LGS tercihleri başladı!

LGS kapsamında lise tercihleri dün başladı ve 12 Temmuz'a kadar sürecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 5 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.

Haberler 02.07.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örenciler, tercihlerini yaparken Bakanln bu yl ilk kez kullanma açt tercih robotundan da yararlanabilecek.

Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda lise tercihleri bugünden itibaren 12 Temmuza kadar yaplabilecek.

Milli Eitim Bakanl (MEB) tarafndan LGS kapsamnda 1 Haziranda gerçekletirilen merkezi snavn sonuçlar 24 Haziranda açklanmt. LGS tercih ve yerletirme klavuzuna göre, LGS kapsamnda lise tercihleri 12 Temmuz saat 17.00ye kadar sürecek. Milli Eitim Bakanl, bu yl ilk defa örencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacyla yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu hazrlad.

Örenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralklarnda hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detayl bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yaplabiliyor. Ortaokullarn müdürlükleri, örencinin elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin iki nüsha çktsn alp veliye imzalatacak ve bir nüshasn okulda saklayp, dier nüshasn veliye verecek.

Merkezi yerletirmede öncelik

Merkezi yerletirme, merkezi snavla örenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna tercihler dorultusunda merkezi snav puan üstünlüüne göre yaplacak. Snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde srasyla Okul Baar Puan (OBP) üstünlüüne, srasyla 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki Ylsonu Baar Puan (YBP) üstünlüüne, 8inci snfta özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna, tercih önceliine ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklarak yerletirme yaplacak.

Tüm örenciler yerel yerletirme tercihi yapacak

Yerel yerletirme ise okullarn türü, kontenjan, bulunduklar yere göre oluturulan ortaöretim kayt alan ile örencilerin ikamet adresleri, okul baar puanlar ve devam-devamszlk gibi kriterler göz önünde tutularak yaplacak.

Snava giren ve merkezi snav puanna sahip olan örenciler dahil tüm örenciler yerel yerletirme ile örenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercih yaplmamas durumunda, örencilere merkezi snavla örenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekran açlmayacak.

Özel ortaöretim kurumlarna ve yetenek snav ile örenci alan okullara kesin kayt ilemini tamamlam örenciler, tercihte bulunamayacak. Örenciler, merkezi snav puan ile örenci alan okullar, yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezi snava girmeyen örenciler ise yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

lk ekran yerel yerletirme için açlacak

Örenciler, ilk olarak yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercihte bulunabilecek. Yerel yerletirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla örenciler en fazla 5 okul tercihi gerçekletirebilecek.

Tercihlerde, ayn okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel yerletirme ile örenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayt ilemini tamamlayan örenciler, istemeleri halinde merkezi snavla örenci alan okullar için açlacak merkezi snavla örenci alan okullar ekranndan en fazla 5 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranndan da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerletirme tercih ekranndaki yeil renk örenci için ikamet adresinin bulunduu kayt alanndaki okullar mavi renk komu kayt alannda yer alan okullar krmz renk ise il içindeki dier kayt alanlar ile il dndaki kayt alanlarn tarif edecek.

Nakiller iki dönem sürecek

Geçen ylki LGS yerletirmelerinde dört dönemde yaplan yerletirmeye esas nakiller, bu yl iki dönemde yaplacak. Her dönemde, merkezi snav puan ile örenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerletirmeyle örenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yaplabilecek. Yerel yerletirme ile örenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerletirmede tercihine yerleen örencilerin, yerletirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayt alanndan okul ve farkl tür tercih etme zorunluluu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleemeyen örenciler, yerletirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.Yaplan tercihlerde ayn okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek. Örenciler, ayrca istemeleri halinde yerletirmeye esas ikinci nakil bavuru döneminde mesleki eitim merkezlerini de tercih edebilecek.

Sonuçlar 22 Temmuzda açklanacak

Bakanln takvimine göre, özel ortaöretim kurumlarnn kayt ilemleri, yetenek snavyla örenci alan okullarn i ve ilemleri ile kaytlar 12 Temmuzda tamamlanacak. Özel öretim kurumlarna kayt ilemini tamamlayan örencilere tercih ekran açlmayacak. Örenciler, tercih süresi içerisinde kaytlarn iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

erletirme sonuçlar ise 22 Temmuzda http://www.meb.gov.tr ve https://eokul.meb.gov.tr adreslerinden ilan edilecek.

Ana Sayfaya Git