LGS, LYS hazırlıkları el yakıyor!

Ortaokul ve liselerde ders kitapları MEB tarafından veriliyor. Ancak lise ve üniversite sınavlarını kazanabilmek için öğrenciler takviye kitaplar almak zorunda. Özel ders, kurs, soru kitapları derken ailelerin cebinden bir sınav döneminde en az 15 bin TL çıkıyor.

Haberler 05.11.2019 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) okullara ders kitaplarn ücretsiz gönderiyor ve öretmenlerin yardmc ders kitaplarndan yararlanmas yasak. Ancak liselere ve üniversiteye giri snavlarna hazrlanan örencilerin okullarda gördükleri ders içerikleri ile snavda karlatklar sorular çok farkl nitelikte. Bu nedenle snavda baarl olmak için ya özel ders alyor ve kurslara gitmek zorunda kalyorlar ya da her ders için yardmc ve soru kitaplar almalar gerekiyor.

Kurslarn ücretleri il ve ilçelere göre deimekle birlikte iyi bir kurs merkezinin yllk ücreti 20 bin TLyi ayor. Ancak aileler çocuklarrn ortalama 10 bin TLlik kurslara gönderiyorlar. Alnan özel ders, konu anlatml soru kitaplar derken bir snav döneminde velilerin cebinden en az 15 bin TL çkyor.

Ders ve soru uyumsuz

Liselere Geçi Snav (LGS) 7 Haziran 2020 tarihinde yaplacak. Snava yönelik Saysal ve Sözel olmak üzere örnek sorular, MEBin internet sitesinde yer alyor. Sorular inceleyen eitimciler, geçen yl olduu gibi bu yl da sorularn okullarda verilen eitimle örtümediini, farkl soru tipleriyle karlaan örencilerin baarl olmak için kurslara gitmesinin ve okuldaki derslerinin yan sra yardmc ve soru kitaplarndan yararlanmasnn zorunlu olduunu söylüyor.

Yllardr yayn içeriklerini inceleyen, kitap yazan ve bir özel öretim kurumunun yöneticisi ise örencilerin yaad bu sorunu öyle dile getiriyor:

8. snflarn girdii snav, Milli Eitimin ders kitaplaryla örtümüyor. Bu durumdan doan bir sorun var. Snavn güzel olmas önemli deil. Bir eyi ölçmek için yaptnz eitim ile snavn örtümesi lazm. kisi elemedii için ortaya çkan aç hem özel okullar hem de kurslar snava yönelik yaynlar çkararak kapatmak istiyor. htiyaç buradan douyor.

Diyelim ki bir ilçede öretmenim, Milli Eitimin kitabn yüzde 100 örettim, örenci de yüzde 100 örendi. Snavda 20 matematik sorusundan en kötü ihtimalle 18 yapmal. Ama örenci yapamyor, en fazla 8 soru çözebiliyor. çünkü örenciler snavda farkl soru modelleriyle karlayorlar. ki model birbiriyle elemedii için tencerenin kapa uymuyor. O kapaa uygun tencere aryor insanlar.

Herkes kitap yazyor

MEB yeni nesil soru diyerek her ay örnek sorular yaynlyor. Ama ders kitab öyle mi, deil. O nedenle bu ihtiyacn çkmas doal. 33 yldr bu iin içindeyim. Yllardr bütün yaynlar inceleyen, kitap yazan bir insanm. Son iki yldr sorular, farkl formatta soruluyor. Konu müfredatn içinde evet, o konuyu farkl bir soru biçimiyle sorarsanz, o soru biçimine almak için dardan yayn almak, kitap almak zorunda kalnyor.

Örenciler piyasadaki bütün kitaplardaki sorular çözmek istiyorlar. Bu da müthi bir kargaay ve disiplinsizlii ortaya çkaryor. Örenciye soru soramayacak herkes kitap yazyor. Örenci neye çaltn da bilmiyor. Kasabada okuyan bir çocuk bile bu kitaplar almak zorunda kalyor.

Kitaplara ayrlan bütçe örenciden örenciye deiiyor. 30 TL, 50 TLlik kitaplar var. Bir çocuk sadece bir kitap deil en az 5 tane kitap bitiriyor. Örenci bu kitaplar almadan snav kazanamaz. Snavda hiç görmedii soru tarzlaryla karlat için örenci snav kaybeder. Bir soru bile önemli. çünkü bir, iki hata yapan yüzde 10luk dilime giremiyor.

Örenciyi düünen yok

Veliler, çocuklarnn snava hazrlk süreciyle ilgili u yorumlar yapyor:2020 LGS için yaynlanan örnek matematik sorularna baktm. çocuklarn okulda gördükleri eitimle bu tarz sorular çözmeleri imknsz.

Tam teekküllü bir snav sektörü var. Özel ders veren öretmenler, konu anlatml soru kitaplarn basanlar, kurslar hepsi para kazanmann peinde.

Örencileri pek düünen yok

LGSye girecek iki olum için de içim açyor. Öyle bir sistemin içine girdiler ki altnda kalacaklar diye çok korkuyorum. En güzel yalarnda dersten derse koturuyoruz. Kazanan özel ders hocalar, yaynevleri, dershaneler, snav kulüpleri. Yazk bu çocuklara.Bu yl öyle bir sknt var; fazladan 600 bin örenci snava girecek ve okullarn kontenjan hl ayn. Ne olacak bu çocuklarn durumu?

Olum 2020de LGSye girecek ve dershaneye gidiyor. Dershane matematik hocasndan gelen yorum Bazen öyle sorular görüyorum ki ben bile çözerken zorlanyorum. Baka sözüm yok.Dershaneleri kapatp, aileleri büyük bir maddi külfetten kurtaracaklard, daha beteri oldu. Eskiden 3-5 bin TL olan dershaneler, özel kurs, özel ders adyla 8-10 bin TLye çkt.Bir kitapç Kredi kartnz bana brakn. LGS sonunda veririm dedi.

20 bin TLyi ayor

Merkezi snavlara hazrlk için ders veren kurs merkezlerinin ücretleri ve verdii hizmetler, ilçelere göre deiiyor. Örnein stanbulda kurslarn en çok bulunduu ilçelerden Beikta, Kadköy, ilide kurs ücretleri yüksek. Ayrca düzenlenen deneme snav says, ders saati, etütler, kitap setleri gibi olanaklara göre kurs ücretleri farkllk gösteriyor. Ücretler, ortalama 3.000 TLden balyor 20.000 TLyi ayor. Snf mevcudu artkça bu ücretler daha da yükseliyor. 3-5 kiilik VIP snflarda ders veren kurslarda ücretler 30 bin TLye ulayor.

Bakanlk yasaklad

Milli Eitim Bakanl Temel Eitim Genel Müdürlüünün tüm eitim kurumlarna gönderdii, 25.09.2018 tarihli 2018-2019 Eitim Öretim Yl Program ve Kitap Uygulamalar konulu resmi yazda, yardmc ders kitab ve materyallerin yasak olduu bildirilmiti. Genelgedeki ilgili maddede u ifadeler yer alyor:

Snf içerisinde derslerin ilenii esnasnda Bakanlmz tarafndan belirlenen/gönderilen ders kitab ile öretim materyalleri dnda herhangi bir yardmc kaynak kullanlmayacak, örencilerimiz ve velilerimiz yardmc kaynak satn alnmas konusunda zorunlu tutulmayacaktr.

Ana Sayfaya Git