Lisansüstü tezlere elektronik erişim

Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge, Yükseköğretim Kurulunun internet sitesinden yayımlanarak yürürlüğe girdi

Haberler 19.06.2018 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lisansüstü tezleri, bilime katk salamak amacyla elektronik ortamda eriime açlacak.

Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanmas, Düzenlenmesi ve Eriime Açlmasna likin Yönerge, Yükseköretim Kurulunun internet sitesinden yaymlanarak yürürlüe girdi.

Lisansüstü tezlerin bilime katk salamak amacyla Yükseköretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinde toplanmas, düzenlenmesi ve elektronik ortamda eriime açlmasyla ilgili usullerin belirlendii yönerge kapsamnda, tez önerisi kabul edilen örenci Tez Otomasyon Sistemine girerek, Tez Veri Giri Formu dolduracak.

Tez snavnda baarl olan örenci ise Tez Otomasyon Sistemine daha önce veri giriini yapt tez bilgilerinin güncellemesini yapacak, tezini CD olarak enstitüye veya fakülteye teslim edecek. Tez giri formunun nasl doldurulaca ve tezin CDde hazrlanmasna ilikin bilgilerin de yer ald yönergeye göre, enstitü ve fakülteler, örenciden teslim ald tezin elektronik kopyasn teslim tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Tez Otomasyon Sistemine yükleyecek.

Yurt dnda yaplan tezlerden denklii kabul edilen yüksek lisans tezleri Tanma ve Denklik Hizmetleri Daire Bakanl, doktora tezleri ise Üniversiteleraras Kurul Bakanlnca Ulusal Tez Merkezine gönderilecek.

Ulusal Tez Merkezi, enstitü ve fakülteler tarafndan Tez Otomasyon Sistemine yüklenen tezlerin bibliyografik bilgilerini kontrol edecek, kataloglama kurallarna göre düzenleyecek, konu balklarn belirleyip ve tam metin olarak internet üzerinden eriime açacak.

- Eriimin ertelenmesi

Lisansüstü tezle ilgili patent bavurusu yaplmas veya patent alma sürecinin devam etmesi durumunda, tez danmannn önerisi ve enstitü anabilim dalnn uygun görmesi üzerine enstitü veya fakülte yönetim kurulu iki yl süreyle tezin eriime açlmasn erteleyebilecek.

Yeni teknik, materyal ve metotlarn kullanld, henüz makaleye dönümemi veya patent gibi yöntemlerle korunmam, 3. ahslara veya kurumlara haksz kazanç imkan oluturabilecek bilgi ve bulgular içeren tezlerle ilgili tez danmannn önerisi ve enstitü ana bilim dalnn uygun görmesi halinde tezin eriime açlmas engellenebilecek. Bu uygulama enstitü veya fakülte yönetim kurulunun gerekçeli karar ile 6 ay amamak üzere gerçekletirilebilecek.

- Gizlilik dereceli tezler

Ulusal çkarlar veya güvenlii ilgilendiren, emniyet, istihbarat, savunma, güvenlik ve salk gibi konulara ilikin lisansüstü tezlerle ilgili gizlilik karar, tezin yapld kurum tarafndan verilecek.

Kurum ve kurulularla yaplan i birlii protokolü çerçevesinde hazrlanan lisansüstü tezlere ilikin gizlilik karar ise ilgili kurum ve kuruluun önerisi ile enstitü veya fakültenin uygun görüü üzerine üniversite yönetim kurulu tarafndan verilecek.

Gizlilik karar verilen tezler Yükseköretim Kuruluna bildirilecek. Bu tezler gizlilik süresince enstitü veya fakülte tarafndan gizlilik kurallar çerçevesinde muhafaza edilecek, gizlilik kararnn kaldrlmas halinde Tez Otomasyon Sistemine yüklenecek.

Ana Sayfaya Git