LGS'ye sayılı günler kala önemli uyarı

Türkiye genelinde bu yıl 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1 milyon öğrencinin Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sınava girmesi bekleniyor. Sınav öncesi öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulunan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ortaokul Koordinatörü Sibel Turan Pelivan, "Sınav pratiği ne kadar artarsa öğrenci zamanı kullanma ve heyecanını yenme konusunda rahat eder. Sakinliğini koruyan kazanır" dedi.

Haberler 12.05.2021 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye genelinde bu yl yaklak 1 milyon örencinin LGSye girmesi bekleniyor. Milli Eitim Bakanl tarafndan açklanan 2021 Liselere Geçi Snavyla birlikte örenci alacak olan okullarn listesine göre, snavla örenci alan okullara toplam 174 bin 160 örenci alnacak. Snav 6 Haziran 2021 Pazar günü 09.30da balayacak. Birinci oturum (sözel bölüm) 10.45te bitecek. 45 dakika aradan sonra 11.30da ikinci oturum (saysal bölüm) balayacak ve 12.50de bitecek. Bu sene de örenciler geçen ylki gibi pandemiden dolay kendi okullarnda snava girecekler.

Youn snav maratonunda sona yaklarken, sürecin baaryla tamamlanmas için Snav Koordinatörü Murat Aslanolu ve Ortaokul Koordinatörü Sibel Turan Pelivan, adaylara çok önemli önerilerde bulundu. Murat Aslanolu, Merkez Snav Bavuru ve Uygulama Klavuzu-2021de yer alan LGSde yer alacak konular ve soru saylar ile ilgili bilgi verdi. Aslanolu, 8inci snf öretim programlar esas alnarak ayn gün iki oturum hlinde uygulanacak snavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk saysal alandan oluacak ve süresi 80 dakika olacak dedi.

Örencilerin tüm branlarda 8. snf birinci ve ikinci dönem müfredatnn tamamndan sorumlu olacan belirten Murat Aslanolu, Sadece Türkçe dersinin snav konularnda bu sene bir düzenleme yapld. 8. snf müfredatndaki dilbilgisi konular bu sene snav kapsamndan çkarld uyarsnda bulundu.

BRANLAR BAZINDA SINAV TAKTKLER

Snav Koordinatörü Murat Aslanolu branlar baznda örencilere u taktikleri verdi: Türkçe; soru köklerindeki vardr, yoktur, deildir, farkldr ifadelerine dikkat edin. Paragraf sorularnda önce soruyu, sonra paragraf okuyun ve anahtar kelimelere dikkat edin. Olumsuz soru köklü sorularda seçeneklerle paragraf içindeki bilgileri eletirin. Inklap Tarihi ve Atatürkçülük, sorular yorumlarken, kendi düüncenize göre deil verilen bilgiye göre hareket edin. Egemenlik, egemen devlet, bamsz devlet, milli irade vb. kavramlar sorularda doru eletirin. Soru kökünü fark ederek sorunun sizden ne istediini anlayn. Din kültürü ve ahlak bilgisi, sorularda günlük hayatta kullanlmayan ihsan, takva, mürik vb. kelimelerin anlamlarna snav öncesi bir kez daha bakn. ngilizce, pasta, sütun grafiklerini doru yorumlamak için e anlaml kelimeleri iyi tespit edin. Ünitelere ait kelimeleri ezberleyin. Tüm sorularda ve özellikle uzun metin içeren sorularda metinden ya da diyalogdan önce soru kökünü doru okuyun. Matematik, zor veya oyalayc sorular yerine size kolay gelen sorulardan balayn. Kolay sorular bitince zor sorulara geçin. Uzun soru bilgi içerir, korkmayn. Soru köklerindeki az, en çok, tam say, doal say, irrasyonel-rasyonel say, olabilir, olamaz ifadelerine dikkat edin. Fen bilimleri; snavda ayrt edici, bilgi ve yorum becerisini ölçen sorular ile tablo, grafik okuma, deney düzenei gibi görsel ve bilgi içerikli sorular olacak. Sorularda verilen bilgileri iyi anlayarak zaman da iyi kullanarak sorular dikkatle okuyun.

SAKNLN KORUYAN KAZANIR

Ortaokul Koordinatörü Sibel Turan Pelivan, Snav tarihi yaklatkça örenciler, zaman çok darald, eksik konular bitirmem lazm diyor. Paniklemeyin, birçok örenci sizin gibi düünüyor. Bugüne kadar konularn bitmi olduu düünülürse, bundan sonras bol tekrar ve deneme snavlar ile bilgiyi tazeleme ve mümkün olduunca farkl soru çözümü ile geçirilmelidir. Snav pratii ne kadar artarsa örenci zaman kullanma ve heyecann yenme konusunda rahat edecektir. Sakinliini koruyan kazanacak diyerek tavsiyede bulundu.

LGS HAZIRLIK SÜRECNDE DKKAT EDLMES GEREKENLER

Uzmanlar snava hazrlk sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri ise öyle sralad: Her gün kitap okumak, düzenli olarak ders çalmak, günlük tekrar yapmak, konular yüzeysel deil derinlemesine örenmek, farkl kaynaklardan test çözmek (mantk ve muhakeme becerilerini ölçen testlerden), snavda süre problemi yaamamak adna test çözerken zaman tutarak çözmek ve zaman verimli kullanma alkanl kazanmak, LGSdeki geçmi yl sorularn ve MEBin örnek sorularn mutlaka çözmek, anlalmayan konu ya da sorular muhakkak öretmenlere sorarak dorusunu örenmek, eski konular unutmamak için konular sk sk tekrar etmek.

OLUMSUZ KONUMALARDAN UZAK DURUN

Sibel Turan Pelivan, adaylarn snav haftas yapmalar gerekenleri de öyle sralad: Deneme snav saysn artrlmal, her zamanki saatte yatp, kalklmal, uyku kaçrc ilaç ve içecekler kullanlmamal, snavla ilgili olumsuz konumalardan uzak durulmal.

SINAV HAZIRLIINDA ALENN ROLÜ

Snav hazrlnda örenciler olduu kadar ailelere de i dütüünü hatrlatan Pelivan, Koula bal olmakszn (baarl olursan-uslu olursan vb.) sevgi ve sayg gören çocuun özgüven ve motivasyonu yüksek olaca unutulmadan ailenin koulsuz sevgi ve kabul gördüü çocua hissettirilmeli dedi.

Sibel Turan Pelivan çocuun gerçek potansiyeli göz önünde bulundurularak hedeflerin potansiyeline uygun belirlenmesi gerektiini belirterek ailenin çocuun çabasn fark ve takdir etmesi gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git