilere salkl, uygun fiyatl ve kaliteli beslenebilmeleri için yurtlarlarda sabah ve akam açk büfe yemek servisi yaplyor. Yurtlardaki beslenme hizmeti, diyetisyenler ve gda mühendisleri gözetiminde, il ve yurt müdürlüünce kurulan komisyonlar tarafndan denetleniyor.

Yurtlarn ücretleri, standartlarna göre 200 lira ile 340 lira arasnda deiiyor. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetine bulunan yurtlarn ücreti 400 lira. Örencilere her ay toplamda 420 lira beslenme katks salanyor. Ayrca temmuz ve austos aylar için ise yurt ücreti alnmyor. Rehberlik ve danmanlk hizmeti almak isteyen örencilerilere sosyal çalmaclar ve psikologlar tarafndan hizmet veriliyor.

Örencilerin örenimlerine katk salamak amacyla ayrca kredi ve burs imkan da salanyor. Halen 416 bin 775 örenciye burs, 1 milyon 194 bin 833 örenciye kredi olmak üzere toplam 1 milyon 611 bin 608 örenciye maddi destek veriliyor. 2019 ylnda lisans örencilerine 500 lira, yüksek lisans örencilerine bin lira, doktora örencileri ve milli sporculara da bin 500 lira aylk maddi destek verildi.

Kredi ve burs bavurular ekim aynda yaplacak.

Ana Sayfaya Git