Liseler doldu!

Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarına göre, merkezi sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri yüzde 100 dolarken, Anadolu imam hatip liselerinin doluluk oranı yüzde 99,9 oldu.

Haberler 23.07.2019 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca yaplan (MEB) Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki birinci yerletirmede, merkezi snavla örenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri yüzde 100 dolarken, Anadolu imam hatip liseleri yüzde 99,9, mesleki ve teknik Anadolu liseleri de yüzde 98 doluluk oranna ulat.

MEB tarafndan 2019 LGS kapsamndaki birinci yerletirme sonuçlar çerçevesinde ilk kez deerlendirme raporu hazrland.

Buna göre, merkezi snavla örenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri tümüyle dolarken, Anadolu imam hatip liselerinin doluluk oran da yüzde 99,9 oldu.

Bakanln mesleki ve teknik eitimi güçlendirmek için bir ylda att admlar ve hayata geçirdii projeler bu liselere ilgiyi artrd.

Geçen yl ilk kez gerçekletirilen LGS kapsamndaki merkezi snav yerletirmelerinin ardndan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 19 bin 140 olan kontenjan, bu sene 24 bin 360a çkarld.

Bununla birlikte okullardaki yüzde 74 olan doluluk oran, bu yl yüzde 24lük artla yüzde 98e yükseldi.

- Meslek liselerine ilk kez yüzde 1lik dilimden örenci yerleti

Bu yln banda, MEB ile ASELSAN arasnda savunma sanayisine nitelikli eleman yetitirmek amacyla imzalanan protokol kapsamnda bu alandaki ilk mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurulmutu. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 60 örencinin eitim görecei elektrik-elektronik teknolojisi alanna 0,46lk yüzdelik dilimden örenci alnd. Böylece ilk defa bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yüzde 1lik dilimden örenci girdi.

MEB ve TÜ tarafndan imzalan protokol kapsamnda kurulan ve biliim teknolojisi, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi, denizcilik alanlarnda eitime balayacak TÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de örencilerin öncelikli tercihleri arasnda yer ald. Lisenin 30 örenci kabul edecek biliim teknolojisi alanna 1,26lk yüzdelik dilimden örenci alnd.

Ayrca MEB ile Kültür ve Turizm Bakanl, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, SO, TO, TÜ ve TOBB arasndaki i birlikleri kapsamna alnan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin doluluk oranlar yüzde 100e yaklat.

- Snavsz yerletirme

Snavsz yerletirmenin birinci admnda örencilerin yüzde 91i ilk üç tercihinden birine yerleti. Bu örencilerden birinci tercihine yerleenlerin oran yüzde 52 oldu. Dier bir ifadeyle, snavsz yerleen örencilerin yarsndan fazlas birinci tercihine yerleme imkan buldu.

Bu durum, örencilerin, iki kez daha yerletirmeye esas nakil haklar ve daha sonra il/ilçe komisyonlar tarafndan yaplacak yerletirme ve nakil haklar dikkate alndnda neredeyse tamamnn snavsz ekilde tercih ettikleri bir okula yerletirilebileceini gösterdi.

- Örencilerin istedii okul türüne yerleme oranlar yükseldi

Anadolu liselerine yerleen örencilerin yüzde 58i birinci tercihindeki bir liseye yerleirken, yüzde 99u ilk üç tercihinde yer alan bir liseye girmeye hak kazand.

Anadolu imam hatip liselerine yerleen örencilerin yüzde 52si birinci tercihindeki bir liseye girerken, yüzde 87si ilk üç tercihinden birine yerleti.

Mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleen örencilerin de yüzde 41i birinci tercihindeki bir okula yerleti. Bu örencilerin yüzde 79u ise ilk üç tercihlerinde yer alan bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine girdi.

- Tercihler için rehberlik hizmetleri meyvesini verdi

MEB tarafndan LGS kapsamnda tercih yapacak örenciler için bu yl ilk kez hazrlanan tercih robotundan milyonlarca örenci faydaland. Snavla örenci alan okullara yönelik kullanma sunulan tercih robotu 3 milyon 91 bin 875 kez kullanld.

Snav puan olmadan örenci alan okullara yönelik oluturulan yerel yerletirme tercih rehberi ise 12 milyon 688 bin 103 kez kullanld.

Örenciler, Bakanlk tarafndan daha önce mesleki ve teknik eitimin tantmyla ilgili hizmete alnan Mesleim Hayatm portalndan da tercih döneminde 1 milyon 679 bin 250 kez faydaland.

- Yerletirme süreci

lk yerletirmede yerleemeyen veya yerletii okulu deitirmek isteyen örenciler için yerletirme süreci devam edecek.

Bu kapsamda 29 Temmuz-2 Austosta yerletirmeye esas birinci nakil tercih dönemi olacak. Yerletirmeye esas birinci nakil sonuçlar 5 Austosta açklanacak.

Yerletirmeye esas ikinci nakil tercih bavurular 5-8 Austosta yaplabilecek. Yerletirmeye esas ikinci nakil sonuçlarnn 10 Austosta duyurulmasyla merkezi olarak yürütülen ana yerletirme süreci tamamlanacak.

Daha sonra hiçbir yere yerleemeyen örenciler için il/ilçe örenci yerletirme ve nakil komisyonlarnca yerletirme bavurular alnacak ve 6 Eylülde yerletirme süreci tümüyle sona erecek.

Ana Sayfaya Git