LGS’de doğru tercih nasıl yapılmalı?

Liseye Geçiş Sınavı’na katılan öğrenciler için tercih dönemi heyecanı başlıyor. Eğitimci Gülşen Aksu, tercih döneminde öğrenci ve ailelere önerilerde bulundu.

Haberler 13.07.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

16 Temmuz Perembe günü Liseye Geçi Snav (LGS) sonuçlar açklanyor. Pandemi sürecinden dolay bu yl tercih ilemlerinde bir farkllk olacak m, tercih ilemleri nasl yaplacak? Örencileri ve aileleri bekleyen LGS tercih sürecine ilikin açklamalarda bulunan Özel Bir okulun, Ortaokul Rehberlik Bölüm Bakan Gülen Aksu, Snav sonuç belgesinde örencinin snav puannn yer alacana; fakat yerletirme ilemlerinin örencinin yüzdelik dilimine göre yaplacana dikkat çekti. Aksu, önerilerini u ekilde sralad:

Örenciler ve aileler 16 Temmuzda snav sonuçlarna meb.gov.tr adresinden ulaabilecek. Yerletirme ilemleri örencinin yüzdelik dilimine göre yaplaca için tercih listelerinde yer alan liselerin yüzdelik dilimlerine göre bir rota belirlenebilir. Tercih listelerine ve tercih ilemleri ekranlarna e-okul ana sayfadan ulalabilecek.

TERCH DANIMANLII ONLINE VERLEBLR

Tercih ilemleri aslnda her yl web ortamnda velilerin sorumluluunda yaplmaktadr. Tercihlerin onaylanmas ise okul müdürlüklerinin sorumluluunda olan ilemlerdir. Veliler ve örenciler bu süreçte tercihlerin daha salkl yaplabilmesi adna okullarnn rehber öretmenlerinden destek almaldr.

LSE SEçM NASIL YAPILMALI?

Öncelikle sadece isme göre okul tercihi yaplmamaldr. Aileler lise seçiminde mutlaka lisenin örencinin kendisine kataca yeniliklere ve kariyerine katk salayacak içeriklere sahip olup olmadna dikkat etmelidir. Örnein; proje temelli bir lise mi? TÜBTAK gibi ulusal ve uluslararas bilimsel projelere imza atyor mu? IB veya MBA programlar gibi örencinin kariyerine katk salayacak programlar sunuyor mu? Spor ve sanat dallarnda ülke ve dünya çapnda baarlara imza atm m? Örenciyi en iyi ekilde takip eden ve bu dorultuda yönlendiren rehberlik ve danmanlk sistemi var m? Örencilerinin dijital becerilerini gelitiren, yüz yüze eitimi kadar uzaktan eitiminin ve kullanlan online materyallerin kalitesi yüksek bir lise mi? Güvenilir ve nesnel bir ölçme deerlendirme yaplyor mu? Üniversite snavlarna programl bir ekilde hazrlyor mu? gibi kriterlere dikkat etmelidir. Ayrca gidilecek lisenin eve mesafesinin örencinin ders motivasyonunu ve performansn etkilemeyecek bir mesafede olmasna dikkat edilmelidir.

yi bir lise, örencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmalarn desteklemelidir. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, tarih, corafya gibi temel bilimlerde örencilerin aratrma yapmasn, bilimsel bilgi üretmesini salamaldr. Örencilerini ulusal ve uluslararas bilimsel proje yarmalarna yönlendirmelidir. Örencilerimiz etik ve akademik dürüstlük gibi kavramlar lise hayatnda öretmeli, üniversitedeki akademik hayata hazrlamaldr. Bilim ve teknoloji üretme, ülkesine, topluma ve dünyaya katk salayacak gençler yetitirme misyonuna sahip olmaldr.

SINAVA TAKILI KALMAYIN, TERCH SÜRECNE ODAKLANIN

Gülen Aksu önerilerine öyle devam etti;

Öncelikle snav sonucu nasl gelirse gelsin asl önemli ve deerli olann sonuç deil, bu süreçte verdii emek olduu hissettirilmelidir. Böylelikle çocuk, ailesinin gözündeki deerinin snav sonucuyla ölçülmediini anlar.

Aileler geçmite öyle olsayd daha iyi olurdu cümleleri kurmak yerine çocuklarnn kiilik özellikleri, yetenekleri, ilgileri ve kariyer hedefleri dorultusunda bir lise seçmeye odaklanmaldr. Bu konuda okullarda örencilerin bu özelliklerini yanstacak psikolojik testler ve anketler uygulanm olabileceinden okul rehber öretmenlerinden de geri bildirim istenebilir. Tercih danmanl hizmetinin örenciyi tanyan bir uzmandan alnmas daha salkl olacaktr. Bu süreçte çocuu suçlamak, akranlaryla ve çevresiyle kyaslamak veya cezalandrmak gibi davranlar doru deildir. Aileler çocuklarnda olumsuz gördükleri yönleri olumlularla birlikte harmanlayarak dile getirmelidir.

BREYSELLEMESNE ZN VERN

TÜ ETA Vakf Doa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Bakan Gülen Aksu, Aileler çocuklarnn kendilerinden farkl birer birey olduklarn unutmamaldr. Örencinin baars da baarszl da kendisine aittir. Aileler bunu üstlenmemelidir. dedi ve ekledi: Baz ailelerde Biz bu puan aldk, Biz çok çaltk gibi cümleler duyarz. Bu ifadelerden bile çocuun evde bireysellemesine izin verilmediini anlayabiliyoruz. Aileler bu tutumdan vazgeçmeli ve çocuklarnn farkl birer birey olduklarn kabullenmeli, kariyer basamaklarndan bir tanesi olan lise tercihlerinde çocuklarnn isteklerini ve hedeflerini dikkate almaldrlar.

SÜREC TAKP EDN

Belirlenen tarihlerde tercih ilemleri yapldktan sonra sonuçlarn açklanmas nakil bavurular gibi dier ilemler veliler ve örenciler tarafndan titizlikle takip edilmelidir. Açklanan tarihlere göre ilemler zamannda yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git