Liselere girişte uygulanacak yeni sistemin ayrıntıları

Bu yıl 8'inci sınıfı bitirecek 1 milyonun üzerinde öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) açıklanan liselere merkezi sınavla ya da ikametgahlarına göre evlerine yakın okula, tercihlerine göre sınavsız yerleştirilecek.

Haberler 12.04.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullar ve geçici eitim merkezlerinin (GEM) 8. snflarnda örenim gören örencilerin, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna yerletirilmesi amacyla Bakanlkça 2 Haziranda merkezi snav yaplacak. Bu liselere merkezi snav puanyla (MSP) örenci yerletirilecek.

Bakanlk tarafndan dün yaplan açklamaya göre, Türkiye genelinde 303ü fen lisesi, 89u sosyal bilimler lisesi, 228i Anadolu lisesi, 297si imam hatip lisesi, 26s mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazl program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöretim kurumu merkezi snavla örenci alacak. Snavla örenci alacak liselerin kontenjan 126 bin 510 olarak belirlendi. Türkiyede halen 8. snflarda 1 milyon 192 bin örenci bulunuyor.

Merkezi snav, 8inci snf öretim programlar esas alnarak yaplacak. Her alan için 8inci snf öretim programlarnda belirlenen kazanmlar esas alnarak örencinin okuduunu anlama, yorumlama, sonuç çkarma, problem çözme, analiz yapma, eletirel düünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

2 Haziran 2018de iki oturum halinde uygulanacak snavda çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak. Snavn birinci bölümü 09.30da balayacak. Adaylara sözel alandan 50 sorunun yöneltilecei birinci bölüm için 75 dakika süre verilecek. Snavn 40 soruluk saysal alandan oluan ikinci bölümü ise 11.30da balayacak ve 60 dakika sürecek.

ki oturum arasnda verilen 45 dakikalk süre, örencilerin ihtiyaçlarn gidermesi ve dinlenmesi için kullanlacak. Bu sürede örenciler, okullarndan ayrlamayacak.

- Üç yanl bir doruyu götürecek

Sözel bölümde örencilere, 8inci snf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabanc dil derslerinden 10ar olmak üzere 50 soru; saysal bölümde ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20er olmak üzere 40 soru yöneltilecek.

Arlkl Standart Puan hesaplanrken, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin arlk katsays 4, dier derslerin ise 1 olarak hesaplanacak.

Her sorunun 4 seçenei olacak. Bu seçeneklerden sadece biri doru cevap olarak iaretlenecek. Her bir örencinin her bir ders testine ait ham puan, ilgili teste ait doru cevap saysndan yanl cevap saysnn üçte biri çkarlarak bulunacak. Dier bir deyile snavda üç yanl bir doruyu götürecek.

- Giri belgeleri 22 Maystan itibaren okul müdürlüklerince verilecek

Merkezi snav istee bal olacak ve snava katlmak isteyenler, bavurularn bugünden itibaren 18 Nisana kadar elektronik ortam üzerinden, örenim gördükleri okullara yapacak. Okul müdürlükleri, örencinin snav bavurusunu elektronik ortamda onaylayacak, bavurunun bir çktsn veliye inceletip imzalatacak ve mühürleyerek örenci velisine teslim edecek, dierini okul müdürlüünde muhafaza edecek.

Örencinin snava nerede gireceine ilikin bilgileri de içeren fotorafl snav giri belgesi ise 22 Maystan itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafndan renkli olarak alnacak, mühürlenerek onaylandktan sonra örenciye teslim edilecek.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerletirmenin zamannda yaplabilmesi için örenciler 09.30da balayacak snav için en geç saat 09.00da, fotorafl snav giri belgelerinde belirtilen binada hazr bulunacak. Geçerli kimlik belgesi ve fotorafl snav giri belgesi yannda olmayan örenciler snava alnmayacak.

Örenciler, merkezi snav puan ile örenci alan okullara, puan üstünlüüne göre tercihleri dorultusunda yerletirilecek.

Merkezi snavla örenci alan okullarda puan eitlii halinde, Ortaokul Baar Puanna (OBP) ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana, 8inci, 7inci ve 6nc snflardaki yl sonu baar puan (YBP) üstünlüüne, okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna ve tercih öncelii durumlarna baklarak yerletirme yaplacak.

Snavla ve snavsz örenci alan okullara tercih ve yerletirmeye ilikin i ve ilemlerle yerletirme kriterleri, haziran aynda yaynlanacak Tercih ve Yerletirme Klavuzunda yer alacak.

Özel eitim ihtiyac olan örenciler, sürekli kullandklar araç, gereç ve cihazlar kendilerinin getirmesi kaydyla snavda kullanabilecekler. Özel eitim ihtiyac olan örencilere verilecek ek süre her bölüm için ayr ayr uygulanacak.

Sorulara, cevap anahtarlarna ve sonuçlara yaplacak itirazlar, sorularn, cevap anahtarlarnn ve sonuçlarn www.meb.gov.tr internet adresinde yaymland tarihten itibaren en geç 5 i günü içinde elektronik olarak yaplabilecek.

- Snavsz okullara yerletirme

Liselere snavsz geçite örenciler, ikametgahlarna göre evlerine yakn okula, tercihlerine göre snavsz yerletirilecek.

Snavsz yerletirme ilemi, il ve ilçe milli eitim müdürlüklerince belirlenen ortaöretim kayt alanlar içindeki snavsz örenci alan ortaöretim kurumlarna belirlenen kontenjanlara göre yaplacak.

Yerel yerletirme ilemleri, okulun bal bulunduu genel müdürlük ile il veya ilçe milli eitim müdürlüklerinin sorumluluunda Bakanlkça yürütülecek.

Yerel yerletirme, okullarn bulunduklar yer, okullarn kontenjan, okullarn türü, okullarn pansiyon durumu ile örencilerin ikamet adresleri, tercihleri, okul baar puanlar ve devam-devamszlk gibi kriterler göz önünde bulundurularak yaplacak.

Örencilerin adrese dayal eitim ve kayt bölgesi tercih ekrannda, ikamet ettii eitim bölgesinde farkl okul türlerinden liseler yer alacak. Tercih edilecek okullar arasnda bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.

Örenciler, kendilerine sunulan bu okullar arasndan en az 2, en fazla 5 tercih yapacak.

- Özel liselere kayt

Öte yandan, daha önce snavla örenci alan özel liseler de kendileri snav yapabilecei gibi, yerletirmeler için Milli Eitim Bakanlnn yapaca merkezi snav sonuçlarn kriter olarak kullanabilecek.

Ana Sayfaya Git