Liseye geçişte yeni sistem

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, mahallinden liselere yerleştirmede talebin kontenjanı aşması durumunda, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde bir sıralama sistemi belirlendiğini, bunu hukuki metinlere de koyacaklarını bildirdi.

Haberler 30.11.2017 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekin, A Haber televizyonunda yaynlanan programda, liseye yerletirmelerde uygulanacak yeni sistemle ilgili açklamalarda bulundu.

Liselerin büyük çounluunu çocuklarn ikametlerine ya da eitimlerini sürdürdükleri ortaokullara yaknlk esasna göre snflandrdklarn bildiren Tekin, çocuun evine en yakn mahallindeki lise türlerini kendisine sunacaz. Bütün örencilere, tercih ekran açldnda evine en yakn 9 tane okul seçenei sunmu olacaz. dedi.

Tercih edilecek okullar arasnda her lise türünden tercihin bulunacan belirten Tekin, Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz, Anadolu imam hatip liselerimiz var. Örenci bunlar arasndan 5 tercih yapacak. diye konutu.

Mahallinden yerletirmede, örencinin tercih sralamasna baklacan belirten Tekin, öyle devam etti:

Diyelim ki benim çocuum ikinci tercihine, sizin çocuunuz birinci tercihine bir okulu yazm. Birinci tercihinde yazan sizin çocuunuzun öncelii var. kisi de birinci tercihinde o liseyi yazd, bu kez evlerin okula yaknlna bakacaz. Ortaokullarda olduu gibi adrese dayal nüfus kayt sistemine göre veriler bizim sistemimizde var zaten. Benzer bir çalmay liseler için de kurgulam olduk. ki örencinin de birinci tercihi ayn okulsa evi okula yakn olan o liseye kayt yapma önceliine sahip olacak.

kimiz de ayn binada oturuyoruz ve ikimiz de birinci tercihte bir okulu yazdk. O zaman hangi ortaokula kaytl olduuna bakyoruz. Bu üç simülasyonda ylmalarn büyük çounluunu eritmi oluyoruz. Yani hangi liseye kimin kayt yapma önceliinin bulunduunu tanmlam oluyoruz. Bu sistem tamamen elektronik ortamda ileyecek.

- Kontenjan fazlal durumunda alnan tedbirler

Tekin, mahallinden yerletirmede kontenjan fazlas bir talep olduunda yaplacaklara ilikin de bilgiler verdi. Kontenjan fazlal durumunda sralama tercih öncelii, adres, kaytl olduu ortaokul bilgileri eklinde belirlendi. Bunu hukuki metinlere de koyuyoruz. diyen Tekin, bu sistemi hayata geçirmek için her bölgenin nüfus younluunu ve ortaöretim kurumlar ile ilikisini ortaya koyan bir çalma yürüttüklerini anlatt.

Yusuf Tekin, sknt çkabilecek yerler için okul dönüümleri bata olmak üzere tedbirler aldklarn bildirdi. l müdürlüklerine, bir mahallede yeterince lise olmamas halinde herhangi bir kurumu, ihtiyaç duyulan lise türüne dönütürebilecekleri yönünde bilgi verdiklerini aktaran Tekin, kili öretim gündemimizde yok. stisnai olarak çok skrsak belki bavurabiliriz ama ikili eitime zaten uygulanmakta olan okullar dnda bavurmayacaz. ifadelerini kulland.

Tekin, yeni sistemin, uzun vadede örencinin ortaokula kayt yaptrdnda devam edebilecei liselerin de ilikilendirilecei bir sistem olacan bildirdi.

Snavla örenci alan liselerin farkl bir program uyguladna deinen Tekin, Bunlar, program farkllam okullar. Proje okullarmz içerisinde Anadolu liseleri, imam hatip okullar, tematik meslek liseleri bulunuyor. Bu okullar, belli derslere, belli alanlara younlam okullar. dedi.

Bu sistemde meslek liselerinin bo kalp kalmayaca yönündeki soruyu yantlayan Tekin, Kalmayacaktr. Toplam örencimizin yaklak yüzde 44ü meslek liselerine gidiyor. Biz, her okul türünden tercih yaplmasn istiyoruz. Anadolu lisesi de yazsn, meslek lisesi de yazsn. Dolaysyla meslek liseleri de bu sistemin içinde olacak. ifadelerini kulland.

Yusuf Tekin, ortaokul son snf örencilerine yönelik rehberlik öretmenlerince bir yönlendirme ve bilgilendirme süreci yürütüleceini söyledi.

- Örenciden fazla kontenjan var

YÖK tarafndan üniversiteye girite ilk basamak olan Temel Yeterlik Testinde (TYT) soru saysnn artrlmasnn ardndan liselere yerletirmede yaplacak merkezi snavda da soru saysn 60tan 90a çkarldn anmsatan Tekin, Ortalama bir soru bana 1,5 dakikalk bir süre tanmlyoruz. Snav 135 dakika sürecek. Snava girecek çocuk, 12-13 yalarnda bir çocuk. 2 saat 15 dakikalk bir süreci salkl bir ekilde devam ettiremeyebilir. Biz o yüzden farkl iki oturum gibi deil ama arada ksa bir ihtiyaç molas verilecek ekilde ikiye ayrarak snav organize edeceiz. bilgilerini paylat.

Kamuoyunda çok sayda örencinin liseye yerleemeyecei gibi bir alg bulunduuna iaret eden Tekin, devlet okullarnda 9. snflar için kontenjann 1 milyon 300 bin, özel lise kontenjannn ise 200 bin, 8. snf örenci saysnn ise 1 milyon 180 bin dolaynda olduunu vurgulad. Örenciden fazla kontenjan bulunduuna iaret eden Tekin, Toplam kontenjan 1 milyon 500 bine çkyor. Buradaki iimiz simülasyonu doru kurmak. Kimsenin endie etmesine gerek yok. Rahatlkla bu simülasyon kurulabilir. Herkes istedii türden bir okula rahatlkla gidebilir. dedi.

- Snav takvimi açklanmadan önce veliye bir lise sunulacak

yi okula gitmek istiyorsan bu snava gireceksin. gibi bir alg bulunduu yönündeki ifadeler üzerine Tekin, öyle konutu:

nsanlar çocuklarn böyle bir snava neden sokarlar? Bir kaos, bir bilinmezlik varsa çocuun hangi liseye devam edeceini bilmiyorsa böyle bir snava girip baarsna göre çocuunu yerletirmek isteyebilir. Snav takvimi açklanmadan önce veliye bir lise sunulacak. Diyeceiz ki çocuun snava girmezse eer, u okullardan birine yerlemeyi sana garanti ediyorum. Biz bunu daha önce açklayacamz için o liselerin snavlarna giri, yllar itibaryla azalacaktr. unu kabul ediyorum. Bu yl daha fazla sayda örenci snava girecektir, deneyecektir en azndan. Ama ilerleyen yllar, mesela önümüzdeki yl, bu liste salkl bir ekilde incelendikten sonra yerletirmeleri salkl yapldktan sonra ben bir sonraki ylda bu snava giren örenci saysnn kontenjann iki katn amayacan tahmin ediyorum.

Örencilerin önceki yllardaki tercihlerine baktklarnda, imam hatip liselerini ilk be tercihi arasnda gösteren örencilerin bilgilerine göre, bu okullara talebin yüzde 12 bandnda olduunu aktaran Tekin, çocuun istemedii baka herhangi bir okul türüne gitmesinin kesinlikle söz konusu olmadn belirtti.

- Pansiyonlu okul tercihi

Bölgedeki okula gitmek istemeyen örenciler için ne olacak? sorusunu yantlayan Tekin, unlar söyledi:

Orada bir seçeneimiz daha var. Bizim yaklak olarak 9 bin civarnda lisemiz var. Bunlardan 4 bine yaknnn pansiyonu var. Örenciyi evine en yakn okula yerletireceimize göre bu pansiyonlarmzn önemli bir ksmnn bo kalaca varsaylabilir.

O yüzden öyle bir ekran daha oluturduk. Sizin çocuunuz kendisine sunduumuz 5 okuldan birine yerleemedi. Biz kendisine diyeceiz ki Pansiyonda kalmak kouluyla evinize yakn olmayan baka bir okulu tercih etmek ister misiniz? Böyle bir ekran çkacak. Bu yatl eitimi özendirmek deil, biz çocuklarn eitimde yaadklar skntlar minimize etmeye çalyoruz. Ankarada bir örenci, Keçiörenden kalkp Ümitköye gidip gelirken yaklak 3 saatini yolda harcyor. Bu tür skntlarn yaanmad bir eitim ortam istiyoruz. Bu tabloda bu artk yaanmayacak. Bu da istee bal. Açk lise veya benzeri seçenekler de var. Onlar da kullanabilir veli.

Ana Sayfaya Git