Liselerde yeni imkan

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, liselere mahalli yerleştirme sistemine ilişkin, "Öğrencilerimiz, evlerine birinci en yakın kategoriden de ikinci en yakın kategoriden ve üçüncü en yakın kategoriden de tercihte bulunabilecek." dedi.

Haberler 13.01.2018 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekin, eitim gündemiyle ilgili sorularn yantlad.

Antalyada düzenlenen Mesleki Eitim çaltaynda alnan kararlara ilikin bir soru üzerine Yusuf Tekin, yaplan çalmalarla mesleki ve teknik eitimi masaya yatrdklarn ve bu konuda çok ciddi projeksiyonlar gelitirdiklerini ifade etti.

Yasal düzenlemelerin TBMMde kabul edildiini, ayrca alt mevzuatta gerekli düzenlemeleri yaptklarn dile getiren Tekin, sektörle diyalog kopukluunu gidermek üzere Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüünün çeitli toplantlar düzenlediini hatrlatt.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde 40 ilde sektör temsilcileriyle meslek liselerine ilikin konularn ele alnd deerlendirme toplantlarnn yapldn belirten Müstear Tekin, toplantlarn tüm illere yaygnlatrlacan bildirdi.

Projeksiyonlara göre illerde açlacak meslek liseleri ile alanlar belirlediklerine iaret eden Tekin, Dolaysyla sektörün talepleri dorultusunda planlamalarmz yapyoruz. diye konutu.

Mesleki ve teknik eitimle ilgili Stratejik Plann 2018 itibaryla revize edilmesi gerektiini anmsatan Yusuf Tekin, Planmz revize ederken neleri dikkate almamz gerektii konusunda sektör temsilcilerinden öneriler aldk. Aralarnda sektör, sendika ve üniversite temsilcilerinden oluan 80 dolaynda katlmc ile süreci yönetiyoruz. Onlardan aldmz geri dönü neticesinde Strateji Plannn taslan oluturacaz. Bakanmz smet Ylmazn onayyla da yeni Strateji Plan belgesi oluturulacak. eklinde konutu.

HER LDE 3 OKUL TÜRÜ DE BULUNACAK

Merkezi snavla örenci alan okullar arasnda meslek liselerinin yerinin ne olacana ilikin soruyu da yantlayan Tekin, Bakanlk bünyesinde ortaöretimle ilgili 3 genel müdürlüün bulunduunun altn çizdi.

Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin Ortaöretim Genel Müdürlüüne bal olduunu, Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüü ile Din Öretimi Genel Müdürlüünün bulunduunu dile getiren Yusuf Tekin, ayrca Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüünün özel okullar üzerine çaltn vurgulad.

Tekin, Dolaysyla biz snavla örenci alan ve snavsz örenci alan okul kategorisinde bu 3 genel müdürlüümüze bal okul türlerinden hepsinin bulunmasna özen gösteriyoruz. Hepsi her ilde mutlaka bulunacak. Yani herhangi bir ilde snavla örenci alan bir meslek lisesi de olacak, snavla örenci alan bir imam hatip lisesi, snavla örenci alan bir Anadolu veya Fen lisesi de bulunacak. Bu alternatifleri örencilerimize bir seçenek olarak sunacaz. ifadelerini kulland.

TEMATK OLMAYAN OKULLAR DA MERKEZ SINAVA DAHL OLABLECEK

Snavla örenci alacak meslek liselerinin tematik olup olmayacana ilikin bir soru üzerine Yusuf Tekin, Tematik meslek liselerimizin says u an yeterli deil. Snavla örenci yerletirmelerinde genelde teknik program uygulayan liseler seçilecek. Tematik olmayan okullar da snavla örenci alacak okullar kategorisinde yer alacak. yantn verdi.

Tekin, liselere yerletirmelerde uygulanacak mahalli yerletirme sisteminde eitim bölgelerinin nasl oluturulacana ilikin soru üzerine ise u bilgileri paylat:

Örencinin evine yaknlk esasna göre kategoriler, katmanlar oluturduk. Her kategoride birinci evine en yakn kategorisinde 3 okul türünden birer okul yer alacak. Ardndan ikinci en yakn kategorisinde ise yerleemedii takdirde evine en yakn ikinci okul kategorisini sunacaz. Evine en yakn okula yerleemediyse ikinci en yakn okul, ona da yerleemezse üçüncü en yakn okul yerletirme sisteminde kullanlacak. Bu çember ya da daire olarak tanmladmz sistem bu aslnda.

Müstear Tekin, bu yln eitim bölgelerine ilikin çalma ile snavla örenci alacak okullarn kamuoyuna nisan ay sonu itibaryla duyurulmasnn planlandn bildirdi.

ÖZEL OKUL ÜCRETLERNE ELEKTRONK TAKP

Tekin, özel okullarn kayt srasnda velilerle yapacaklar sözlemenin güncellenmesine ilikin bir soruyu öyle yantlad:

Özel okullarn velilerden talep ettikleri ücretlerin hepsinin elektronik ortamda gözlenmesi için bir sistem balattk. Örenci ile okul arasndaki sözlemenin kamunun garantörlüüne sunulmas gibi kabul edelim bunu. Okullar, servis ve yemek ücreti olarak ne taahhüt ediyorlarsa onu sisteme giriyor ve kontroller bu sistem üzerinden yaplyor. Veli ile okul arasnda hukuki bir durum ya da ihtilaf ortaya çktnda devlet olarak bize ikayet geldiinde biz de o sözlemeyi görüp, ona göre karar vermi olacaz. Bütün bunlar elektronik ortamda gözlenmi oluyor.

- ÖRETMEN AKADEMLER BR DZ çALIMANIN SON ADIMI OLACAK

Yusuf Tekin, öretmen akademilerinin kurulmasna ilikin ise öretmen akademilerinin birbirini takip eden bir dizi çalmann son adm olacan dile getirdi.

Milli Eitim Bakanlnn öretmen istihdam politikasnn ve öretmenlerin eitimine kadar her türlü konunun yer ald Öretmen Strateji Belgesinin yaymlandn, ayrca öretmen yeterliklerini tanmladklarn belirten Tekin, unlar söyledi:

imdi de Strateji Belgesine göre yeterlilikleri konusunda kendisini eksik hisseden öretmen arkadalarmzn bu eksikliklerini giderebilmeleri için öretmen akademilerini kurumsallatryoruz. Bu yl içerisinde Türkiyedeki hizmet içi eitim merkezlerimizin hem ilevleri, hem statüleri öretmen akademileri eklinde dizayn edilecek. Öretmen yeterlilikleri çerçevesinde Öretmen Strateji Belgesindeki tanmlara uygun bir biçimde bir öretmen profili ortaya çkarmak için öretmenlerimizin talep etmeleri durumunda eksikliklerini gidermek için öretmen akademileri faaliyete geçmi olacak.

Yusuf Tekin, Bakanlk olarak hem öretmen niteliklerinin, hem örenci ve öretmen memnuniyetinin hem de eitimin niteliinin artrlmasyla ilgili çok ciddi çalma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git