Liseye giriş sınavına koronavirüs etkisi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, Liseye Geçiş Sınavı'nın (LGS) sadece birinci dönem müfredatından yapılacağını açıklamasının ardından tavsiyelerde bulunan Eğitimci Erdem Çıplak, konuların az olması nedeniyle öğrencilerin sıklıkla tekrar yapmalarının, yetersiz kaldıklarını düşündükleri konulara daha fazla vakit ayırmalarının, eksiklerini giderebilmeleri için son derece yararlı olacağını belirtti.

Haberler 31.03.2020 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs bu yl lise ve üniversite snavna girecek örencileri dorudan etkileyecek. Mill Eitim Bakan Ziya Selçukun, LGS kapsamndaki merkezi snav sadece birinci dönem müfredatndan yaplacak açklamasnn ardndan lise snavna girecek adaylara tavsiyelerde bulunan Erdem çplak, koronavirüs nedeniyle 16 Mart tarihinden itibaren tedbir uygulamalar kapsamnda okullarda yüz yüze eitimlere son verildii ve uzaktan eitim uygulamasna geçildiini belirtti.

EN AZ STRESLE GRLECEK BR SINAV HAZIRLANACAKTIR

8. snf örencilerinin girecekleri LGSnin konu kapsamnn yaanan salgn sebebiyle deitiinin altn çizen Erdem çplak, Konu kapsamnn az olmasnn getirdii avantaj ve dezavantajlar olabilir. Konunun az olmas nedeniyle tekrar yapmak, bilmedii konular hakknda çalmak, eksiklerini gidermek daha kolay olacaktr. Dier taraftan konu kapsamnn dar olmas, amac snama olan bu snav sorularnn daha zor olmasna neden olabilir. Süreç gözden geçirildiinde örencilerin evde kalma süresi uzad, materyallere eriimi kstl oldu, stres atmak için argümanlar azald. Mill Eitim Bakanlnn bu verileri göz önünde bulundurarak örencilerin en az stresle girecekleri bir snav hazrlayacan düünüyorum diye konutu.

TELEFONA MESAFE UYARISI

Erdem çplak, örencilerin alk olmadklar bir süreçten geçtiklerini dile getirerek u uyarlarda bulundu: Herhangi bir snfta oturup birkaç saat boyunca soru çözmüyorlar. Sürekli evlerindeler, muhtemelen odalarnda çalyorlar. Dolaysyla evlerinde çaltklar ortam düzenlemeli ve konsantrasyonlarn datacak herhangi bir unsuru yaknlarnda bulundurmamallar. Özellikler okullarda telefonlarn kstl kullanabiliyorlar. Evlerinde de ayn disiplini uygulamallar ve derse ayrdklar süre içinde telefonlar görmeyecekleri ve sesini duymayacaklar bir yerde muhafaza etmeliler. Derse balarken öncelikle eksik olduklar konular belirlemeliler. Konu kapsam dar olduu için eksik konular gidermeleri çok uzun sürmeyecektir. Konu belirleme ve çalma saatlerinin planlanmas konusunda Rehber Öretmenlerinden destek almalar yararl olacaktr. Sonrasnda soru tarzn bilmek çok önemli. çözebildikleri kadar farkl soru çözmeleri gerekir. çözemedikleri sorularla ilgili gerek mail gerekse dier iletiim araçlaryla öretmenlerine ulaarak sorularn çözdürmeleri gerekir.

DJTAL ORTAMLARDAK SINAV DENEMELER ÖNEM KAZANDI

Dijital ortamda birçok yaynn, deneme snavlarn güncellediini ve örencilerin güvenli olan site isimlerini öretmenlerinden alarak buradaki deneme snavlarn çözmeleri gerektiini ifade eden Erdem çplak unlar kaydetti:

Evlerinde yazc olmayan örenciler bu noktada soruyu dijital ortamda görüp çözümünü kat üzerinden yapmak zorunda kalabilir. Bu durum snav alkanl için bazen sorun yaratabilir ama üstesinden gelinmeyecek bir konu olduunu düünmüyorum. Hedeflerini iyi belirlemi bir örenci için sürekli evde olmak bir avantaj bile yaratabilir. Yeter ki çalma düzeni ve ortam iyi planlanm olsun. Deneme snavlar ile ilgili Milli Eitim Bakanl bir destek salyor. Örnek sorular, kazanm testlerini, deneme snavlarn yaynlyorlar. Birçok yayn da daha önce bahsettiim üzere kendi web sitelerinden baz deneme snavlarn ulama açyor. Yine eitim dernekleri online snavlar yapyor. Bu kurum ve kurulular iyi takip edildiinde yeterli snava ulam salanm olacaktr.

MEKTEBM KOLEJLERNDE DURUM

Mektebim Kolejlerinin LGS için planlamalarna deinen Erdem çplak, lk günden itibaren senkron ve asenkron derslerimiz devam etmekte. Ayn zamanda online deneme snavlarmz planladk ve yapmaya baladk. Örencilerimiz öretmenlerimiz ile sanal snflarda bir araya gelerek konu anlatm ve soru çözümü yapyorlar. Ayn zamanda ders çalma planlar hem koç öretmenleri hem de rehber öretmenleri tarafndan kontrol ediliyor. Gerektiinde güncelleme yaplyor. Örencilerimizin her annda onlarla birlikteyiz. Böylece az önce bahsettiimiz dezavantajlar yaamalarna engel oluyoruz. yi bir iletiim sistemimiz var. lk günden itibaren örenme materyallerine eriimde en ufak bir sorun yaanmad. Bu da örencilerimizin konsantrasyonun azalmamasnda en büyük etken oldu dedi.

Morallerinin yüksek olmasnn ve konsantrasyonlarn salamalarnn bu süreçte çok önemli olduunu belirten Erdem çplak, Kendilerini olumsuzluklar yerine olumlu tarafa yöneltmeleri lazm. Evin içinde yapmay holandklar eyleri bulmalar, ders dnda kalan zamanlarda kendilerini dearj edebilecekleri argümanlar bulmalar gerekir. Dier taraftan velilerin de çalma ortamnda üzerlerine düen görevleri yapmalar bu dönemde oldukça önem kazand tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git