LGS Açıklandı Sıra Tercihte!

LGS sonuçları 26 Haziran Salı günü saat 16.00 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden erişime açıldı. LGS sonuçları aracılığıyla birçok öğrenci, puanlarına göre tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Tercih işlemleri, devlet okulları için temmuzun ilk haftası başlarken, özel okullarda ise 1 Temmuz'da itibariyle ön kayıtlar alınacak.

Haberler 27.06.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) liselere geçite 2 Haziranda uygulanan merkezi snavn sonuçlar açkland.

Milli Eitim Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, snavla örenci alacak ortaöretim kurumlar merkezi snav sonuçlarna www.meb.gov.tr internet adresinden ulalabilecek. Örenciler, sonuç sayfasndan merkezi snav puanlarn ve Türkiye ve il geneli yüzdelik dilimlerini örenebilecek.

971 bin 657si snava girdi

Snava bavuran 1 milyon 9 bin 260 örenciden 971 bin 657si snava girdi. 112 örenciye evde, 4 örenciye ise hastanede snav hizmeti verildi.

Snava giren örencilerin yerletirme ilemleri için merkezi snav puan hesapland ve yaymland. Örencilerin tercih ve yerletirme ilemleri ile ilgili bilgilendirmeler tercih ve yerletirme klavuzunda yaymlanacak. Tercihlerin alnmasnda, hem bu snav sonuçlarna göre örenci alan snavl okul tercihleri hem de yerel yerletirme tercihleri birlikte alnacak.

Tercihlerin yüzdelik dilimleri

Örencilerin snavla örenci alacak okullar için tercihlerini yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapmas önerildi. Snav sonuçlarna ilikin istatistiksel analizler daha sonra yaymlanacak.

Öte yandan, daha önce snavla örenci alacak okullara ilikin yaymlanan klavuzda Türkiye genelinde 303ü fen lisesi, 89u sosyal bilimler lisesi, 228i Anadolu lisesi, 297si imam hatip lisesi, 26s mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazl program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöretim kurumu merkezi snavla örenci alaca duyurulmutu. Snavla örenci alacak liselerin kontenjan 126 bin 510 olarak belirlenmiti.

Kaytlar nasl yaplacak?

2018 ortaöretim kurumlarna resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullar ve geçici eitim merkezlerini (GEM) bitiren örenciler, kayt alan, bilgi, beceri ve yetenekleri dorultusunda snavl veya snavsz olarak yerletirilecek. Merkezi snav puan ile örenci alan okullarn belirlenen kontenjanlarna, puan üstünlüüne göre, tercihleri dorultusunda Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüünce yaplacak. Merkezi snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde, Ortaokul Baar Puanna (OBP), örencinin doum tarihine göre ya küçük olana, 8. 7. ve 6. snflardaki yl sonu baar puan (YBP) üstünlüüne, okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna ve tercih öncelii durumlarna baklarak yerletirme yaplacak. Merkezi snav ve yetenek snav ile örenci alan okullarn belirlenen kontenjanlarna, puan üstünlüüne göre yerletirme yaplacak.

Temmiz itibariyle balyor

Milli Eitim Bakanl (MEB), Liselere Geçi Snav (LGS) sonuçlarnn ve yerletirme klavuzunun bugün açklanacan duyurdu. Yaklak 1 milyon örencinin katld LGS sonuçlarna göre, 1.367 okuldaki 126 bin 510 kontenjana snavla girilecek. Baz özel okullar da, merkezi snav puanna göre örenci alacak. LGS sonucuyla bir okula yerleemeyen yüzde 90 ise, adrese dayal olarak evine yakn okullara kaydedilecek. Hiçbirine giremeyen örencinin kayd dorudan açk liseye yaplacak. MEB Müstear Doç. Dr. Yusuf Tekinin açklamasna göre, devlet liseleri için örencilerin tercihleri temmuzun ilk haftasndan itibaren alnacak.

Kolejde ön kayt zaman

Özel okullarda ön kaytlar da balyor. Snavla örenci alan Türk ve yabanc özel okullar, bugünden itibaren yarn akama kadar taban puanlarn ilan edecek. 1 Temmuz saat 17.00ye kadar ön kayt alacaklar. Taban puan tutan birkaç koleje birden ön kayt yaplabilecek. 1 Temmuz akam saat 20.00de okullarn asil ve yedek listeleri ilan etmesi bekleniyor. Kolejlere kayt 6 Temmuza kadar sürecek, 6 Temmuzda ise serbest kayt dönemine geçilecek. Özel okula kesin kayt olup MEB sisteminden snav sonuçlarna göre tercih yapanlarn listesi MEB tarafndan iptal edilecek.

Ana Sayfaya Git