LGS önerisi: Uykunuzdan fedakarlık etmeyin

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, 6 Haziran’da yapılacak LGS sınavı için öğrencilere önerilerde bulundu. Doç. Dr. Coşkun, “Sınav öncesi uykudan fedakarlık etmeyin. Dengeli bir rutin sınav performansını olumlu etkiler” dedi.

Haberler 17.05.2021 - 02:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir milyondan fazla örencinin heyecanla bekledii Liselere Geçi Snavna (LGS), sayl günler kald. Snav bu yl, 6 Haziran Pazar günü yaplacak. Bir yandan zorlu koullarda eitim-öretimlerine devam etmeye çalan 8inci snf örencileri, dier yandan snava hazrlanmaya devam ediyor.

Doç. Dr. Yelkin Diker Cokun, snava gerecek örenciler için önemli önerilerde bulundu.

DKKAT DAITICI UNSURLARI UZAKLATIRIN

Uzun zamandr emek harcayan örencilerin snav zaman yaklatkça daha youn bir stres yaadna dikkat çeken Doç. Dr. Cokun, Bu stresi artran unsurlardan en önemlisi baarszlk korkusudur. Örencilerin bunun farknda olmas önemli. çünkü nedenini bildiimiz duygularla baa çkmamz daha kolaydr. Örencilerin snav yaklatkça snavn sonuçlarna ilikin olumsuz düüncelere kaplmamas, snav performansna odaklanmas gerekir. Snava az bir zaman kald için soru çözmeye ve en çok zorlandklar konulara younlaarak performanslarn artrmalar faydal olacaktr diye konutu.

Doç. Dr. Cokun, snava odaklanma problemi yaayan adaylara; snav d problem durumlarn düünmeyi geçici süreyle öteleme, günlük çalma plan yapp bu plan uygulamaya çalma, özellikle soru çözerken dikkat datc cep telefonu, sosyal medya gibi araçlar kullanmama gibi önlemler almalarn tavsiye etti.

Doç. Dr. Cokun, deneme snavlar yapan adaylarn gerçek snavda olduu gibi belirli süre kullanmalarnn, sk sk oda, mekn deitirmeden testi tamamlamalarnn odaklanmaya yardmc olacan söyledi.

SORUDA STENLEN ANLAMAYA çALIIN

Sorular çözerken soru tekniklerine dikkat etmelerini öneren Doç. Dr. Cokun, Artk sorular uzun paragraflardan, çkarmda bulunmalar gereken verilerden oluuyor. çoklu neden sonuç ilikilerine dayal, analiz becerisi gerektiren bu sorular çözebilmek için sadece bilginin dnda soruda istenilenleri anlayabilmek ayr bir çaba gerektirmekte. Snavda soru kökünü iyi kavramak, seçeneklerden çkarmda bulunmak ve tüm bunlar belirli bir hzda yapabilmek için bolca soru çözerek hazrlanmak gerekiyor. Snavda zaman etkili kullanabilmede bu hazrlklarn önemi büyük ifadelerini kulland.

PANDEMNN GEçC BR SÜREç OLDUUNU UNUTMAYIN

Pandemi sürecinde snava hazrlanyor olmann örencilerin moralini olumsuz etkilediini aktaran Doç. Dr. Yelkin Diker Cokun, Snava hazrlanmann yaratt duygular paylaabilecekleri arkadalarndan ve öretmenlerinden sosyal olarak uzak kalmalar da bunu pekitiriyor. Ancak örencilerin pandeminin geçici bir süreç olduunu düünmesi snav performansna olumsuz etkisini azaltabilir dedi.

TEST çÖZMEK çN UYKUSUZ KALMAYIN

Snav öncesinde kendilerini fiziksel ve zihinsel olarak fazla yormamalar, genel rutinlerine aykr bir hazrlk yapmamalarn öneren Doç. Dr. Cokun, Dengeli bir uyku, çalma ve dinlenme programn snava kadar devam ettirmek gerekiyor. Son zamanm, uykudan fedakarlk yapp test çözeyim derken aslnda bilisel yorgunluu artryor olabilirler. Bu da dikkat danklna neden olabilir. Dengeli bir rutin snav performansn olumlu etkiler. Snav öncesinde olduu kadar snav srasnda da heyecan yaayabilirler. Heyecanlarnn snav performansn olumsuz etkilememesi için snava odaklanmallar. Sorular genel olarak hzla inceleyip, zihinlerinde uygulama sralamas yapmak ie yarayabilir. Bildikleri sorulardan balayarak bu heyecan yönetebilirler diye konutu.

Ana Sayfaya Git