Liseye giden 5 yol

Adrese dayalı, pansiyonlu ve sınavla alan 1531 lise için 5’er tercih hakkı olacak. Özel okullar da kayıt sürecine girdi. Uzmanlar, adayları LGS ile alan okul listesi oluştururken puanlara değil yüzdelik dilimlere bakmaları konusunda uyarıyor.

Haberler 06.07.2019 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kendi dilimlerinden daha düük liseleri de yazmalarn öneriyor. Tercih sonuçlar ve bo kontenjanlar 22 Temmuzda ilan edilecek.

YEREL YERLETRME: Liselere Geçi Snav (LGS) puanna sahip olanlar da dahil tüm örenciler, yerel yerletirmeyle girilen okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel Yerletirme le Örenci Alan Okullar ekranndan tercih yaplmazsa, adaylar snavla alan ya da pansiyonlu okullara bavuramayacak.

Örencilere dier tercih ekranlar açlmayacak. Adrese dayal yerletirmede, tercihlerinden ilk üçünü Kayt Alanndan seçmek kaydyla örenciler en fazla be tercihte bulunabilecek. Üçünü kendi alanndan seçen örenci, isterse iki tercihini komu kayt alanndan ya da dier bölümünden yapabilecek. Mavi renkle gösterilen komu kayt alan il ve ilçenin örenci, okul kapasitesine göre, baka bir mahalle ya da ilçeden olabiliyor. Dier ise, komu kayt alannda olmayan il içindeki ve dndaki okullar kapsyor ve krmzyla gösteriliyor. Ayn okul türünden (Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip) en fazla üçü seçilebilecek. Aday, isterse sadece bir okul da yazabilecek.

Yerel yerletirmeler okullarn türü, kontenjan ve konumuna göre il-ilçe milli eitim müdürlüklerince oluturulan kayt alanlarndaki okullara srasyla örencilerin ikamet adresleri, Okul Baar Puan (OBP) üstünlüü ve özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azl kriterlerine göre yaplacak. Deerlendirmede eitlik olursa srasyla, 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki Ylsonu Baar Puan (YBP) üstünlüüne baklacak.

PANSYONLU OKULLAR: Yerel yerletirme tercihi yapanlara Pansiyonlu Okullar tercih ekran da açlacak. Burada da örenciler en fazla be tercih yazabilecek. Herhangi bir kayt alan snrlamas olmayacak, Türkiyenin her yerinden pansiyonlu okullar listeye eklenebilecek.

LGS LE ALAN DEVLET LSELER: 1531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjana LGS puanna göre yerletirme olacak. Adaylar, yerel yerletirme tercihlerini yaptklarnda Merkezi Snavla Örenci Alan Okullar ekranndan bu liseleri tercih edebilecek. En fazla be okul listeye yazlabilecek. Okullarn taban puanlarna ve kontenjanlarna bakarak adaylar listelerini hazrlayabilecek. Snav puannn eitlii halinde OBP üstünlüüne, ardndan srasyla 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki YBP üstünlüüne, 8inci snfta özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna, tercih önceliine ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklacak. Örenciler, snavla alan liseyi kazanrsa yerel yerletirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alnmayacak.

ÖZEL OKULLAR: Geçen sene olduu gibi öncelikle özel okullar kayt alacak. LGS ile girilen 74 özel lise için 26 Haziranda balayan kayt süreci, 12 Temmuza kadar iki ön, bir kesin ve serbest kayt eklinde tamamlanacak. Okullar taban puanlarn açklad. Adaylar, açklanan puann üzerinde olan tüm okullara önkayt yaptrabiliyor. Birinci önkayt dönemi dün bitti. Bugün asil liste kaytlar yaplacak. Yarn da yedek liste kaytlar alnacak. Yedek listede olanlarn saat 09.00dan önce okulda olmalar gerekiyor. Saat 09.00da okullarn kaplar kapanacak, içeri kimse alnmayacak. Ardndan okuldaki bo kontenjan kadar örencinin ismi srasyla yedek listeden okunacak. Bu yöntemle saat 17.00ye kadar açk kalan kontenjanlar yedek listeden doldurulacak. Asil kaytlarda okulun ilk taksidi ödenecek. Bu toplam ücretin yüzde 10una tekabül ediyor. Adaylar bir okula kayt yaptrp ilk taksidini ödedikten sonra da baka bir liseye geçebiliyor. Ancak ödedii ücreti geri alamyorlar. Bir özel liseye kayt yaptrdktan sonra devlet okulu tercihi yapamyorlar. Devlet okulu tercihi için nakil dönemini beklemeleri gerekiyor.

ÖZEL YETENEK: Türkiyede 82 güzel sanatlar, 76 spor lisesi var. Bunlar, ortaokul baar puan ve yetenek snavna göre örenci alyor. LGSnin bir etkisi olmuyor. Adaylar, istedikleri okullara bavurup onlarn düzenledii yetenek snavlarna katlyor. Yetenek snavlarnn yüzde 70i, ortaokul baar puannn ise yüzde 30u dikkate alnarak yerletirme puan oluturuluyor. Komisyonlarn yapaca yetenek snav, bölümler baznda dün balad, 5 Temmuzda bitecek. 50 puan barajnn altnda kalanlar deerlendirmeye alnmayacak. Bu liselerin 9uncu snfna yetenek snavyla 11 bine yakn örenci yerletirilecek. Bavurular 28 Haziranda sona erdi. Ancak 10uncu snf bo kontenjanlarna dier liselerin 10uncu snflarndan müracaat edilmesi halinde eylül ve ekimin üçüncü haftasnda örenci alm yaplabilecek.

MEBden lise tercihleriyle ilgili videoMEBden lise tercihleriyle ilgili video

UZMANLARDAN ÖNERLER

PUANA DEL, YÜZDELK DLMLERE BAKIN

Onur Souk (Eitimci): Bu sene snavn kolay olmas özellikle yüksek puanlarda ylmalara neden oldu. Geçen yla göre 450-500 aralnda örenci says çok fazla. Ylmalar, puanlarn yükseleceiyle ilgili kant sunuyor. Örenciler, sonuç belgesinde puanlar çok yüksek görerek sevinse de yüzdelik dilimler ayaklarn yere basmasn salad. Bu nedenle yüzdelik dilimleri dikkate alarak tercih yapmak daha doru. Yüzdelik dilimlerde aa-yukar hareketlenmeler olsa da çok sert olmayacak. LGS 2018de snava giren örenci 971 bin iken 2019da 1 milyon 29 bine yükseldi. Bu, yüzdelik dilimlerin deerinin geçen seneden daha az olmasna neden oluyor. Temkinli olun ve diliminizden düük dilimli liseleri de yazn. Örnein, yüzde 10luk dilimdesiniz, ön sraya yüzde 8-9 dilimli lise koyabilirsiniz. Yüzde 10-12 aralna mutlaka 12den daha düük, yüzde14-15 gibi tercihlere yer verin. Tarihleri iyi takip edin, geç kalmayn. Tercih uzmanlarndan ve okulunuzun görevlilerinden destek aln.

OKULLARI YERNDE GÖRÜN

Hatice Ylmaz (Eitimci): Seçmeyi düündüünüz okulda alacanz eitimin sizin kariyer hedefinize uygun olup olmadn aratrn. Kendi yüzdelik diliminize bakarak seçim yapabileceiniz yüzdelik dilim araln belirleyin. Örnein, yüzdelik diliminiz 3.35 ise seçim yapacanz aral 2.50 ile 4.10 olarak belirleyin. Yüzdelik dilim aralnz belirlerken en düüü baz almanz gerekiyor. Aral belirledikten sonra listeleyin. çkan listeden okul seçerken; ilk iki okulu yüzdelik diliminizden daha küçük olanlardan, üçüncüyü kendi yüzdelik diliminize denk olan okullar arasndan belirleyin. Son iki okulu kendi yüzdelik diliminizden daha yüksek liselerden seçerek listenizi tamamlayn. Tercih listenizi onaylamadan önce seçtiiniz okullar yerinde görerek son kararnz verin. Yerel yerletirme listenizi hazrlarken en çok istediiniz okulu ilk sraya yazn. Tercih ekranlar açldnda seçebileceiniz bir alternatif de pansiyonlu okullar.

NAKLLER 29 TEMMUZDA BALAYACAK

Yerletirmeye esas nakiller iki dönemde olacak. Her dönemde snavla, yerel yerletirmeyle örenci alan ve pansiyonlu okullar için en fazla üçer tercih yazlabilecek. Ayn okul türünden en fazla iki lise seçilebilecek. Örenci, isterse ikinci nakil döneminde Mesleki Eitim Merkezlerini de tercih edebilecek. Nakil bavurusu, seçilecek okulun bo kontenjanna baklmakszn herhangi ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüüne yaplabilecek. Birinci nakil tercihi 29 Temmuz-2 Austosta alnacak. Sonuçlar 5 Austosta açklanacak. kinci nakil bavurusu 5-8 Austosta. Sonuçlar 10 Austosta duyurulacak. Bo kontenjanlara, hiçbir yere yerleemeyen örenciler için l, lçe Örenci Yerletirme ve Nakil Komisyonlar Yerletirme Bavurular, 19-23 Austosta. Sonuçlar ise 6 Eylülde açklanacak.

Ana Sayfaya Git