Liselere tercih süreci başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca, liselere geçiş tercihleri dünden itibaren 13 Temmuz'a kadar alınacak.

Haberler 03.07.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) liselere geçi tercihleri balad. Tercih süreci 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00de sona erecek.

Tercih ilemi, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yaplabilecei gibi örencinin mezun olduu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüünden de gerçekletirilebilecek.

Yaplan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatlacak.

Özel liselere kayt ilemleri ve yetenek snavyla örenci alan okullarn kaytlar 13 Temmuzda tamamlanacak.

Bugün tercih sürecinin balamasyla tercihlere esas kontenjan tablolar da ilan edildi. Yerletirme sonuçlar ve bo kontenjanlar, 30 Temmuzda açklanacak.

Nakil tercih bavurularnn ilki 6-10 Austosta, ikincisi 13-17 Austosta, üçüncüsü 27-31 Austosta, dördüncüsü 3-6 Eylülde yaplacak. Yatllk bavurular, 10-14 Eylülde okul ve kurumlarca alnacak.

Merkezi yerletirme, merkezi snavla örenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna tercihler dorultusunda merkezi snav puan üstünlüüne göre yaplacak.

Yerel yerletirme ise okullarn türü, kontenjan, bulunduklar yere göre oluturulan ortaöretim kayt alan ile örencilerin ikamet adresleri, örencilerin ortaokullarda bulunuluklar, tercih öncelii, okul baar puanlar, devam-devamszlk ve ya kriterleri göz önünde tutularak gerçekletirilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor program/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerletirme i ve ilemleri ile örencilerin okullara kaytlar 13 Temmuz Cuma saat 17.00ye kadar tamamlanacak.

Açköretim ortaokulu örencilerinin yerletirme ilemleri, yerel yerletirme ile örenci alan okullar için yerletirme talebinde bulunmalar halinde, ikamet adresleri dikkate alnarak il ve ilçe örenci yerletirme ve nakil komisyonlarnca 10-14 Eylülde yaplacak.

- Okul tercihi zorunlu olacak

Snava giren ve merkezi snav puanna sahip olan örenciler dahil, tüm örenciler yerel yerletirmeyle örenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak.

Yerel yerletirmeyle örenci alan okullar ekranndan tercih yaplmamas durumunda, örencilere merkezi snavla örenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekran açlmayacak.

Merkezi snav puan, yerel yerletirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yaplabilecek. Merkezi snava girmeyen örencilerin ise yerel yerletirmeyle örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercihleri alnacak.

Örenciler, ilk olarak yerel yerletirmeyle örenci alan okullar ekranndan tercihte bulunacak. Yerel yerletirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla örenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde ayn okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Örenciler, ayrca istemeleri halinde yerletirmeye esas dördüncü nakil bavuru döneminde mesleki eitim merkezlerini de tercih edebilecek.

Yerel yerletirmeyle örenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayt ilemini tamamlayan örenciler, istemeleri halinde merkezi snavla örenci alan okullar için açlacak ekrandan en fazla 5, pansiyonlu okullar tercih ekranndan da en fazla 5 okul olmak üzere toplam 15 okul tercihinde bulunabilecek.

- Eitlik halinde ne olacak

Snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde srasyla, ortaokul baar puanna (OBP), örencinin doum tarihine göre ya küçük olana, 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki yl sonu baar puan (YBP) üstünlüüne, okula özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna ve tercih öncelii durumlarna baklarak yerletirme yaplacak.

Örenciler, yerletirme ilemleri sonucunda merkezi snav puan ile örenci alan okul tercihine yerlemi ise yerel yerletirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alnmayacak.

- Tercih danmanl komisyonlar oluturulacak

MEB, bugünden itibaren 13 Temmuza kadar tercih danmanl komisyonlar araclyla talep eden örencilere destek verecek. Bu kapsamda 81 ilde yaklak 31 bin öretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri dorultusunda hiçbir tercihine yerleemeyen örenciler açköretim kurumlarna yönlendirilecek.

Merkezi snavla örenci alacak okul says bin 373, bu okullarn kontenjan ise 126 bin 510 olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git