Liselere yerleştirmede detaylar belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığınca, liselere geçişte uygulanacak yeni sistem kapsamındaki mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; tercih sırası, öğrencinin evine ve eğitim gördüğü ortaokula yakınlık olarak belirlendi

Haberler 14.12.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), liselere geçite uygulanacak yeni sistem kapsamndaki mahalli yerletirmede kayt öncelii kriterleri; tercih sras, örencinin evine ve eitim gördüü ortaokula yaknlk olarak belirlendi.

Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, TBMM Milli Eitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi milletvekillerine dün yapt sunumda, yeni liseye giri sistemine ilikin detaylar paylat.

Buna göre, snavsz mahalli kaytlar Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu ve Anadolu mam Hatip Liselerini kapsayacak.

Liselerin tamamna yakn mahallinden örenci alacak ekilde il ve ilçe müdürlükleri tarafndan örenci, adres ve ortaokul bazl olarak gruplandrlarak Eitim ve Kayt Bölgeleri oluturuldu.

Her bölgede, her okul türünden en az 9 okul yer alacak. Örenciler, zorunlu 5 tercih yapacak. Ortaokul 8. snflarda örenim gören 1 milyon 192 bin örenciden 1 milyon 80 bini snavsz, 110 bin örenci de snav ile yerletirilecek.

Haziran ayndan önce eitim bölgeleri, e-okul üzerinden veli ve örencilerin bilgilerine sunulacak. Tercihlerin alnmasnn ardndan temmuz ay sonunda kayt bilgileri ilan edilecek.

Mahalli kayt alan okullarda örenim görecek örenciler, ikamet ettii eitim bölgesinde bulunan liselere nakil yaptrabilecek. Okul türleri arasnda (Anadolu lisesinden meslek lisesine, meslek lisesinden Anadolu lisesine gibi) 10. snfn sonuna kadar, ikamet edilen eitim ve kayt bölgesi kriteri göz önünde bulundurularak nakil ilemleri yaplabilecek.

Kaytlar ilan edildikten sonra bo kontenjanlar ek yerletirme için ayrca duyurulacak ve ayn yöntemle tercih alnp yerletirme yaplacak.

TEOG sonucuna göre yerleen ve halihazrda liselerde eitim alan örenciler, yerletikleri taban puana göre nakil bavurusunda bulunabilecek.

- TERCHLER NASIL YAPILACAK?

Örenciler, haziran ay içerisinde lise kayt tercihlerini yapacak. Snavsz yerletirilecek örenciler tercihlerini e-okul sistemi üzerinden yapacak.

Örencilerin adrese dayal eitim ve kayt bölgesi tercih ekrannda, ikamet ettii eitim bölgesinde farkl okul türlerinden toplam 9 lise yer alacak. Örenciler, kendilerine sunulan bu 9 okul arasndan 5 tercih yapacak. 9 okul, bütün lise türlerini (Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu mam Hatip Lisesi) kapsayacak. Örencilerden 9 okuldan mutlaka 5 tercih yapmas istenecek.

- YERLEEMEME DURUMU OLMAYACAK

Mahalli yerletirmede kayt öncelii kriterleri; örencinin tercih sras, örencinin evine yaknlk, örencinin ortaokuluna yaknlk olarak belirlendi. Hiçbir örenci için yerleememe durumu söz konusu olmayacak.

Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak says kadar kontenjan, il içinden farkl eitim ve kayt bölgelerinden tercihe açlacak. Pansiyonlu okullar tercihlerde, pansiyona en uzak örenciler avantajl olacak.

Tüm yerletirme ilemleri temmuz ay içerisinde tamamlanacak ve açklanacak.

- SINAV LE ÖRENC ALAN LSELERE KAYITLAR

Snavla örenci alan liseler ise Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarndan oluacak. Bu okullara, haziran ay banda yaplan ve istee bal girilen bir snav ile kayt yaplacak. Snav, sadece 8. snf müfredatn kapsayacak. 135 dakika sürecek snavda 90 çoktan seçmeli soru sorulacak. Snav, saysal ve sözel iki bölümden oluacak. Matematik, Fen ve Türkçe testinden 20er soru, nklap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabanc Dil testinden 10ar soru yöneltilecek. Snavda, 3 yanl bir doruyu götürecek.

Snavla yerletirme, yalnz snav puan ile yaplacak.

Her yl haziran aynn ilk hafta sonunda yaplacak snavn sonuçlar, yine bu ay içerisinde ilan edilecek.

Bo kontenjanlar için ek yerletirme yaplacak. Örnek sorular, bu ay içerinde yaynlanacak.

Snava giren örenciler, girmeyen örenciler ile ayn zamanda okul tercihi yapacak. Snav puan ile tercihlerine yerleemeyenler, dier örenciler gibi adreslerine bal olarak eitim bölgelerinden yerletirilecek. Snavla örenci alan okullarda, bo kalan kontenjanlar dorultusunda, snav puanna göre nakil yaplabilecek.

- YEN SSTEM NE GETRECEK?

Tüm veli ve örenciler ortaokula kaytlar srasnda, eitim bölgesi içerisinde gidebilecei liseyi bilecek. Akademik çeitlilik okullar aras rekabeti gerçekçi bir düzeye çekecek, örenci niteliine dayanmadan öretmen ve okul yöneticilerinin nitelii ile ortaya çkan bir akademik baar süreci gerçekleecek.

- DER LSE TÜRLERNDEK KAYIT DURUMU

Güzel sanatlar liseleri ile spor liseleri, özel yetenek snav ile örenci almaya devam edecek. Bu tür okullar için ayr bir kayt süreci uygulanacak.

Mahallinden meslek lisesine kayt yaptran örenciler, 10. snfn sonundan itibaren il genelinde spesifik bölümleri olan (Salk meslek lisesi, Denizcilik meslek lisesi gibi) meslek liselerine il genelinde tercihleri dorultusunda nakil bavurusu yapabilecekler. 10. snfn sonunda örenci, alan tercihini ildeki farkl meslek liselerinden yapacak. Bu süreçte okuldaki eitim, örencinin yönelimi ve tercihi dikkate alnacak.

Ana Sayfaya Git