LGS öncesi yapılacaklar

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yaklaşırken öğrenciler de çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Koronavirüs salgını sebebi ile yüzyüze eğitime ara verilen bu dönemde Psikolog Tuba Kıncak, sınavına girecek olan adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 30.05.2020 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) tarafndan LGS snav tarihinin 20 Haziran olarak deitirildiini hatrlatan Tuba Kncak, bu sene snava girecek örencilerin avantajl olduunu belirterek LGS snav soru kapsam yaanan salgn sebebi ile bu seneye özel MEB tarafndan deitirildi. Örenciler snavda sadece 2019-2020 Eitim-Öretim sezonunun 1inci döneminden sorumlu olacaklar. Konularn az olmasndan dolay psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissedebilirler ancak bu onlarn kalan sürelerini rahat geçirmeleri anlamna gelmemeli. Konularn az olmas nedeniyle kalan zamanda daha çok tekrar yapmak, fazla zaman ayramadklar konulara çalmak, eksiklerini gidermek daha kolay olacaktr dedi.

DENEME SORU KTAPçIKLARININ ÖNEM BÜYÜK

MEB tarafndan LGS için örnek soru kitapçklar yaynladna dikkat çeken Tuba Kncak, LGSye hazrlanan örenciler için düzenli olarak yaynlanan bu örnek soru kitapçklar aslnda büyük bir kaynak. Bu soru kitapçklarnda kendilerini gerçee yakn düzeyde test etme ansn bulabilirler. Örencilerin yaynlanan bu soru kitapçklarn takip etmelerini ve bunlardan faydalanmalarn öneriyoruz. Bu denemeler sayesinde snavda çkacak sorulara yatknlklar muhakkak artacaktr dedi.

SINAVLARDA MASKE KULLANIMI

Bu snavn en önemli konularndan birinin de maske kullanm olacan bildiren Tuba Kncak unlar söyledi: Örenciler salgn sebebi ile snava bu sene maske ile girecekler. LGS snavndaki 45 dakikalk aradan sonra ikinci oturumda maskelerini deitirebilecekler. Bu durumu yadrgamamak ve adapte olabilmek adna evde deneme snavlarn çözerken maske kullanmalarn öneriyoruz. Baz örencilerin kayg düzeyleri çok yüksek olabiliyor. Maske de buna bir etken olabilir. Kayg düzeyini doru yönetmek gerekiyor. Doru nefes tekniklerini kullanabilmek de bu süreçte önemli. Genelde kayglandmz zaman nefesimiz kesilir. Böyle bir durum yaayan örenci takld soruyu brakp hemen bir baka soruya geçebilir ya da gözlerini kapatp içinden 10a kadar sayabilir. Tüm bunlar göz önüne alarak kalan zamanda evlerde yaplacak deneme snavlarnn maske ile gerçekletirilmesi faydal olacaktr.

GERçEK SINAV SAATNE GÖRE DENEME SINAVI

Tuba Kncak snavlara 1 aydan az bir süre kald ve deneme snav saylarnn arttrmas gerektiini dile getirerek unlar söyledi: Örenciler kendilerini gerçek snav saatlerine göre organize ederek deneme snavlarna girebilirler. Örnein LGS için 9.30da deneme snavna balayabilirler. Bu saatlere uyarak soru çözmeleri kendilerini tam olarak test edebilmelerine olanak salayacaktr. Mantk ve analiz becerilerini arttrabilmek için kitap okumalarn da günde 2-3 saate çkarmalarn tavsiye ediyoruz. Bu ekilde özellikle Türkçe ve Matematik snavlarnda gelen paragraf sorularn çok daha iyi yorumlayabilmeleri mümkün olacaktr.

ALELERE TAVSYELER

Snav zaman yaklatkça ailelere düen görevlerin de arttn bildiren Tuba Kncak, Ailelerin bazen rolleri kartrabildiklerini gözlemliyoruz. Snava kendilerinin hazrland gibi bir düünceye girebiliyorlar. Böyle olunca kendileri de snav stresi yaayarak çocuklarnn üzerine daha çok gitmeye balayabiliyorlar. LGS snav için tek bir ans olduundan doal olarak nitelikli ve iyi bir liseyi kazanmalarn istiyorlar. Rekabet penceresinden bakldnda tüm çocuklar eit olarak bu snava girecekler. Aileler bu noktada daha çok destekler bir tutum içinde olmallar. Geleceklerinin ekillenmesi için karlarna çkabilecek birçok kapdan sadece biri olduunu fikri çocuklarla paylalmal. LGSye girecek örencilerin yalar henüz daha küçük olduundan hayata dair hedefleri henüz tam kesinlememi olabiliyor. Aileler kalan sürede maddi olmayan ödüllendirmeler yoluna giderek de destek salayabilirler. Bir deneme snavndan sonra çocuun çok sevdii bir etkinlii beraberce yapabilirler Birlikte yemek hazrlayabilirler. Ailenin de çocukla geçirebilecei kaliteli zamanlara ihtiyac var. Böylece çocuun kaygsn da gözlemlemi olabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git