Lise öğrencisi, insansız tank yaptı

VAN'da Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Bölümü 11'inci sınıf öğrencisi Soner Kaya, insansız mini tank yaptı. Kaya, Van'da 2016 yılında bomba imhasına sırasında polis memurlarının şehit olmasının ardından mini tankı yapmaya karar verdiğini belirterek, ateşlenebilen ve uzaktan kumandayla hareket edebilen tankı geliştirerek, bomba tespiti ve imhasını yapacak duruma getirmeyi planladığını söyledi.

Haberler 04.05.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lise örencisi Soner Kaya, danman öretmenleri Serhat Bozan ve Mehmet Halit Erdoan ile birlikte TÜBTAK 4006 Bilim Fuar kapsamnda insansz mini tank yapt. Makine teknolojisi alannda CNC torna ve CNC freze tezgahlar kullanlarak tankn namlu ve mekanizmas oluturuldu. Endüstriyel otomasyon teknolojisi alannda arduino kontrol kart motor röleleri bluetooth modülü kullanld. Tank, 12 volt ile çalan 4 motor ve aküyle beslenerek cep telefonu ile kontrol edilebiliyor. Tank daha da gelitirmeyi hedeflediklerini belirten Kaya, tanka kamerada takarak hem bomba tespitinin yaplmasn hem de bomba imhasn gerçekletirecek bir araca dönütürmeyi hedeflediklerini söyledi.

NSANSIZ TANK

Van Mehmet Erdemolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kemal Aydn, her yl öretmen ve örencilerle birlikte, örencilerinin becerilerini gelitirmek, proje kabiliyetlerini ilerletmek ve özgüvenlerini artrmak amacyla yl sonunda bilim fuar ve ürün sergisi yaptklarn belirterek unlar söyledi:

Makina ve teknoloji alannda endüstriyel otomasyon alanmzn ortaklaa gelitirdikleri nsansz tank aracdr. Geçtiimiz yllarda kentimizde bomba imhas srasnda polisler ehit oldu. Öretmen ve örencilerimiz teknolojiyi gelitirerek güvenlik görevlilerinin ehit olmamas için bu tank gelitirdiler. Ve u an atelenebilen ve otonom uzaktan kumandayla hareket edebilen bu insansz tankmz için önümüzdeki yl örencilerimiz kamera da takarak hem bomba tespitini yapacak hem de bomba imhasn gerçekletirebilecek bir araca dönütürecekler.

Projenin danman öretmenlerinden Serhat Bozan, Bluetooth ile balant saladmz cep telefonu vastasyla arac yürütüyoruz. Tamamen kendi okulumuzun imkanlarn ve malzemelerini kullanarak tasarladk. Örencilerimizle güzel bir planlamayla bunu baardk. lerleyen günlerde GPRS sistemini de monte ederek daha da gelitirmeyi düünüyoruz. Kendi imkanlarmzla böyle bir projeyi tamamladk dedi.

Ana Sayfaya Git