LGS'de öne çıkanlar!

Çocuklarının iyi bir lisede öğrenim görmesini isteyen veliler ve Türkiye genelindeki tüm 8. sınıf öğrencileri 1 Haziran 2019 tarihinde yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’nı merakla bekliyor.

Haberler 05.04.2019 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örenci ve velilerin heyecanla bekledii, Liseye Geçi Snav (LGS) ile ilgili önemli bilgiler içeren klavuz açkland. Snav bavurular tamamen örencinin ve velinin istei dorultusunda gerçekletirilecek. Bavurular elektronik ortam üzerinden örencilerin örenim gördükleri okullarda yaplacak.

Doa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel zgiman, Ortaöretime Geçi Yönergesi ve klavuzunu inceleyerek deerlendirmelerde bulundu. zgiman, Bu yl snavn uygulan biçiminde ve snav müfredatnda bir deiiklik yok. Saysal bölümün snav süresinin daha önce de MEB tarafndan açkland gibi, uzatlarak 60 dakikadan 80 dakikaya çkarlmas örencilerimizi sevindirdi. 50 soruluk sözel bölüm için ise 75 dakika süre tannacak dedi.

Kontenjanlardaki deiime dikkat çeken zgiman, stanbul Galatasaray Lisesinin kontenjan bu yl 90dan 100e yükseldi. stanbul Atatürk Fen Lisesi, kontenjann 120den 150ye yükseltti. stanbul Nianta Anadolu Lisesinin kontenjan saysnn ise 30 azald görüldü. Baz ilçelerdeki Anadolu liselerinin kapandn ya da kontenjanlarnn azaldn gözlemledik eklinde konutu.

Snav kapsam ayn

ki oturumdan oluan snavn birinci bölümü saat 09.30da, ikinci bölümü 11.30da balayacak. Sözel bölümde, 8inci snf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabanc Dil, saysal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri alanlarndan sorular yer alacak. Snava katlan örenciler; sözel bölümde Türkçe dersinde 20, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde 10 ve Yabanc Dil alanlarnda 10 soru olmak üzere toplam 50 soru çözecek. Saysal bölümde ise örencileri 20 Matematik ve 20 Fen Bilimleri alannda olmak üzere toplam 40 soru bekliyor.

Snavn uygulanma biçimi

Bu yl da örenciler fotorafl ve onayl snav giri belgesi, kimlik (Üzerinde T.C. kimlik numaras yer alan nüfus cüzdan, geçerlilii devam eden pasaport), 2 adet kurun kalem, silgi ve kalemtra ile saat 09:00da snava girecekleri binann önünde hazr bulunacak.

Merkezi snav puan eit olursa

zgiman, merkezi snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde uygulanacak admlarn deitiini belirtirken, Eitlik olmas halinde bu yl öncelikle okul baar puanna, ardndan 8, 7 ve 6. snflardaki yl sonu baar puanna, okula özürsüz devamszlk durumuna, tercih önceliine ve örencinin yana baklacak. Örenciler sadece snavdan aldklar puanla yerleecekler; ancak bu düzenlemeye göre eit puan alan örencilerin okul baars yerlemede daha belirleyici olacak dedi.

Yerel yerletirme koullar deiti

Bakanln Ortaöretime Geçi Yönergesinde yerel yerletirme ile ilgili maddede de, merkezi yerletirmeye benzer ekilde önemli bir deiiklik olduunu gözlemlediklerini aktaran zgiman, Geçen yl yerel yerletirmede, örencinin ya ve okulda bulunma yl dikkate alnyordu, artk dikkate alnmayacak. Yerel yerletirme; okulun türü, kontenjan ve konumuna göre il ve ilçe milli eitim müdürlüklerince oluturulan orta öretim kayt alanlarndaki okullara yaplacak. Örencilerin ikamet adresleri, okul baar puan ve okula özürsüz devamszlk yaplan gün says gibi kriterler dikkate alnacak. Deerlendirmede eitlik olmas durumunda srasyla; 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki yl sonu baar puan üstünlüüne baklarak yerletirme yaplacak dedi.

Sonuçlar ne zaman açklanacak?

Snav sisteminde önemli bir deiiklik olmamasnn örenciler ve veliler üzerinde olumlu bir etki oluturduunu söyleyen zgiman, MEB tarafndan her ay yaynlanan örnek sorularn da adaylara yol gösterdiini ve snav kaygsn azalttn vurgulad.

1 Haziran 2019da yaplacak olan snavn bavuru tarihleri 3-14 Nisan olarak belirlenirken, snava giri belgeleri 22 Maysta yaynlanacak. Snav sonuçlar ise 24 Haziran 2019da www.meb.gov.tr adresinde ilan edilecek.

Ana Sayfaya Git