Liselerde tercih vakti: 1-12 Temmuz

Adrese dayalı yerleştirme ve LGS ile öğrenci alacak 1531 lise için 1-12 Temmuz’da tercih yapılacak.

Haberler 27.06.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adrese dayal, pansiyonlu ve snavla alan liseler için 5er tercih hakk olacak. Sonuçlar ve bo kontenjanlar, 22 Temmuzda ilan edilecek. Özel okullar için kayt takvimi ise 26 Haziran-12 Temmuz olarak duyuruldu.

BU yl liselere yerletirmelerin nasl olacana dair bilgilerin yer ald Ortaöretime Geçi Tercih ve Yerletirme Klavuzu 2019 Milli Eitim Bakanl tarafndan önceki gün açkland. Buna göre, adrese dayal yerletirme ya da Liselere Geçi Snavyla (LGS) liseli olacak örenciler için tercihler, 1-12 Temmuz arasnda alnacak. Sonuçlar ve bo kontenjanlar 22 Temmuzda ilan edilecek. Yerletii yerden memnun olmayanlar için iki dönem halinde esas nakil süreci olacak. Hiçbir tercihte bulunmayan ya da yerleemeyen adaylar açk liseye kaydedilecek. Talep etmeleri halinde, l ile lçe Örenci Yerletirme ve Nakil Komisyonlar tarafndan adrese dayal olarak uygun kontenjan olan bir okula yerletirilecekler. Özel okul kaytlar ise 26 Haziran-12 Temmuz arasnda alnacak.

TOPLAM 15 OKUL SEçLEBLECEK

MEBin açklamasna göre örencilerin yüzde 90 adrese dayal olarak yerletirilecek. Yüzde 10u ise fen, Anadolu, sosyal bilimler, proje okullar gibi snavla örenci alacak liselere gidecek. Adaylar, Yerel Yerletirme le Örenci Alan Okullar ekranndan en fazla be, Merkez Snavla Örenci Alan Okullar ekranndan en fazla be, Pansiyonlu Okullar tercih ekranndan da en fazla be olmak üzere toplamda 15 lise tercihinde bulunabilecek. Tercihler, örenci ve velisi tarafndan e-Okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul, imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yaplabilecek. Tercihler, mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatlacak.

YEREL YERLETRME TERCH ZORUNLU

LGS puanna sahip olanlar dahil tüm örenciler, yerel yerletirmeyle örenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel Yerletirme le Örenci Alan Okullar ekranndan tercih yaplmazsa, örencilere Merkez Snavla Örenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekran açlmayacak. Yerel yerletirmede tercihlerden ilk üç okulu Kayt Alanndan seçmek artyla örenciler en fazla be okul tercihinde bulunabilecek. Ayn okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu mam Hatip Lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Yerel yerletirme okullarn türü, kontenjan ve konumuna göre il ve ilçe milli eitim müdürlüklerince oluturulan ortaöretim kayt alanlarndaki okullara srasyla örencilerin ikmet adresleri, okul baar puannn üstünlüü ve özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azl kriterlerine göre yaplacak. Deerlendirmede eitlik olursa 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki ylsonu baar puan üstünlüüne baklacak.

LGS çN YÜZDELK DLMLER DE BELL

1 milyon 29 bin 555 adayn girdii ve 24 Haziranda açklanan LGS sonuçlaryla örenci alacak 1531 lisenin geçen ylki yüzdelik dilimleri de açkland. Adaylar, yerel yerletirme tercihlerini yaptktan sonra 1531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjan için Merkez Snavla Örenci Alan Okullar ekranndan tercih yapabilecek. En fazla be okul tercih listesine yazlabilecek. Adaylar listelerini okullarn taban puanlarna ve kontenjanlarna bakarak hazrlayacak. Snav puannn eitlii halinde önce Okul Baar Puan (OBP) üstünlüüne, ardndan srasyla 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki Ylsonu Baar Puan (YBP) üstünlüüne, 8inci snfta özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna, tercih önceliine ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklacak. Örenciler, yerletirme ilemleri sonucunda snavla alan okullara yerleirse yerel yerletirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alnmayacak.

NAKLLER 29 TEMMUZDA BALAYACAK

YERLETRMEYE esas nakiller iki dönemde yaplacak. Her dönemde snavla, yerel yerletirmeyle örenci alan ve pansiyonlu okullar için de en fazla üçer okul tercihi yaplabilecek. Ayn okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu mam Hatip Lisesi) en fazla ikisi seçilebilecek. Örenciler yerletirmeye esas ikinci nakil bavuru döneminde Mesleki Eitim Merkezlerini de tercih edebilecek. Nakil bavurular, tercih edilecek okulun bo kontenjanna baklmakszn herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüüne yaplabilecek. Birinci nakil tercih bavurularnn alnmas 29 Temmuz-2 Austos arasnda. Sonuçlar 5 Austosta açklanacak. kinci nakil bavurular 5-8 Austosta alnacak, sonuçlar 10 Austosta ilan edilecek. Bo kontenjanlara, hiçbir yere yerleemeyen örenciler için l/lçe Örenci Yerletirme ve Nakil Komisyonlarnca yerletirme bavurular 19-23 Austosta alnacak. Sonuçlar ise 6 Eylülde duyurulacak.

MEBDEN TERCH ROBOTU

MEB, LGS kapsamnda tercih yapacak örenciler için ilk kez bir tercih robotu hazrlad. Tercih rehberi, e-Okul üzerinden tüm veli, örenci ve rehber öretmenlerinin kullanmna açld. Örenciler bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralklarnda hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detayl bilgileri görebilecek. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yaplabilecek. Yerel yerletirmeyle örenci alan ortaöretim kurumlar için hazrlanan tercih rehberinde ise örencinin kayt bölgesindeki okullar listelenebiliyor.

ÖZEL OKUL KAYIT TAKVM

STEYEN örenciler özel okula kayt olabilecek. 74 özel okul merkezi snav puanna göre örenci kabul edecek. Önce özel okullar kayt alacak, ardndan devlet liselerinin tercihleri yaplacak. MEBin klavuzunda özel okullarn kayt tarihleri 26 Haziran-12 Temmuz olarak belirlendi. Türkiye Özel Okullar Dernei de dün iki ön, bir kesin ve serbest kayt eklinde kaytlarn tamamlayacan duyurdu. Dernek takvimini öyle açklad:

BRNC ÖNKAYIT:

26 Haziran-1 Temmuz (liseteler saat 20.00de ilan edilecek)

Birinci asil liste kesin kayt: 2 Temmuz (saat 09.00-17.00)

Birinci yedek liste kesin kayt dönemi: 3 Temmuz (saat 09.00-17.00)

KNC ÖNKAYIT:

4 Temmuz (saat 09.00-17.00)

kinci kesin kayt: 5 Temmuz (saat 09.00-15.00 asil liste kesin kaytlar yaplacak. 15.00ten sonra yedek liste kesin kayt)

Üçüncü ön kayt: 8 Temmuz (saat 09.00-17.00, liste saat 20.00de ilan edilecek)

Üçüncü kesin kayt: 9 Temmuz

(saat 09.00-15.00 aras asil liste kesin kayt, 15.00ten sonra yedek liste kesin kayt)

Serbest kayt dönemleri: 10-11-12 Temmuz

BUNLARA DKKAT

Özel liselere ve yetenek snavyla örenci alan okullara kesin kaydn tamamlam örenciler, tercihte bulunamayacak.

Yerletirme Tercihleri çin Ön çalma Formu veli tarafndan doldurulup imzalannca, tercihler sisteme okul müdürlüü tarafndan girilerek onaylandktan sonra iki nüsha çkts alnacak. Biri veliye verilecek, dieri okulda saklanacak.

Ana Sayfaya Git