LGS için geri sayım başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik LGS kapsamındaki merkezi sınav 1 Haziran'da yapılacak. Sınavda, 8'inci sınıf öğretim programları esas alınacak. İki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.

Haberler 29.05.2019 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) 8inci snf örencilerine yönelik Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki merkezi snav 1 Haziranda yaplacak. 1 Haziranda iki oturum olarak düzenlenecek snavda, 8inci snf öretim programlar esas alnacak. Snav, iki bölüm halinde ve ayn gün uygulanacak. Snavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Türkiye saatiyle birinci oturum 09.30, ikinci oturum ise 11.30da balayacak.

Birinci oturumda, 8inci snf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabanc dil, ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecek.

Snavn birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluacak ve 75 dakika süre verilecek. kinci bölüm ise 40 soruluk saysal alan testinden oluacak ve 80 dakika süre tannacak.

Tarihi okullar proje okulu oldu

Bakanln açklad klavuza göre, fen liselerinde 2018e göre okul saysnda deiiklik olmad. Anadolu imam hatip liselerinde snavla örenci alan okullarn toplam kontenjannda da deiiklik yaplmad. Sosyal bilimler liselerine 2019da bir okul ilave edildi ancak kontenjan ayn kald. Anadolu liselerinde, tarihi uzun yllara dayanan ve bir gelenei senelerden beri baarl ekilde sürdüren okullar, proje okulu yaplarak snavl okullar kapsamna alnd.

birlii protokolü olan mesleki ve teknik Anadolu liseleri proje okul kapsamna dahil edildii için buralara da snavla örenci alnacak.

Merkezi snav puannn hesaplanmasna okul baar puan dahil edilmeyecek. Snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde önce okul baar puan üstünlüüne, eitliin yine sürmesi durumunda ise srasyla 8, 7 ve 6nc snflardaki yl sonu baar puan üstünlüüne baklacak. Eitliin yine devam etmesi durumunda srasyla okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna ve tercih önceliine baklacak. Eitlik yine devam ediyorsa örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklarak yerletirme yaplacak.

Snavsz yerel yerletirme

Snavsz yerel yerletirmede, 2018de ortaokullarda bulunuluk kriteri bu yl kaldrld. Snavsz yerel yerletirme, örencilerin ikamet adresleri, okul baar puannn üstünlüü ve okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azl kriterlerine göre yaplacak. Üç kriterde eitlik olmas durumunda srasyla 8, 7 ve 6nc snflardaki yl sonu baar puan üstünlüüne baklacak. Okul baar puannn deerlendirilmesinde, puan dilimleri kullanlmayacak. Hesaplanan okul baar puanlar, virgülden sonra dört hane olarak dikkate alnacak.

Bakanlk, LGSye yönelik toplam 8 örnek soru kitapç yaymlad. Bu sorularda, ezbere dayal deil yorumlama, akl yürütme, eletirel düünebilme, okuduunu anlama, çkarm yapabilme gibi becerileri isteyen sorular dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git