Liselere sınavla tercih öncü oldu

Öğrencilerin yaklaşık yüzde 39'u sınavla öğrenci alan liseler için tercihte bulundu

Haberler 11.08.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki ilk yerletirme sonuçlarna ilikin hazrlanan rapora göre, merkezi snava katlan 1 milyon 472 bin 88 örencinin 571 bin 704ü snavla örenci alan okullar için tercihte bulundu.

MEB tarafndan 2020 LGS kapsamndaki ilk yerletirme sonuçlar çerçevesinde hazrlanan raporda, merkezi (snavl) yerletirme süreci detayl olarak ele alnd.

Yürütücülüünü MEB Bakan Yardmcs Mahmut Özerin yapt Merkezi Snavla Yerleen Örencilerin Performans balkl bu rapora göre, merkezi snava 1 milyon 472 bin 88 örenci katld, bu örencilerin 571 bin 704ü, yani yüzde 38,84ü snavla örenci alan okullar için tercihte bulundu.

Geçen yl snava katlan örencilerin yüzde 42,68inin merkezi yerletirme için tercih yapt dikkate alndnda, bu orann 2020de dütüü görüldü. Bu sonuç, oluturulan kontenjan arz ile örencilerin talepleri arasndaki uyumun arttna dair önemli bir veri olarak raporda yer ald.

Tercihleri neticesinde 2020 ylnda 212 bin 485 örenci snavla örenci alan ortaöretim kurumlarna yerletirildi. Bu durum, snava katlan örencilerin yüzde 14,43ünün snavla örenci alan ortaöretim kurumlarna yerletirildiini gösterdi.

Geçen yl bu orann yüzde 13,50 olduu düünüldüünde, örenci saysnn artmasna ramen kontenjan artrm ve dier iyiletirmeler sayesinde merkezi yerletirme açsndan örencilere herhangi bir dezavantaj yaratlmad görüldü.

- Kz örenciler erkek örencilerden daha yüksek ham puan ortalamasna ulat

Raporda, merkezi snav puanyla yerleen örencilerin snavda bulunan alt testlerdeki performanslarn deerlendirmek için doru cevap says dalmlar incelendi.

Soru says 20 olan alt testler arasnda örencilerin doru cevap says ortalamas Türkçe alt testinde 15,32, matematik alt testinde 9,36 ve fen bilimleri alt testinde 16,47 olarak hesapland.

10 soru bulunan alt testler arasnda örencilerin doru cevap says ortalamasnn TC inklap tarihi ve Atatürkçülük alt testinde 8,41, din kültürü ve ahlak bilgisi alt testinde 8,84 ve yabanc dil alt testinde 6,87 olduu belirlendi.

Snav kapsam salgn süreci nedeniyle önemli ölçüde daraltlmasna ramen alt testlerde elde edilen dalmlarn yapsnn daha önceki yllarda elde edilenlerle uyum içinde olduu gözlendi. Örencilerin en yüksek baary gösterdii alt testlerin, fen bilimleri, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi ile TC inklap tarihi ve Atatürkçülük olduu görüldü.

Bununla birlikte, 2020 ylnda doru cevap says ortalamalar fen bilimleri dndaki tüm alt testlerde 2019 ylna göre deien ölçülerde dütü. Raporda, bu durumun önemli nedenlerinden birisi olarak snava giren örenci saysnn 2020 ylnda yüzde 43 orannda artmas ve snav bavurusunun tercihe bal deil otomatik olarak gerçekletirilmi olmas gösterildi.

Snavda kz örenciler tüm alt testlerde erkek örencilerden daha yüksek ham puan ortalamasna ulat.

20 soru bulunan alt testler arasnda fen bilimleri, her iki cinsiyet grubundaki örencilerin en yüksek ham puan ortalamasna sahip olduu alt test oldu. 10 soru bulunan alt testler arasnda ise din kültürü ve ahlak bilgisi örencilerin en yüksek ham puan ortalamas ald alt test olma nitelii tad.

20 soru bulunan alt testler arasnda her iki cinsiyet grubunda da ham puan ortalamasnn en düük olduu alt testin matematik olduu, bu alt testte erkek örencilerin ham puan ortalamasnn 7,81, kz örencilerin ham puan ortalamasnn 7,92 olduu görüldü.

- Okul baars ile snav baars arasnda güçlü iliki

Detayl incelemeler, merkezi snav puanyla yerleen örencilerin 2020 merkezi snavdaki performanslar ile okul performanslar arasnda güçlü bir ba olduunu gösterdi.

Örencilerin ortaokulda gösterdikleri akademik baarlarnn bir göstergesi olan Okul Baar Puanlar (OBP) ile Merkezi Snav Puanlar arasndaki iliki de incelendi. Buna göre OBP ile Merkezi Snav Puanlar arasnda güçlü ve pozitif (=0,840) bir ilikinin bulunduu belirlendi.

Bu sonuç, merkezi snav puanyla yerleen örencilerin snavda gösterdikleri performans ile okuldaki performanslar arasndaki ilikinin 2020de, 2019dan daha da güçlü olduunu gösterdi.

Ana Sayfaya Git